Hírvilág

Sztatinok a vénás thrombosis ellen Meggyőző bizonyítékok

2011. AUGUSZTUS 15.

A véralvadásgátlók hatásosak a vénás thrombosis megelőzésében és kezelésében, de súlyos vérzést válthatnak ki. Egy másik megközelítés a sztatinok adásával enyhíteni a vénákban thrombus kialakulásához vezető gyulladásos folyamatot. A közelmúltban számos vizsgálatot terveztek annak felmérésére, hogy a sztatinok képesek-e csökkenteni a vénás thrombosis kockázatát.

Hollandiai szerzők vizsgáltak 4500, vénás thromboembolia (VTE) első epizódját átélt beteget és 5900 illesztett kontrollszemélyt, akik nem szenvedtek el VTE-t. A sztatinok alkalmazása összefüggésben állt a VTE szignifikánsan kisebb kockázatával az életkor, a nem, a testtömegindex, az atheroscleroticus betegség, a thrombocytagátló terápia és a K-vitamin-antagonisták alkalmazása utáni korrekció után is (esélyhányados 0,45, 95%-os megbízhatósági tartomány 0,36–0,56).
Ezt az összefüggést nem befolyásolta a sztatin típusa vagy az alkalmazás időtartama, és nem figyeltek meg ilyen hatást más lipidszintcsökkentő gyógyszerekkel összefüggésben.

A Dániában végzett másik vizsgálatban a kórházi és gyógyszerrendelési adatokat értékelték több mint 5800, VTE-t elszenvedett beteg és 58 000, az átlagnépességből életkor, nem és lakhely szerint hozzájuk illesztett résztvevő esetében. Azt találták, hogy az aktuális sztatinszedés együtt járt a VTE kisebb kockázatával a cardiovascularis események szerinti korrekció után (relatív kockázat 0,74, 95% CI 0,63–0,85). A hatás ugyancsak egyformán mutatkozott mindegyik sztatin esetében.

A közelmúltban végzett JUPITER vizsgálat eredményei szerint a rosuvastatint szedő betegek esetében 43%-kal volt kisebb a VTE kockázata, mint az ilyen gyógyszert nem szedők esetében. Ez az eredmény és a két újabb vizsgálat eredményei igazolták, hogy a sztatinok csökkentik a VTE kockázatát, és arra utalnak, hogy ezek a szerek szerepet játszhatnak a vénás betegség kezelésében.

Az egyik szerkesztőségi közlemény szerzője szerint azonban több száz vagy akár néhány ezer embert kellene egy évig kezelni egyetlen VTE-epizód megelőzéséhez. Véleménye szerint a sztatinok preventív alkalmazása megfelelőbb lenne a vénás thrombosis kockázata szempontjából nagyobb kockázatú, például korábban VTE-t elszenvedett vagy rosszindulatú daganatban vagy antifoszfolipid szindrómában szenvedő betegek esetében. Várjuk az ezt a lehetőséget értékelő klinikai vizsgálatokat.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

J Thromb Haemost 2009 Apr; 7:514.

J Thromb Haemost 2009 Apr; 7:521.

J Thromb Haemost 2009 Apr; 7:511.

N Engl J Med 2009; 360:1851

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Segíti-e az intézményekből történő átadás folyamatát vénás thromboembóliában szenvedő beteg esetében, ha szakgyógyszerész keresi fel otthonában konzultáció céljából?

A Journal of Patient Safety tanulmánya arra kereste a választ, hogy vénás thromboembólia kórházi vagy ambuláns ellátása után hazabocsátott betegek esetében javítja-e az átadás folyamatát, illetve növeli-e a betegek átadással kapcsolatos elégedettségét és antikoagulációval kapcsolatos tudását, adherenciáját, ha a hazabocsátást követően gyógyszerész látogatja meg őket otthonukban, valamint antikoagulációs szakértő általi telefonos tanácsadásban részesülnek.

Hírvilág

Az acetilszalicilsav segít megelőzni a vénás thromboembolia megismétlődését

A hosszú távon adott acetilszalicilsav segít megelőzni a vénás thromboembolia megismétlődését

Hírvilág

A vénás thromboembolia hajlamosít az artériás eseményekre?

Gyakoribb a szívinfarktus és a stroke a nem provokált tüdőemboliát elszenvedett betegekben.

Hírvilág

Gyermekkori hyperlipidaemia Sztatinok, ezetimib vagy lefogyás?

A 2008-ban frissített amerikai irányelvek miatt egyre több gyermeket fognak szűrni és kezelni a koleszterinszintjük miatt. Egyesek viszont attól tartanak, hogy a lipidszintcsökkentés elterelheti a figyelmet az elhízott gyermekek lefogyasztására irányuló törekvésekről.

Hírvilág

A sztatinok a primer prevencióban is megállják a helyüket

A cardiovascularis betegségben nem szenvedő, de kockázati tényezőkkel terhelt személyek sztatinkezelését értékelő vizsgálatok metaanalízise szerint szignifikánsan csökkentik a cardiovascularis halálozást. Bár nem túl nagy mértékben…