Hírvilág

Sikeresen tesztelték az "intelligens" pólót

2011. NOVEMBER 29.

A pólót, amely figyeli a beteg élettani paramétereit és kórházbeli elhelyezkedését, ez év szeptemberében próbálták ki a madridi La Paz kórházban.

A ruhadarabot kórházi használatra tervezték: a trikó egyrészt biomonitor patform az egészségügyi szakemberek számára, hogy megfigyeljék a beteg egyes fontos élettani adatait – így például a hőmérsékletét és a pulzusát - , másrészt pontosan megmutatja a beteg helyét a kórház térképén, egy-két méteres hibahatáron belül. Ezen kívül azt is meg tudja határozni, hogy a személy ülő, fekvő helyzetben van-e, sétál-e vagy fut.

"Az összegyűjtött információkat az intelligens, e-textil technológiát használó trikó drót nélküli technikát használva elküldi egy információmenedzsment rendszerbe, amely valós időben megmutatja a beteg pozícióját és alapvető életfunkciós paramétereit," magyarázták a spanyol III. Károly Egyetem (la Universidad Carlos III de Madrid - UC3M) kutatói.
A rendszer két részből áll: a kórházban előre telepített fix infrastruktúrából, és a betegekkel együtt mozgó mobil egységekből. Az utóbbi részei:
A póló. Ez mosható és elektródákat foglal magába, melyek érzékelik a bioelektromosságot, s így választott időpontokban EKG készíthető. Ezen kívül van egy kivehető eszköz, amely tartalmaz egy hőmérőt és egy gyorsulásmérőt, melyekkel megállapítható a beteg hőmérséklete, testtartása és fizikai aktivitása.
A lokalizációs eszköz, amely periódikusan kapcsolódik be, képes jeleket fogadni a lokális infrastruktúra fix egységeiből, s elküldeni ezeket a központi menedzsment rendszernek. Miután az információ megérkezik, a lokalizációs algoritmus kiszámítja a beteg helyzetét. (A GPS-hez hasonló rendszerről van szó, azzal a különbséggel, hogy a műholdakat a lokális infrastruktúra fix egységei helyettesítik.)

Az információs rendszer tárolja az összes beteg adatait, lehetővé téve esetleges további vizsgálatokat, mint például annak elemzését, hogy egy adott beteg fizikai aktivitása hogyan befolyásolja az EKG-ját. Emellett a program riaszt, ha a mért paraméterek meghaladják az előre beállított határértékeket, például a test hőmérséklete több mint 38 º C, vagy a pulzus több mint 100/perc. A riasztás nem csupán üzenet a képernyőn, hanem a menedzsment rendszer SMS-riasztást is küld a megfelelő orvosnak.
Kisebb módosításokkal az intelligens trikó más területeken is alkalmazható, például sportolók esetében szívrendellenességek korai diagnózisára, vagy távorvoslási eszközként betegek otthoni megfigyelésére.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.epractice.eu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Idegtudományok

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Klinikum

Káros a gyulladásos markerek túlhasználata

A gyulladásos markerek laboratóriumi vizsgálata nem alkalmas a releváns betegségek kiszűrésére, állapította meg két nagy-britanniai, körzeti orvosi adatokon alapuló vizsgálat.