Hírvilág

Nikotinhatásnak kitett magzatok

2011. AUGUSZTUS 15.

Számos bizonyíték volt már eddig is arra vonatozóan, hogy az édesanyák terhesség alatti dohányzása maradandó károsodást okoz a magzatban - megnő az asztma, a légúti betegségek és a fül fertőződésének kockázata, ám ez az első olyan kutatás, mely kapcsolatot talált a nikotinfüggőség és az utódok mentális megbetegedése - a hiperaktivitás, figyelemhiány és depresszió- között.
A finnországi Turku Egyetemi Kórházának kutatói az 1980-as években, Finnországban született 175 ezer gyermeket esetét tanulmányozták, megvizsgálták, hogy szedtek-e pszichiátriai gyógyszereket gyermekkorukban, illetve fiatal felnőttként. A nikotinhatásnak kitett magzatok 32 %-al nagyobb valószínűséggel szedtek később ilyen jellegű gyógyszereket. Azoknál, akik édesanyja napi egy doboz cigarettánál is többet szívott, a kockázat 44 %-ra emelkedett. Mikael Ekblad vezető kutató szerint „a méhen belüli nikotinhatás befolyásolja a kísérleti állatok agyi sejtjeinek fejlődését, homloklebenyük és kisagyuk kisebb, mint a nikotinhatásnak ki nem tett társaiké”.
A kutatók 1987 és 1989 között született finn gyermekek adatait elemezték. Az édesanya dohányzási szokásain túl a terhességi heteket, a születési súlyt és az öt perces APGAR-értéket is kigyűjtötték. Ezt összevetették a finnországi egészségbiztosító adataival az 1994 és 2007 közötti pszichotrop gyógyszerek szedését illetően. Megközelítőleg a fiatal felnőttek 12 %-a használt ilyen jellegű gyógyszert, közülük 19 % volt olyan, akinek édesanyja dohányzott terhessége során.

A dohányzás valamennyi pszichotrop szer használati kockázatát megemelte, de kiemelkedően magas volt az antidepresszánsok, a hiperaktivitás kezelésében és a leszoktatási programokban alkalmazott gyógyszerek használata.

A megemelkedett kockázat nem függött a magzat nemétől, a születés körülményeitől és az újszülött APGAR-értékétől sem. A pszichés megbetegedések családi halmozódást mutatnak így a genetikai faktort is vizsgálták, az édesanyák szülés előtti pszichiátriai osztályon való kezeléseit vizsgálták. Eklab szerint közleményük egyik fő erőssége, hogy kiderítették az anyai megbetegedések arányát, de az osztályos felvételt igénylő pszichiátriai esetek között nagyobb az öröklődő esetek aránya.

Neil Grunberg szerint „fontos tanulmányról van szó, de ennek alapján a dohányzás vizsgált hatása nem túl jelentős. ”Azt is megkérdőjelezi, hogy megfelelően értékelték-e a genetikai és környezeti faktorok jelentőségét , hiszen Amerikában szoros az összefüggés a dohányzás és pszichés megbetegedések között. Ráadásul sokak családjában előfordul pszichiátriai kórkép anélkül, hogy ők maguk ilyen betegségben szenvednének."
A cikk alapjául a Pediatric Academic Societies, Vancouverben tartott, éves összejövetelén 2010. május 4-én elhangzott előadás szolgált.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a szülész szemével: csökken a fertilitás - A Figyelő 2017;1

PAJOR Attila

A gyulladásos reumatológiai betegségek többnyire nőkben fordulnak elő, és gyakran a családtervezés időszakában. Míg a rheumatoid arthritis (RA), a juvenilis idiopathiás arthritis és a spondyloarthritis ízületi gyulladással és kevés szervi manifesztációval, addig a kevert, differenciálatlan kötőszöveti betegségek, a szisztémás lupus erythematosus (SLE), az antifoszfolipid szindróma (APS), a szisztémás sclerosis, a Sjögren-szindróma, a gyulladásos myopathiák és a vasculitisek különféle autoantitestek megjelenésével és különböző szervi érintettséggel járnak.