Hírvilág

Románia a gyorsételek megadóztatását tervezi

2011. AUGUSZTUS 15.

A román kormány a gyorsételek szélesebb körű megadóztatását mérlegeli, beleértve az édességeket és ínyencségeket is, de a szakértők „botlások” lehetőségét vetik fel.

Táplálkozáskutatók arra figyelmeztetnek, hogy ha Románia bevezeti a tervezett gyorsétel-adót, ez még önmagában nem fogja csökkenteni az elhízás rohamos terjedését.

A kutatók azzal érvelnek, hogy a tervezett új adónem – amelyre vonatkozó jogszabályt ebben a hónapban terjesztett az országgyűlés elé az Egészségügyi Minisztérium - jelen formájában zavaros üzenetet küld a fogyasztóknak arról, hogy mely élelmiszerek egészségtelenek.

Cristian Panaite a bukaresti KiloStop Klinika táplálkozáskutatója arról számolt be a Lancet-nek, hogy „ez az adó valóban segíthetne az embereknek abban, hogy lefogyjanak és egészségesebben táplálkozzanak, de ehhez világosan meg kell határozni, hogy mi a gyorsétel, és mi az, amit kevéssé egészségesnek tartunk. Olyan adónak kell lennie, amely bizonyos ételek megadóztatásával valóban arra ösztönzi az embereket, hogy egészségesebben étkezzenek, például több zöldséget fogyasszanak. Az emberek Romániában nem nagyon törődnek azzal, hogy mi egészséges számukra és mi nem, és ez az adó jó útja lehetne annak, hogy arra irányítsa őket, ami számukra előnyös – de csak akkor, ha megfelelően vezetik be.”

Az Egészségügyi Minisztérium által javasolt adó a hamburgerekre, chipsre és szénsavas üdítőkre érvényes, amelyeknek magas a cukor-, illetve zsírtartalma, A minisztérium szerint az ország 22 millió lakosának a fele túlsúlyos, ugyanakkor megduplázódott az elhízottak aránya a 3-9 éves gyerekek körében az utóbbi négy évben, jelenleg 3.5%.

Romániában a kommunizmus 1989 évi bukása után egyre népszerűbbek lettek a sóban és zsírban gazdag ételek, amelyeket a gyorséttermi láncok kínálnak. Sok román, aki még emlékszik az előző rendszerben megélt alapvető élelmiszerhiányra, úgy tekint ezekre a gyorsételekre, mint a szabadság szimbólumára, és az ország – mérsékelt – jómódjára.

A szakemberek szerint a törvény – ha elfogadják – a világ legszigorúbb ilyen típusú jogszabálya lesz. Vannak már hasonló adók, de azok csak az egészségtelen italokat és édességeket érintik, a Romániában tervezett ínyencségeket nem. Európán belül Norvégiában adóztatják meg a cukrot és a csokoládét, Ausztriában pedig tiltólistára kerültek a transz-zsírsvakat tartalmazó élelmiszerek. Nagy-Britanniában, Norvégiában és Svédországban tilos a gyorsételek árusítása bizonyos napszakokban.

A kritikusok azt mondják, hogy a tervezett romániai adótörvény nem lesz hatásos, mert csak bizonyos ételekre vonatkozik. Az Egészségügyi Minisztérium kijelentette, hogy a kebab (a legkedveltebb ételek egyike Romániában) és a pizza kivétel lesz, és, hogy meg kell pontosan határozni, mely ételek kerülnek a törvény hatálya alá.

Élelmiszer-előállítók azt panaszolták, hogy a románok egészségtelenül étkeznek, mert szegények, és azzal érvelnek, hogy az élelmiszerek árának emelése csak rontani fog ezen a helyzeten. Románia, ahol az átlagos jövedelem nem haladja meg a havi 350 USD-tt, egyike Európa legszegényebb államainak, és lakói csaknem jövedelmük felét költik élelmiszerre. A WHO is felhívta a figyelmet azokra a következményekre, amit egy ilyen adónem a szegény emberek számára jelenthet. Timothy Armstrong, a WHO egészségmegőrzési osztályának koordinátora szerint „lehet, hogy ezek az adók akaratlanul is a legsérülékenyebb csoportokat fogják leginkább érinteni, ezt a jogalkotóknak mérlegelniük kell”.

Táplálkozáskutatók azt állítják, hogy ez a törvény csak akkor érheti el a célját, ha bevezetésével egyidejűleg széleskörű táplálkozásegészségi terveket is kidolgoznak és megvalósítanak. Rámutatnak, hogy az a törvény, amely megtiltotta a cukros italok árusítását az iskolákban, csak azt eredményezte, hogy a szülők iskolán kívül vásárolták meg őket a gyerekeiknek. Panaite szerint „az embereket meg kell tanítani az egészséges étkezésre, az adó bevezetésén túl az emberek oktatása is szükséges.”

Forrás: HJO - The Lancet, Volume 375, Issue 9720, Page 1070, 27 March 2010

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Egészségpolitika

A tudományegyetem nem tud piacra dolgozni – Veszélyt jelent hazánkra nézve a Fudan Egyetem budapesti campusa

Az európai modern egyetemek három fő eszméje, a pénzügyi függetlenség, az önkormányzatiság és a curriculum szabadsága. Az utóbbi 20-30 évben komoly kritika érte az intézményeket, hogy nem elég gyorsak és nem kellően szolgálják a gazdaságot, elégítik ki a munkaerőpiaci igényeket. Hogy hatékonyabban kellene szolgálniuk az innovációt és az ipari, technológiai fejlődést. A piac és a politika olvasatában a legfőbb szempont ugyanis, hogy a befektetett pénz, tőke minél gyorsabban megtérüljön. Ez a világon mindenütt a szó szoros értelmében egyfajta „szabadságharc” a két domináns erővel szemben. Hiszen az egyetem egy dolgot biztosan nem engedhet el, az pedig az autonómia.

PharmaPraxis

A közforgalmú gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek által végzett rövid intervenció hatékonysága problémás alkoholfogyasztók esetében

A szemlézett közlemény szerint az alkoholfogyasztás világszerte évente 3,3 millió halálesetet okoz, ami az elhalálozások 5,9%-a. Az Egyesült Királyságban a gyógyszerészek és a patikai személyzet a nővérek és az orvosok után a harmadik legnagyobb számú egészségügyi szakma, és az elmúlt években Angliában a közforgalmú gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek egyre nagyobb feladatot kapnak a közegészségügy fejlesztésében. Mára a legtöbb patikában van privát beszélgetést lehetővé tevő konzultációs szoba is.

Egészségpolitika

A gazdaság ível, az egészségügy közben hanyatlik?

Sokszor elhangzott már, politikai és szakmai érvként is, hogy a magyar gazdaság teljesítőképessége messze több egészségügyi költést engedne, mint amennyit fordítanak rá. Ezt tükrözik nagyjából a megbetegedési és halálozási mutatóink is. Most a világ egyik legrégebbi és a legnevesebb orvosi lapja, a Lancet állítja pengeélre a magyar helyzetet, benne pedig erős bírálatot is megfogalmaz a kormány felé.

Egészségpolitika

Oltani vagy nem oltani?

Újabb kötelező védőoltás a listán – Lesz aki ellne érvel?