Hírvilág

SMS és Internet nyelvhasználat kontra írásbeliség?

2011. AUGUSZTUS 15.

Manapság sokan és sokat beszélnek arról, hogy a fiatalok nyelvtudását rongálja az intenzív sms-ezés és chat-elés. Ennek ellentmondanak egy brit kutatás következtetései, mely szerint inkább birtokukban érzik íráskészségüket azok a fiatalok, akik a különféle elektronikus kommunikációs felületeket gyakran igénybe veszik, mint azok a gyerekek, akik a mobil telefont, vagy a számítógépet digitális írásbeli információcserére ritkán, vagy soha nem használják.

A kutatást kilenc és tizenhat év közötti iskolás fiatalok körében végezték a brit NLT (National Literacy Trust) megbízásából. A 3000 vizsgált fiatal négyötöde ír minimum havonta sms-t, háromnegyed részük használ chat-et, és közel negyedük (!) ír saját blogot. Ezek közül a fiatalok közül a web2 használók 56 százaléka, a blogot írók 61 százaléka mondta, hogy íráskészségüket magabiztosnak érzik.

Ugyanakkor az önminősítéses kutatás szerint, a digitális kommunikációban részt nem vevő fiatalok csupán 47 százalékának íráskészsége volt jó vagy nagyon jó. Az elektronikus írásbeliség használóinak előnye tehát több mint szignifikáns: feltűnő.

Az NLT igazgatója szerint a tanulóknak a digitális kommunikációban való egyre nagyobb jártassága jó esélyt teremt arra, hogy a későbbiek során az írásbeliség más területei iránt is több érdeklődést tanúsítsanak. Igaz, a majdani felületek meglehet nem papíron lesznek már, hanem laptopon, okostelefonon, vagy éppenséggel ebook olvasón.

A kutatás vezetőjének véleménye szerint az sms-ekben, emailekben való kommunikációban használt, nyelvtani szempontból helytelen kifejezések használata egyáltalán nem vezet a fiatalok írásbeli kifejezőkészségének csökkenéséhez. A tudós szerint, mint ahogy az emberek többsége el tudja dönteni, milyen – különböző – kifejezéseket használjon barátjával, vagy főnökével beszélve, vagy éppenséggel milyen különféle nyelvtani struktúrákat egy kisgyerekkel vagy egy idegennyelvűvel kommunikálva, ugyanúgy tudni fogják a tinédzserek, hogy az online kommunikációs helyzetekben megszokottól eltérő nyelvhasználat alkalmazandó az offline életben.
Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: https://technologizer.com

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

Gondolat

Nincsenek csodák - SM-ben sem

A sclerosis multiplex progresszív formája nem mutat összefüggést a cerebrospinalis vénás rendszer elégtelenségével

Gondolat

"Halálversből millió van, de szülésversből alig"

A szülésről nehéz úgy beszélni, hogy ne kerülne szóba az egészségügy, az aktuális népesedéspolitika vagy a genderkérdések. Nem véletlen, hogy így van, hiszen egy gyermek világra hozása az egyénen és a családon túl kihatással van a társadalom életére is. A szülés milyenségét pedig – hiszen a halálhoz hasonlóan a születés is kikerült már az otthon, a hétköznapiság keretei közül – alapvetően meghatározza az az intézményi gondoskodás, amelyben lezajlik.

Gondolat

Közös jelek, bábeli zűrzavar -- beszélgetés Boros Mátyás képzőművésszel

Régóta rajzoló ember vagyok, a családi legenda szerint a rácsos ágyban kezdődött. Az idők során akarva-akaratlanul kialakítottam olyan biztos pontokat, formákat, amelyeket rajzolás közben bármikor elő tudok venni.