Hírvilág

Stroke övezet és a zsírban sütés

2011. AUGUSZTUS 15.

Az Egyesült Államok déli részét többen csak „stroke övezet”-ként említik az agyvérzések magas száma miatt. Egy új kutatás most arra világított rá, hogy az ezen a területen élők kétszer annyi sült halat fogyasztanak, mint a többiek.

A leginkább érintett államok Észak- és Dél-Karolina, Georgia, Alabama, Mississippi, Arkansas, Tenessee és Lousiana. Az itt élők rengeteg zsírban sült ételt fogyasztanak, ami a szakértők szerint növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

„A halfogyasztást vizsgáltuk, mivel tudjuk, hogy csökkenti az agyvérzés kockázatát.” – mondja Dr. Fadi Nahab, az Arkansasi Egyetem Stroke Programjának munkatársa, a kutatás vezetője. – „Egyre több adat támasztja alá a jótékony hatását, főleg az omega-3 zsírsav-tartalma miatt, amely a leghatékonyabb védelmet nyújtja.”

Az online már publikált, és a Neurology című folyóiratban várhatóan 2011. január 11-én megjelenő tanulmány a zsírban sült és a máshogy elkészített halak fogyasztását vizsgálta a stroke övezetben és azon kívül. Főleg az olyan, omega-3 zsírsavban bővölködő halak keresettségét mérték, mint a makréla, a hering és a lazac. Kimutatták azonban, hogy ezek esetében a jótékony hatású anyagok nagy része elpusztul a sütéstől

A stroke övezet lakói 17 százalékkal ritkábban mondták, hogy hetente legalább két alkalommal esznek olyan halat, amelyet nem zsírban sütöttek, mint az Egyesült Államok többi területén élők. Az Amerikai Szívegészség-kalauz felhívja ugyan a figyelmet a rendszeres halfogyasztás fontosságára, de azt nem említi, hogy hogyan készítsük el.

A felmérésben 21 675 embert kérdeztek meg. 34 százalékuk fekete bőrű volt, a tanulmány szerint nekik a legnagyobb az esélyük az agyvérzésre. A véletlenszerűen kiválasztott résztvevők 74 százaléka volt elhízott.

Nahab felhívta a figyelmet arra, hogy omega-3 zsírsav nem csak a halakban, hanem a lenmagolajban, mogyoróban és a szójababban is található.

Forrás: Medipress.hu

Kapcsolódó anyagok: Omega-3-zsírsavak a depresszió ellen

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Agykutatás

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Agykutatás

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Hírvilág

Paroxysmalis pitvarfibrilláció - abláció vagy gyógyszerek?

A katéteres abláció hatá- sosabb volt a gyógyszeres kezelésnél korábban antiarrhythmiás gyógyszerrel sikertelenül kezelt betegekben.

Klinikum

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Egy 5 millió beteg adatain alapuló – The Lancet-ben megjelent - elemzés azt mutatta ki, hogy az ACE-gátlóval indított antihipertenzív kezelés kevésbé hatékony, és több mellékhatást eredményez, mint a thiazid diuretikumokkal kezdett vérnyomáscsökkentés.

1.

Lege Artis Medicinae

Októberi Szám Melléklete
OKT 15.

2.

Lege Artis Medicinae

Novemberi Szám Melléklete
OKT 15.

3.

Lege Artis Medicinae

Március Szám Melléklete
OKT 15.

4.

Lege Artis Medicinae

Júniusi Szám Melléklete
OKT 15.

5.

Lege Artis Medicinae

Júliusi Szám Melléklete
OKT 15.