Hírvilág

Pályázat az orvosok begbecsüléséért

2012. ÁPRILIS 25.Harmadik alkalommal hirdette meg "Az év praxisa a Kárpát-medencében" elnevezésű pályázatot az Országos Alapellátási Intézet (OAI).

A magyarországi és a határon túli háziorvosok és munkatársaik, a nővérek presztízsének, megbecsülésének megerősítése, az orvoslás hitelének visszaállítása a célja az immár hároméves kezdeményezésnek - hangzott el kedden a pályázatot bemutató sajtótájékoztatón.

A pályázatra a szervezők a páciensektől várják az orvosukkal kapcsolatos történeteiket és ajánlásaikat, amelyekkel az őket kezelő szakembereket jelölik az év praxisa címre.
A legalább 15-20 soros írásokat Magyarországon kívül a Felvidékről, Ukrajnából, Erdélyből, a Vajdaságból várják levélben és e-mailben november 30-ig. A történetek alapján folyamatosan lehet szavazni a legjobbra egészen december 20-ig a pályázat honlapján (www.azepraxisa.hu), amely a részletekről is szolgál információval.

A beküldött anyagok alapján a páciensek internetes szavazatai és a 13 tagú zsűri döntenek a 10-10 (magyarországi és határon túli) díjazott kilétéről.

Balogh Sándor, az OAI igazgatója elmondta, a kezdeményezéssel amellett, hogy az orvosok megbecsülését szeretnék visszaállítani, céljuk a fiatal generáció ösztönzése is. A jelenleg praktizáló generáció kiesése után ugyanis pótolhatatlan veszteség éri az egészségügyi rendszert.

Szintén ennek fontosságára hívta fel a figyelmet Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, aki szerint az elmúlt 100-150 évben súlyos értékveszteség történt olyan területeken, amelyek "az élet tartalmát" jelenthetik. Az orvos-beteg kapcsolat "csupán egészségügyi szolgáltatássá szűkült". Ezért is van szükség erre az akcióra, amely ismét a tartalmas, bizalommal teli emberi kapcsolatra, az orvos-beteg kapcsolatra hívja fel a figyelmet - fejtette ki a zsűritag.MTI 2012. április 24., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Klinikum

1,5-es diabetes mellitus

Melyik a leggyakoribb diabetes-forma felnőtteknél? – gyakran kérdezik az orvosi egyetemistáktól, és a választ kötelező fújniuk...

COVID-19

Tudományos segítség időseknek Covid-19-járvány idején és azon túl is

Tanácsadás, folyamatos kontroll, amelynek tudományos eredményei is lesznek. Ezzel a célkitűzéssel jött létre egyedüli kezdeményezésként a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet összefogásával, a Richter Gedeon támogatásával egy együttműködés.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.