Egészségpolitika

Ön reggel fitt, vagy éjszakai bagoly?

2015. FEBRUÁR 27.

Gondolkozott már azon, hogy miért állítja be minden este a szundi gombot extra 15-30 perc reggeli alvásra? A Royal Philips több mint 10 éves kutatás után összeállított egy „Fehér Könyvet”, amely betekintést ad arra, hogy mi a fény hatása az alvás/ébrenlét ciklusra, az úgynevezett „cirkadián ritmusra”. Ebből kiderül, hogy annak a fénynek minősége és mennyisége, amely egész héten ér minket felelős – például - hétfő reggeli szenvedéseinkért. Sőt, a fény végső soron meghatározza, hogy Ön reggel élénk e, vagy éppenséggel egy éjszakai bagoly.
A világítás, akár természetes, akár mesterséges, a bolygónkon található minden életformára hatással van. Az embereknél döntő mértékben szerepet játszik a cirkadián ritmus szabályozásában, amely belső óránk „járásának” egyik fő komponense. A cirkadián ritmus természetesen nincs szinkronban a mesterséges órákkal. Ehelyett egy kicsit lassabban fut: számára 24 óra 30 percig tart egy nap át átlagosan. Ez azt jelenti, hogy ha természetesen lehetne aludni, akkor 30 perccel később ébrednénk fel minden nap. Ha ez a hosszabb periódusidő okozta eltolódás nincs kiegyensúlyozva a hét végén, egyre többet nyomogatjuk a szundi gombot – ami természetesen nem oldja meg a ciklus-asszinkron problémáját.
Vajon szabályozható-e a cirkadián ritmus? Az ébresztőórák csupán alkalmi kontrollját teszik lehetővé a mi természetesen lassabb cirkadián ritmusunk következtében előálló időeltolódás kezelésének. De a Philips kutatói nemrég felfedezték, hogy ha egy különleges minőségű fény éri szemünk fotoreceptorait, az nem csak szabályozza a szervezetünk bioritmusát, de valójában „reset”-ként funkcionálhat minden egyes nap – gyakorlatilag „újraindítja’ belső óránk.
Évezredek óta, mi emberek, akárcsak a többi földi állat, a felkelő és lenyugvó nap által szabályozzuk belső óránkat anélkül, hogy észrevennénk. Kiderítettük, hogy a nagy intenzitású, kék komponensben gazdag mesterséges fény is lenullázhatja belső óránkat, mert minőségileg hasonlít a természetes reggeli fényhez. Manapság a mindennapi életben egy olyan tendencia érvényesül, hogy túl keveset alszunk a munkahéten, és sokáig lustálkodunk a hétvégén. A hosszabb alvás kompenzálhatja valamelyest a hét közben kumulálódott pihenés hiányt, de elállítja biológiai óránkat, ami ennek következtében „rosszul járhat” a következő héten, okozva – egyebek között – a borzasztó hétfő reggeli szenvedést.
"A természet üzenete egyértelmű," mondja Luc Schlangen kutató. "Testünkben az evolúció során kialakult egyfajta kormánykerék, amely állandóan beállítja alvás/ébrenlét ciklust, a nap fénye változásához igazodva, amely lehetővé teszi számunkra, hogy alkalmazkodjunk az évszakok változásával együtt változó különböző hosszúságú nappalokhoz. Mi segíthetünk szabályozni belső óránkat megfelelő világítás biztosításával, például úgy, hogy fényesebb irodai világítást biztosítunk hétfő reggel. "
A kék komponensben gazdag reggeli intenzív fény expozíció felgyorsíthatja a cirkadián ritmust, lehetővé teszi, hogy teljesen felébredjünk korábban, és ezáltal javítja napi működésünk, optimalizálja teljesítőképességünk.
Derk Jan Dijk, az University of Surrey professzora hozzáteszi, "Megfelelő elsötétítés néhány órával lefekvés előtt elősegítheti a könnyebb elalvást és a nyugodtabb kezdő alvási állapotot, és ez megakadályozza, hogy belső óránk mutatója eltolódjon. Ha ellenkező irányba szeretnénk átállítani az órát, akkor kapcsoljunk be ébredés után egy kifejezetten nagy intenzitású kékben gazdag fényforrást."
Az energia hatékony, változtatható intenzitású és változatos spektrum-összetételű világítástechnikai termékek otthoni, irodai, iskolai és kórházi környezetben képesek fokozni az éberséget, növelni a termelékenységet, nyugodtabbá tenni az alvást, és javítani a hangulat.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.