Hírvilág

Riasztó az egészségtelen élelmiszerek figyelmezető felirata

2011. AUGUSZTUS 15.


Az egészségtelen élelmiszerek csomagolására helyezett figyelmeztető feliratok hatásosabbak az elriasztásban, mint a rájuk kivetett „zsíradó” – áll az Albertai Egyetem tanulmányában.

364 véletlenszerűen kiválasztott albertai vásárlót megfigyelve jutottak arra a kutatók, hogy a magasabb ár önmagában még nem riasztja el azokat, akik egészségtelen ételt szeretnének vásárolni. Ha azonban a termék csomagolása figyelmeztet, hogy a magas zsír- és cukortartalom miatt kell mélyebben a pénztárcájukba nyúlniuk, akkor el lehet érni a kívánt hatást, főleg a leginkább túlsúlyosak körében.

A kutatók arra kérték a vásárlókat, hogy válasszanak az 50 cent és 2 dollár közötti áru hizlaló és egészséges rágcsálnivalók közül. Némelyikre ezt megelőzően figyelmeztető címkét helyeztek. A vásárlókat magatartásuk alapján három csoportba osztották. Az első kettőbe tartozókat az ár és a felirat együttesen befolyásolta, a leginkább elhízottakat azonban csak a feliratok tántorították el az egészségtelen ételektől.

„Őket nem érdekelte, mennyibe kerül az adott áru, a figyelmeztetést azonban komolyan vették” – mondta el a kutatás vezetője, Sean Cash. Szakértők szerint a jelenség azzal magyarázható, hogy a feliratok sokkal erősebben hatnak a vásárlókra, mint pusztán a magasabb ár. Az elrettentő feliratok használata éppen ezért hatásosabb módszer, mint az egészségtelen élelmiszerek megadóztatása, amely bevett gyakorlat az Egyesült Államokban, és Magyarországon is napirenden van a bevezetése.

„A vásárlói reakciókat megfigyelve kijelenthetjük, hogy a leginkább érintett rétegre semmi sem hat kevésbé, mint a termékek magasabb ára. A megadóztatás nem változtatja meg a vásárlási szokásokat” – mondta el Cash. Tapasztalatok szerint, aki túl magasnak találja egy termék árát, inkább olcsóbb márkára vált, de nem hagy fel a fogyasztásával.
A tanulmány a The Journal of Consumer Affairs című folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Egészségkárosító édesítőszerA fruktóz fogyasztása összefügg az elhízássalA gyorsételek hatása a gyerekekreElhízásjárványAz elhízás korai halálhoz vezethetHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Borderline és stigmatizáció

Dr. Ratkóczi Éva személyközpontú- és kognitív-viselkedésterápiás kiképző pszichoterapeutát kérdeztük a borderline személyiségzavar megjelenítésének jellemzőiről.

COVID-19

Táplálkozási ajánlások a CoVID-19 miatti karantén idején

A karanténhoz társuló stressz alvászavarokat is okozhat, ami tovább fokozhatja a stresszt és ezáltal a táplálékbevitelt, ami egy ördögi kör kialakulásához vezethet. Fontos, hogy vacsorára olyan ételeket fogyasszunk, amelyek szerotonint vagy melatonint tartalmaznak vagy elősegítik ezeknek a szintézisét.

Gondolat

Mérgek a bőrön át

Tudjuk, hogy nemcsak az élelmiszerek tartalmazhatnak egészségre káros adalékokat, hanem hétköznapi tisztálkodó szereink is.

Gondolat

Az emberiség öt nagy ostora

Soha az emberiség történetében nem volt olyan betegség, amely az orvoslást, a társadalom szociális szerkezetét és a túlvilág képzetét döntőbben determinálta volna, mint a lepra és a pestis...

Agykutatás

Talajbaktériumok a perifériás és centrális gyulladás ellen

A „régi barátok” elmélet szerint nemcsak az állandó tisztító- és fertőtlenítőszer-használat vezet el az allergiás és autoimmun betegségek gyakoriságának növekedéséhez, a modern élet szélesebb körben felelős: az agresszív antibotikum-használat, a pasztörizált élelmiszerek, a természettől és háziállatoktól elzárt, lakótelepi élet egyaránt közreműködik abban, hogy a mai gyermekek nem találkoznak azokkal a mikrobákkal, amelyekkel az emlősök évmilliókon keresztül együtt fejlődtek.