Hírvilág

Nintendoval játszva gyógyulnak

2011. AUGUSZTUS 15.


A különféle játékkonzolokról eddig legtöbbünk számára a szobájukba bezárkózó kamaszok jutottak eszünkbe, egy friss tanulmány szerint azonban a Nintendo Wii konzolok kifejezetten hatékony segítséget tudnak nyújtani a különféle idegsérüléssel – például Parkinson-kórral, hemiplégiával vagy szklerózis multiplexszel – küzdők részére, emellett a végtagamputáción átesettek számára is nagyon hasznosak.

A terapeuták örömmel fogadták a tényt, hogy a Wii segítségével a betegek aktív résztvevőivé válnak a különféle játékoknak, és ahelyett, hogy csupán gombokat nyomogatnának egy eszközön, például egy képzeletbeli teniszütő segítségével „valóban” elütik a teniszlabdát.
Rebecca Scott, a National Star College fizikoterapeutája beszámolt róla, hogy a munkatársai által kezelt százötven beteg több mint egyharmadánál már használták a Wii-t a kezelések során. „Nagyon motiváló a kezeltek számára ez a játék, ráadásul otthon is gyakorolhatják. Segíti őket az egyensúlyérzékük fejlesztésében, a finom motoros mozgásokban, de ami a legfontosabb, hogy egy reális cél felé tereli őket” – számolt be tapasztalatairól Scott. A doktornő tanulmányában arra is kitért, hogy ez a Nintendo konzol kifejezetten előnyösnek bizonyult a hemiflégiás betegeknél, akiknek az egyik oldaluk gyengébb a másiknál. A Toronto Egyetemen készült friss kutatások pedig arról számoltak be, hogy a játék stroke-os betegeknél is gyors javulást eredményezett.

A kísérleteket Kanadában végezték el a tudósok száz beteg bevonásával, akiknél valamilyen agyi gátoltságot tapasztaltak, de a Nintendo Wii használata után – legyen az tenisz, bowling, vagy akár főzés – valamennyien gyors javulásnak indultak. A kísérlet során a pácienseket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai két héten át heti négyszer játszottak a játékkal, a másik csapat a hagyományos rekreációs kezelésen vett részt. Két hét után különféle feladatokkal tesztelték őket, amikből egyértelműen kiderült, hogy a korábbinál sokkal gyorsabban el tudták végezni a feladatokat azok, akik előtte heteken át nintendóztak.
A kísérletek sikerén felbuzdulva, Angliában ma már egyre több kórház alkalmazza ezt a módszert betegeik kezelése során.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinae) - 2010; 20(10) A Parkinson-kór modern szemléleteÁttörés a szklerózis multiplex kezelésében

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Én nem beteg emberként élek

GYIMESI Ágnes

B. Ildikónak egy éve megváltozott az élete. Agydaganatot diagnosztizáltak nála, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, majd folytatta az orvosi protokoll útját, kemoterápia, sugárkezelés. Majd a belső hangjára hallgatott.

Idegtudományok

Két munkacsatornás endoszkópos műtétek a gerincsebészetben

A minimálisan invazív endoszkópos gerincműtéteket gerinccsatorna-szűkület és gerincsérv, csigolyaelcsúszás kezelésére használják. Czigléczki Gábor idegsebésszel a technika továbbfejlesztett változatáról, a két éve Magyarországon is elérhető két munkacsatornás technológiáról beszélgettünk.

PharmaPraxis

A gyógyszerész által menedzselt vagy a gyógyszerész által asszisztált hepatitis C vírus ellenes kezelés a hatékonyabb?

A gyógyszerész részvételének mértéke meghatározhatja a hepatitis C vírus (HCV) elleni terápia sikerességét, ezért az amerikai szerzők összehasonlították, hogy melyik ellátási modellben gyógyulnak jobban az orális antivirális szerrel kezelt HCV-fertőzött betegek: vajon gyógyszerész által menedzselt vagy gyógyszerész által asszisztált ambulancián fejezi be több beteg a kezelést, mutat 12 héttel a kezelés befejezése után fenntartott virológiai választ (SVR-12), illetve vált ki többet a számára felírt direkt hatásmechanizmusú antivirális szerből (DAA)?

Klinikum

Depresszióval küzdő betegek tudatosságalapú csoportterápiája a háziorvosi praxisban

Ez az első randomizált kontrollált vizsgálat, ami háziorvosi praxisban alkalmazott tudatosságalapú csoportterápia hatékonyságát hasonlítja össze aktív (standard kezelésben részesülő) kontroll csoport eredményeivel. Az erőforrás-spóroló csoportterápia non-inferiornak bizonyult a standard terápiákhoz képest, és az is bebizonyosodott, hogy képzett instruktorok is eredményesen végezhetik a háziorvosi praxisban gyakran megjelenő, enyhe és középsúlyos pszichiátriai tünetekkel rendelkező betegek kezelését.

Hírvilág

Bejelentették a Richter Anna díj győzteseit

A Richter Anna Díj március 8-án megrendezett díjátadó rendezvényén jelentették be azt az öt nyertes csapatot, amelyek összesen 20 millió forint támogatást kaptak innovatív projektjeik megvalósítására.