Egészségpolitika

Ön reggel fitt, vagy éjszakai bagoly?

2015. FEBRUÁR 27.

Gondolkozott már azon, hogy miért állítja be minden este a szundi gombot extra 15-30 perc reggeli alvásra? A Royal Philips több mint 10 éves kutatás után összeállított egy „Fehér Könyvet”, amely betekintést ad arra, hogy mi a fény hatása az alvás/ébrenlét ciklusra, az úgynevezett „cirkadián ritmusra”. Ebből kiderül, hogy annak a fénynek minősége és mennyisége, amely egész héten ér minket felelős – például - hétfő reggeli szenvedéseinkért. Sőt, a fény végső soron meghatározza, hogy Ön reggel élénk e, vagy éppenséggel egy éjszakai bagoly.
A világítás, akár természetes, akár mesterséges, a bolygónkon található minden életformára hatással van. Az embereknél döntő mértékben szerepet játszik a cirkadián ritmus szabályozásában, amely belső óránk „járásának” egyik fő komponense. A cirkadián ritmus természetesen nincs szinkronban a mesterséges órákkal. Ehelyett egy kicsit lassabban fut: számára 24 óra 30 percig tart egy nap át átlagosan. Ez azt jelenti, hogy ha természetesen lehetne aludni, akkor 30 perccel később ébrednénk fel minden nap. Ha ez a hosszabb periódusidő okozta eltolódás nincs kiegyensúlyozva a hét végén, egyre többet nyomogatjuk a szundi gombot – ami természetesen nem oldja meg a ciklus-asszinkron problémáját.
Vajon szabályozható-e a cirkadián ritmus? Az ébresztőórák csupán alkalmi kontrollját teszik lehetővé a mi természetesen lassabb cirkadián ritmusunk következtében előálló időeltolódás kezelésének. De a Philips kutatói nemrég felfedezték, hogy ha egy különleges minőségű fény éri szemünk fotoreceptorait, az nem csak szabályozza a szervezetünk bioritmusát, de valójában „reset”-ként funkcionálhat minden egyes nap – gyakorlatilag „újraindítja’ belső óránk.
Évezredek óta, mi emberek, akárcsak a többi földi állat, a felkelő és lenyugvó nap által szabályozzuk belső óránkat anélkül, hogy észrevennénk. Kiderítettük, hogy a nagy intenzitású, kék komponensben gazdag mesterséges fény is lenullázhatja belső óránkat, mert minőségileg hasonlít a természetes reggeli fényhez. Manapság a mindennapi életben egy olyan tendencia érvényesül, hogy túl keveset alszunk a munkahéten, és sokáig lustálkodunk a hétvégén. A hosszabb alvás kompenzálhatja valamelyest a hét közben kumulálódott pihenés hiányt, de elállítja biológiai óránkat, ami ennek következtében „rosszul járhat” a következő héten, okozva – egyebek között – a borzasztó hétfő reggeli szenvedést.
"A természet üzenete egyértelmű," mondja Luc Schlangen kutató. "Testünkben az evolúció során kialakult egyfajta kormánykerék, amely állandóan beállítja alvás/ébrenlét ciklust, a nap fénye változásához igazodva, amely lehetővé teszi számunkra, hogy alkalmazkodjunk az évszakok változásával együtt változó különböző hosszúságú nappalokhoz. Mi segíthetünk szabályozni belső óránkat megfelelő világítás biztosításával, például úgy, hogy fényesebb irodai világítást biztosítunk hétfő reggel. "
A kék komponensben gazdag reggeli intenzív fény expozíció felgyorsíthatja a cirkadián ritmust, lehetővé teszi, hogy teljesen felébredjünk korábban, és ezáltal javítja napi működésünk, optimalizálja teljesítőképességünk.
Derk Jan Dijk, az University of Surrey professzora hozzáteszi, "Megfelelő elsötétítés néhány órával lefekvés előtt elősegítheti a könnyebb elalvást és a nyugodtabb kezdő alvási állapotot, és ez megakadályozza, hogy belső óránk mutatója eltolódjon. Ha ellenkező irányba szeretnénk átállítani az órát, akkor kapcsoljunk be ébredés után egy kifejezetten nagy intenzitású kékben gazdag fényforrást."
Az energia hatékony, változtatható intenzitású és változatos spektrum-összetételű világítástechnikai termékek otthoni, irodai, iskolai és kórházi környezetben képesek fokozni az éberséget, növelni a termelékenységet, nyugodtabbá tenni az alvást, és javítani a hangulat.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Az Európai Uniónak hatékonyabb eszközökre van szüksége a közegészségügyi vészhelyzetetek kezelésére

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy az Európai Uniónak hatékonyabb eszközökre van szüksége a közegészségügyi vészhelyzetetek kezeléséhez, fogalmaz az Európa Parlament pénteki állásfoglalása.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma