Hírvilág

Svéd fogászati reform

2011. AUGUSZTUS 15.

A svédországi fogászati ellátást kormány-bizottság vizsgálta, ennek eredményei alapján 2008. július 1.-el reform-intézkedéseket fogadtak el.A reform előtt a fogászati ellátás Svédországban nem tartozott teljes mértékben a közpénzekből finanszírozott egészségügyi ellátásba, ezért a betegek részéről történő fizetés nem volt kellően szabályozott és nem védte a magas költségek elleni rendszer.
A reformok nem változtatták meg az intézményi struktúrát, de a betegek által fizetendő összegek csökkentésével elősegítik a preventív fogászati ellátásban való gyakoribb részvételt.

Minden svéd állampolgár másodévenként kap egy 300, vagy 600 svéd korona (30, vagy 65 euro) értékű utalványt. A nagyobb összeget a 20-29 évesek és a 75 év felettiek kapják. Az utalvány teljesen, vagy javarészben fedezi a fogászati vizsgálati költségeket.

Bevezettek egy „magas költség elleni védelmi rendszert” is azok számára, akik további kezelést igényelnek (a kezelés jellegével kapcsolatos megszorításokkal): 3000 svéd korona (325 euro) feletti költségek 50%-át közpénzekből fedezik, 15.000 svéd korona (1630 euro) felett ez az összeg 85%-ra növekszik.

A betegeknek azt javasolják, hogy nézzék meg a költségek közötti különbségeket, mielőtt fogorvost választanak. A választás megkönnyítése érdekében a svéd betegbiztosító számos privát és állami ellátó árlistáját közzé fogja tenni. A fogorvosok is kötelesek leendő betegeiket írásban tájékoztatni a kezelés költségeiről.


Forrás EUROHEALTH Vol. 14. No 2., pp 50

Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az orvoson múlik a legtöbb

Egyre több a fogászati implantáció, így a hibák száma is növekszik.

COVID-19

COVID-19 a fogorvosi praxisban

Habár a legtöbb fogászat bezár a COVID-19 járvány alatt, a sürgősségi betegeket a fogászati klinikák ellátják. Milyen módon védekezhetnek a fogorvosok a fertőzésveszélyben, és hogyan előzhetik meg, hogy esetlegesen fertőzött páciensük révén további betegek fertőződjenek meg?

Hírvilág

Az infectiv endocarditis megelőzése szívbillentyű-betegségben szenvedők esetében

Az American College of Cardiology és az American Heart Association utoljára 2006-ban közölt irányelveket a szívbillentyű-betegség kezelésére. Azóta az infectiv endocarditis (IE) megelőzésével kapcsolatban számos új eredmény született, amelyek szükségessé tették az irányelvek jelen frissítését. Egyes szakembereket meglephetnek majd az irányelvek, amelyek jelentősen eltérnek a korábbiaktól…

Agykutatás

Encephalitis lethargica

Az encephalitis lethargicában elhunytak agyának boncolása hyperaemiás agyhártyákat, ödémás agyat és az agytörzs vörös elszíneződését mutatta; a legkifejezettebb eltérések von Economo szerint a substantia nigrában voltak felfedezhetők, azonban jellemző volt a széleskörű, diffúz vérzés és gyulladás is. A krónikus szakaszban elhunytak agyában atrófia és perzisztens gyulladás, az agytörzsben pedig neuronpusztulás és gliózis, valamint neurofibrillum-lerakódás volt kimutatható.

Egészségpolitika

Milliók életét mentették a nem-orvosi intézkedések