Hírvilág

Szkizofrénia Akadémia Budapesten

2011. AUGUSZTUS 15.

Március 19-én és 20-án 11. alkalommal rendezte meg a Szkizofrénia Akadémiát a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karának Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája a Janssen-Cilag támogatásával. Az idei rendezvény központi témája a szkizofrénia kognitív terápiája volt.

A 250 pszichiáter és pszichiáter rezidens részvételével megrendezett Szkizofrénia Akadémia a korábbi évekhez hasonlóan részben a nemzetközi tudományos eredményekkel ismertette meg a résztvevőket, részben betekintést nyújtott a hazai egyetemi műhelyek munkájába. A budapesti klinika kutatói mellett ez évben is színvonalas előadásokat tartottak a pécsi, a szegedi, és a debreceni tanszékek, klinikák kutatói. Bitter István professzor, a szervező tanszék vezetője kiemelte, hogy a rendezvény évről-évre ismétlődően magas színvonalú szakmai programjának köszönhetően már hagyományt teremtett.

Az elmúlt évtizedekben jelentős előrelépés történt a szkizofrénia kórélettanának részletes megismerésében. A betegség „feltűnő” tünetei, pl. a hallucinációk, téves eszmék mellett a betegek rehabilitációját, visszailleszkedését a kognitív tünetek, pl. a rövidtávú memória zavarai kifejezetten ronthatják. Ezen tünetek a betegség ok-okozati láncolatában valószínűleg közelebb vannak a kiváltó okhoz, mint maguk a diagnózishoz vezető, látványosabb tünetek.

Az újabb kutatásoknak köszönhetően felismerésre kerültek a betegségre jellemző génkifejeződési eltérések és meghatározott idegi körök kapcsolódási zavarai is. A pszichiátria kutatások előtt álló következő nagy kihívás annak megértése, hogy mit jelent a génexpresszió megváltozása az agyműködés szintjén, és hogyan hajlamosít ez a betegség kialakulására. Ennek megértését különösen az nehezíti, hogy a szkizofrénia annyira az „ember” betegsége, hogy kísérletes modellezéssel csak nagyon áttételesen vizsgálható.

A genetikai és molekuláris mechanizmusok kutatása mellett komoly ismeretbővülést hozott a pszichiátria tudományában a képalkotó eljárások mindennapi gyakorlatban történő alkalmazása. A Szkizofrénia Akadémia tudományos programjainak sorában bemutatásra került olyan hazai szakmai műhely által folytatott vizsgálat, melyben funkcionális MRI alkalmazásával hasonlították össze, hogy a szkizofréniában, illetve bipoláris depresszióban szenvedő betegek mely agyi régióiban mutatható ki eltérő agyi aktivitás magasabb rendű „mentalizációs” feladatok végrehajtása során az egészséges kontrollcsoporthoz képest.

A legújabb tudományos eredmények szerint a szkizofréniában szenvedő betegeknél a premorbid neuronfejlődési zavar mellett progresszív neuropathológiai változások is kimutathatók, és ezen eltérések gyakran a betegség súlyosságára és prognózisára is utalhatnak. A „kettős csapás” etiológiai elméletének megfelelően kölcsönös oda-vissza kapcsolatokat feltételeznek a morfológiai eltérések és a patológiás tünetek között.

A tudományos továbbképzésen megvitatták a frontális lebeny diszfunkciójával összefüggést mutató, és a neurológiai kórképekben már korábban is ismert anozognózia jelensége, melynek aránya a szkizofréniában szenvedő betegeknél elérheti a 60%-ot. Az azonognózia szkizofréniában a betegség belátásának hiányában nyilvánul meg. Emiatt a betegek gyakran nem gondolják magukat betegnek, nehéz bevonni őket a kezelésbe, elutasítják azt. A terápiás együttműködés kialakítása és fenntartása ezért is különösen nehéz ebben a betegségben, de a közös döntéshozatalra és a motivációs interjú módszerére épülő kommunikációs technikák segíthetnek a kezelés elfogadásában.

A University of Manchester munkatársa, Sara Tai a depresszív kórképekben már hazánkban is régóta alkalmazott kognitív viselkedésterápia alkalmazási lehetőségeiről beszélt pszichózisokban szenvedő betegek kezelésére. A manchesteri munkacsoport az elsők között fejlesztette ki ezt a módszert, amelyet a mai napig a világ élvonalába tartozó kutatásaikkal tökéletesítenek. A megfelelő gyógyszeres kezelés mellett is fennmaradhatnak szenvedést okozó tünetek, amelyek leküzdésében és a terápiás együttműködés javításában is előrelépést jelenthet a fenti módszer, vagy annak, illetve egyes elemeinek a szkizofrénia pszichoterápiájába való beépítése.

A Szkizofrénia Akadémia programjában művészetterápiás műhelyek is bemutatták módszereiket. Az egyénre szabott terápiák keretében az alkotás, a kreatív munka sok betegnek adja meg a gyógyító önkifejezés lehetőségét.

A Szkizofrénia Akadémián részt vevő szakemberek a pszichiátria azon terápiás területéről folytattak magas szintű tudományos tanácskozást, amely a nemzetközi epidemiológiai adatok tükrében Magyarországon 100 000 beteget, valamint 2-300 000 közvetlen hozzátartozót érint.

(x)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

PharmaPraxis

Húsz éve Magyarország stratégiai partnere a Servier Hungária

Kitartás - elkötelezettség, emberi kötődés a magyar kutatók iránt, folyamatos megújuló befektetés: ezek a gondolatok jellemezték a Servier elmúlt 20 évét hazánkban