Hírvilág

Szabályozzák a szerkivételt Kínában

2012. MÁRCIUS 23.Kína három-öt éven belül megszünteti a halálra ítélt rabok - szervátültetés céljából történő - szervkivételét - számol be a kínai média pénteken hivatalos forrásokra hivatkozva.

Az országban a szervek felajánlását szervező és koordináló intézmény létrehozását szervezik; ösztönözni kívánják a lakosságot a szerveikről való lemondásra, s csökkenteni szeretnék a halára ítéltek számától való függést - tájékoztatott Huang Csie-fu (Huang Jiefu) egészségügyi miniszterhelyettes egy Hangcsou (Hangzhou) városi konferencián.

A cél érdekében Kína 31 tartományi jogú térségéből kísérletképpen egyelőre 16-ban indítják el a rendszert - magyarázta Huang, jelezve, hogy az elítéltek szervkivételének fokozatos megszüntetése a kormány elhatározása.

Az egészségügyi minisztérium statisztikai adatai szerint körülbelül másfél millió ember vár szervátültetésre, míg évente nagyjából átlagosan 10 ezer átültethető szervvel lehet számolni.
A halálbüntetések kiszabhatóságának korlátozása, illetve a legsúlyosabb büntetés alkalmazásának visszaszorítására tett központi intézkedések következtében az elmúlt években a szervfelajánlások is visszaestek. A halálra ítélt rabok szervkivétele Kínában hivatalosan csak az érintett előzetes beleegyezésével történhet.

"E változások kihívás elé állították a kínai szervátültetés hagyományos gyakorlatát" - állapította meg a kínai miniszterhelyettes. Hozzátette, a halálra ítélt raboknál gyakoriak a gombás és bakteriális fertőzések, ami az átültetetést követően hosszabb távon csökkenti az új szervtulajdonosok túlélési esélyét.

A kínai kormány első ízben 2007-ben szabályozta a szervátültetéseket, amikor megtiltotta magánszemélyeknek és szervezeteknek a szervkereskedelem minden formáját. A kínai büntető törvénykönyv tavalyi módosításakor először került a bűncselekmények közé a szervkereskedelem.

Azok, akik erőszakkal távolítanak el szerveket, vagy fiatalkorúakat kényszerítenek bármely szervükről történő lemondásra, emberöléssel vádolhatók. Akiket tiltott szervkereskedelemben találnak bűnösnek, öt évig terjedő börtönre ítélhetők, de súlyos esetben a büntetési tétel növelhető.

Kínában időről időre jelennek meg híradások arról, hogy illegális és szervezett módon fosztanak meg főleg fiatalokat, vándormunkásokat többnyire egyik veséjüktől. Tavaly egy fiatalembert az interneten vettek rá, hogy adja el veséjét, s az érte kapott pénzből egy iPad-et vásárolt.

Nemrégiben egy 16 tagú banda bukott le, akik több mint 50 fiatalt vettek rá veséjük eladására. A vesékért 20-25 ezer jüant (700-880 ezer forint) fizettek, majd mintegy 300 ezer jüanért, vagyis több mint 10 millió forintért adták azokat tovább. A bűnszervezetben orvosok és kereskedők is helyet kaptak. A műtétekhez titkos klinikát tartottak fenn a fővárosban, komoly műszerezettséggel.


MTI 2012. március 23., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Klinikum

SARS-CoV-2-immunitás és kapcsolata az oltásokkal

A The Lancet tanulmánya összefoglalja jelenlegi tudásunkat a SARS-CoV-2-fertőzésre adott humorális és celluláris immunválasszal kapcsolatban, és összehasonlítja a természetes, valamint a befogadott, illetve III-as fázisú vizsgálatban lévő vakcinákra adott immunválaszokat.