Hírvilág

Robotvezérelt veseműtét

2011. AUGUSZTUS 15.


A hasi optika segítségével végzett elváltozáshoz képest a robotvezérelt technika eredményesebb – állítják a Henry Ford Kórház specialistái.

Kisebb vesetumorok esetén a sebészi megoldást a vese részleges, illetve teljes eltávolítása jelentheti. Ez utóbbi egy igen komplikált műtét, ugyanis a vesével együtt el kell távolítani a húgyvezetéket, a mellékvesét, valamint a környező szöveteket.

Egy új, háromdimenziós technika segítségével a tumor helye pontosabban megítélhető, ami lehetővé teszi a beteg rész célzott eltávolítását az egészséges veseszövet megkímélésével. Ugyanakkor a részleges eltávolítás kisebb megterhelést jelent a szervezet számára, ami csökkenti a nem kívánt szövődmények, mint hirtelen jelentkező szív- és érrendszeri események, illetve a halálos kimenetel kockázatát.

A Henry Ford kutatói a Current Opinions in Urology januári számában megjegyzik, hogy idáig az első választandó módszer a vese teljes eltávolítása volt, ugyanis a sebészek nem voltak elég képzettek a laparoszkópos technika alkalmazásában. A kutatók a beavatkozás hatásfokát egy robottal növelték meg.

Dr. Craig Rogers és munkatársai több száz robotvezérelt veseműtétet végeztek el. A beavatkozás során a robot segítségével minden egyes mozdulat pontosan koordinálható. A robotikus eszköz az emberi kézre emlékeztet. A Henry Ford Kórház munkatársai korábban már sikerrel alkalmaztak robotvezérelt technológiát prosztatarák esetén, mely módszer világszerte terjedőben van.

Forrás: Medipress
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok