Hírvilág

Problémás felnőttekké válhatnak az impulzív gyerekek

2011. AUGUSZTUS 15.


Azok a gyerekek, akik már három éves korukban túl agilisak, koncentrációs problémáktól szenvednek és impulzívak, általában problémás felnőttekké válnak, amennyiben időközben nem sikerül önkontrollt tanulniuk.

Egy nemzetközi kutatócsoport kisgyerekeket vizsgált Új-Zélandon és Nagy-Britanniában, és kiderítette, hogy az önkontroll terén rossz eredményeket produkáló gyerekek több pénzügyi, egészségügyi és függőségi problémával szembesülnek idősebb korukban.
A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent, ezer új-zélandi gyermeket vizsgáló kutatásban az alacsony önkontroll eredmények többek között az alacsony frusztráció toleranciát, a kitartás hiányát a célok elérésében, és az adott feladatra való összpontosítás nehézségét foglalták magukba. A további indikátorok közé tartozott: „a túlzottan agilis, előbb cselekszik, mint gondolkodik, nehezen várja ki a sorát, nyughatatlan, és nem lelkiismeretes”.

Azok a gyerekek, akik ezeken a területeken alacsony értékeket értek el, felnőttkorukban számos problémával kerültek szembe, többek között légzési panaszokkal, fogínybetegséggel, nemi úton terjedő betegségekkel, gyulladásokkal, túlsúllyal, valamint magas koleszterinszinttel illetve magas vérnyomással. A kutatók azt is kimutatták, hogy ezek a gyerekek felnőttkorukban pénzügyi nehézségektől, például adósságoktól is szenvednek.
„Nagyobb valószínűséggel válnak egyedülálló szülővé, követnek el valamilyen bűncselekményt, és válnak alkohol-, nikotin-, marihuána- vagy keménydrog-függővé” – áll a tanulmányban. „Ezek a felnőttkori kimenetelek előre jelezhetők voltak az önkontroll eredmények teljes spektrumán keresztül, az alacsonytól a magasig” – mondta a kutatást vezető Terrie Moffitt, a Duke Egyetem pszichológusa.

Ugyanez a kutatócsoport egy 500 kétpetéjű ikerpárt vizsgáló tanulmányt is kielemzett, és kimutatták a különbségeket az alacsonyabb és a magasabb önkontrollú ikrek között idősebb korukban.

„Az ötévesen alacsonyabb önkontroll értékkel rendelkező testvér nagyobb valószínűséggel kezdett dohányozni, rosszul teljesíteni az iskolában, és antiszociális módon viselkedni 12 éves korában” – derült ki a tanulmányból.
A tanulmány társszerzője, Avshalom Caspi elmondta, az eredmények azt mutatják, hogy a személy önkontroll képessége önmagában is hatást gyakorol, és független attól a környezettől, amelyben felnevelkedik.

„Ez azt jelzi, hogy az önkontroll önmagában is fontos, függetlenül azoktól a tényezőktől, amelyek mindkét testvérre hatnak, például a szülőktől vagy a családi élettől” – mondja Caspi.

A kutatók hozzátették, arra is találtak bizonyítékot, hogy azok a gyerekek, akik megtanulták megváltoztatni viselkedésüket elsajátították az önkontroll képességét, a többieknél jobban teljesítettek felnőttkorukban. Ez azt bizonyítja, hogy a viselkedés megváltozása pozitív eredményeket hozhat.

„A jó hír az, hogy az önkontroll megváltoztatható. Az emberek változhatnak” – állítja Alexis Piquero, a Floridai Állami Egyetem kriminológus professzora, a tanulmány társszerzője.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Budapest a kognitív feljődés élvonalában - személyes konferencia beszámoló


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.