Hírvilág

Röntgenmúzeum gyűjteménye

2014. FEBRUÁR 03.

Kultúra-tudomány-kiállítás

Újabb gépekkel bővült a kapuvári röntgenmúzeum. A nemrég még működő tüdőszűrő készülék és a sebészeti képalkotó berendezés a helyi kórházból került a gyűjtőhöz. A kiállításon most már mintegy húsz röntgengép szemlélteti a technikai fejlődést.

Boross János ma már nyugdíjas, de korábban a kapuvári tüdőgondozó vezetőasszisztense volt, még akkor kezdte gyűjteni a röntgensugár gyógyászati felhasználásának emlékeit. Mindezt kiegészítette a sugárzás káros hatásait bemutató dokumentumokkal is. Tárlata 1895-től Csernobilig, illetve napjainkig öleli fel a röntgensugár használatát az orvoslásban, az iparban és a hadászatban.

A gyűjtemény tulajdonosa saját életútja mellett azért tarja fontosnak ezt a területet, mert a röntgensugár kutatásában számos megyei tudós is részt vett. Példaként említette a győri bencés gimnáziumot, ahol ugyanabban az évben (1895) mutatták be a röntgensugárzást, amikor ugyanezt Conrad Röntgen Würzburgban megtette.

A tárlat bemutatja azoknak a magyar tudósoknak - többek között Zsebők Zoltánnak vagy Ratkóczy Nándornak - az életrajzát, munkásságát, akik letették névjegyüket a magyar radiológia történetében. De a kiállítás megemlékezik a sugárkutatás 11 magyar áldozatáról is.

Boross János elmondta: gyűjteményének egyik büszkesége az a faszerkezetű röntgengép, amely az 1900-as évekből származik és egy környékbeli orvos ajándékozta neki. De a múzeum különleges relikviái közé tartozik egy 19. századi fényérzékeny üveglemez is, amelyen egy átvilágított kéz látható – ez a győri bencésektől került hozzá.

A kapuvári röntgenmúzeum 2000-ben nyitott meg. A pécsi és a debreceni orvostudományi egyetem hallgatói rendszeres látogatói a magángyűjteménynek. A fiatalok csak csodálkoznak, hiszen ilyen röntgengépeket ma nem nagyon lehet látni – tette hozzá az országosan egyedülálló gyűjtemény tulajdonosa.
MTI 2014. február 2., vasárnap

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Tárgyak, terek, formák, színek összhangja – Életmű-katalógus Lakatos Artúr egyetemes művészetéről

MÉHES Balázs

„De túltettem magamat (a nehézségeken) akkor, ha dolgozhattam.” (Lakatos Artúr: Előszó, 1918, részlet)

Hírvilág

Cézanne és Daumier - tárlatok Budapesten

Két most megnyíló kiállítás is foglalkozik a politikai karikatúrák műfajával.

Gondolat

A tibeti orvoslás és Kőrösi Csoma Sándor Dr. Nemes Csaba orvostörténelmi sorozata II.

Ha találunk is racionális elemeket a fejlődésre képtelen, varázslással teli tibeti gyógyításban, rendkívül komplex és teljesen elvont, irreális kórtani elméleteik...

Hírvilág

Vesalius, az első modern anatómus

KRAMER Imre

Közel fél évezrede, 1514 szilveszterén látta meg a napvilágot a modern anatómia legjelentőségteljesebb alakja, a flamand Andreas van Wesel, latinosan írva Vesalius.

Hírvilág

Tudomány és művészet a szentendrei MANK Galériában

A művészet eszközeivel hívja tudományos kalandozásra a közönséget a szentendrei MANK Galéria ArtScience címmel szerdán nyíló kiállítása.