Hírvilág

Őssejtekből hasnyálmirigy-és bélsejtek

2011. AUGUSZTUS 15.


Egyik kísérletükben éretlen heresejteket alakítottak át hasnyálmirigyszövetté. Egy másikban embrionális őssejtekből a bél különféle sejtjeiből álló komplex szövetet képeztek.

A Washington-i Georgetown Egyetem kutatói olyan őssejtekkel dolgoztak, amelyekből normál esetben ondósejtek képződnek. Ezzel szemben Ian Gallicano és munkatársai olyan környezetbe helyezték ezeket az őssejteket, hogy belőlük inzulintermelő hasnyálmirigysejtek képződtek. Amikor ezeket a sejteket cukorbeteg egerekbe helyezték, azok inzulint kezdtek termelni ahhoz hasonlóan, ahogy egészségesekben a hasnyálmirigy béta-sejtjei működnek.

Ez utóbbi sejteket pusztítja el a szervezet az I. típusú (inzulinfüggő) cukorbetegségben. Napjainkban a betegség kezelésének egyetlen módja az élethosszig adagolt inzulin. Gallicano szerint nemcsak férfiak számára jelenthet megoldást az új módszer, nőkben a heresejtek megfelelője, a petesejt lehet az őssejtek forrása. Ezzel egyidőben James Wells és kollégái Ohio-ban, a Cincinnati Gyermekkórházban néhány napos embrióból származó illetve genetikailag őssejtté alakított normál sejteket használtak fel kísérleteikhez. A Nature-ben megjelent cikkük szerint az ősejtekből úgynevezett organoidokat képeztek. Ezek olyan szövettenyészetek, melyek a bélfal különböző sejtféleségeiből álló rétegekből (pl. izom) épülnek fel. Felhasználási területük sokrétű lehet, segítségükkel például olyan betegségek vizsgálhatók, mint a bélsejtek pusztulásával járó vastagbélgyulladás vagy a rövid bél szindróma. A jövőben akár ezek gyógyítására is felhasználhatók lehetnek.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Májsejtek bőr őssejtbőlhttps://www.elitmed.hu/kiadvanyaink/lam_lege_artis_medicin/az_ossejtekrol_5640/Az őssejtekről

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

COVID-19

Gyakorlati tanácsok diabeteses COVID-19-betegek kezeléséhez

A diabetes az egyik legfontosabb társbetegség, amely fokozza mindhárom ismert humán pathogén coronavirus-fertőzés súlyosságát (a COVID-19-betegek 20-50%-a diabeteses). A diabeteses COVID-19-betegek körében nagyobb a hiperglikémia és a súlyos szövődmények kockázata, továbbá a SARS-CoV-2 infekció a hasnyálmirigy károsítása révén az újonnan kialakuló cukorbetegség esélyét is növelheti. A világ 12 országából, 20 vezető szakember által jegyzett Lancet-tanulmány bemutatja a SARS-CoV-2 infekció és a diabetes közötti kapcsolat lehetséges mechanizmusát, és gyakorlati tanácsot ad a diabeteses betegek kezeléséhez.

Klinikum

1,5-es diabetes mellitus

Melyik a leggyakoribb diabetes-forma felnőtteknél? – gyakran kérdezik az orvosi egyetemistáktól, és a választ kötelező fújniuk...

Gondolat

A fiatalok itthon tartása a legnagyobb gond! - Interjú dr. Oláh Attilával

A sebészeti beavatkozások jelentős részét centralizálni lehet és kell. Elsősorban az onkológiai jellegű, radikális műtétek esetében célszerű ez a szabályozás – mondta dr. Oláh Attila, a szakmai kollégium általános sebészet tagozatvezetője.

Klinikum

Anaerococcus nagyae – az új faj

A Szegedi Tudományegyetem professzorasszonyának nevét (Nagy Erzsébet) viseli az az anaerob baktérium, melyet nemrégiben fedeztek fel Hollandiában.