Hírvilág

Számítógépes programmal megjósolható a mesterséges megtermékenyítés sikere

2011. AUGUSZTUS 15.


Mielőtt az invazív, drága és érzelmileg megterhelő lombikprogramba jelentkeznénk, jó lenne ha tudnánk, valóban születhet-e saját gyermekünk.

Sajnos napjainkban épp úgy mint 2007-ben, csak minden negyedik próbálkozás végződik élveszüléssel. Kutatók egy olyan új, számítógépes programot fejlesztettek ki, amellyel még nagyobb pontossággal megjósolható a mesterséges megtermékenyítés sikere.

Angliai és Skóciai kutatók a Királyság 144 ezer IVF (mesterséges megtermékenyítés) kezelés adatait elemezték, és próbáltak olyan jellemzőket találni, melyek előrejelzik a kezelés sikerességét. A statisztikai adatok elemzése során kiderült, hogy akkor a legnagyobb az élveszülési arány (legalább egy olyan gyermek születése, aki a születést legalább egy hónappal túléli), ha a nő már korábban is szült. Azok, akiknek már volt korábban is volt sikeres IVF kezelésük, 58 százalékban számíthattak ismételt terhességre, illetve akik korábban képesek voltak spontán módon teherbeesni.

Szintén jó eséllyel számíthattak babára azok, akik hormonkezelést is kaptak (gonadotropint illetve hormonpótlást az antiösztrogén kezelés helyett), illetve, az ICSI (a spermiumot mesterségesen a petesejt plazmájába juttatják) kezelés is nagyon hatásosnak bizonyult. A siker 23 százalékkal csökken, ha a nő eléri a 35 éves kort, a remények pedig tovább csökkennek az életkor emelkedésével (a nők 45 éves korukra a siker 85 százalékkal csökken).

Számít, milyen hosszú ideje áll fenn meddőség, hány korábbi sikertelen IVF kezelésen esett át a pár, hányadik kezelési ciklusban történhet meg a beültetés (az elsőben nagyobbak az esélyek, a második-harmadikban romlanak), illetve saját petesejt használatával rosszabbak az esélyek, mint donor petesejtek esetén. Az esélyek rosszabbak, ha a meddőség oka a petevezetékekben van, ha nincs tüszőérés illetve repedés, ha méhszájbetegségek fordulnak elő illetve a férfiak meddősége esetén.

A teherbeesés valószínűségét előrejelző modellt a PLoS Medicine legfrissebb számában ismertetik. Ez az első kiegészítés, melyet az 1996-ben kiadott Templeton modellben tettek. Az új módszer statisztikailag sokkal pontosabb, ráadásul olyan, klinikumban alkalmazható számítógépes programba írták a kutatók, mely ma már on-line formában is elérhető az interneten, sőt IVF predict néven iPhone-okon illetve Android telefonokon is használhatók.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Szójával a terhességért

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Agykutatás

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

Gondolat

Megoszthatatlan belső magány

Börcsök Enikő Nemsenkilény - monológ nemmindegyembereknek címmel hozott létre egy előadást, mely egy autista egy napját dolgozza fel. A magányról, a normális meghatározásáról, a nem figyelés trendjéről, a gondolat megosztásának a képtelenségéről beszélget vele Gyimesi Ágnes Andrea.