Hírvilág

Nemi szerepek az ókorban

2012. FEBRUÁR 15.


Nemi szerepek az ókorban címmel indít előadássorozatot az ELTE Ókortudományi Intézete, az első előadásra csütörtökön kerül sor a Gólyavárban.

Mint Zólyomi Gábor egyetemi docens, az Ókortudományi Intézet igazgatója elmondta, immár negyedik alkalommal hirdetik meg a tavaszi félévben a rendhagyó előadássorozatot, amelyet az egyetemi hallgatókon kívül az érdeklődők is látogathatják. Három éve az ókori városokat mutatták be, 2010-ben az előadók antik világból ránk maradt tárgyakkal foglalkoztak, míg tavaly Etnikai identitás az ókorban címmel hirdették meg az előadássorozatot.

"A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is olyan témát választottunk, amelynek segítségével nem a hagyományos történelmi felfogásban, hanem kultúrtörténeti megközelítésben szeretnénk bemutatni az ókort. A genetikai, biológiai nemnek a társadalomban játszott szerepét próbálják körüljárni ezek az előadások" - magyarázta Zólyomi Gábor.

Hozzátette: az előadások címeinek többségében szerepelnek a nők.
"Ez azért van, mert egyébként a férfiszerepeket szoktuk ecsetelni, ha történelemről beszélünk, ők a történelem főszereplői. A nők azok, akikről kevesebbet tudunk és mivel szerepük kevésbé ismert, ezért az előadók közül sokan foglalkoznak velük" - fejtegette az ókortudós.

Ismertetése szerint az előadások között egyaránt lesz bibliai, görög és római, mezopotámiai, egyiptomi, indiai tematikájú. Két előadás a késő antikvitással foglalkozik.
"Az előadássorozat erénye, hogy gyakorlatilag lefedi mindazokat a területeket, amelyeket az Ókortudományi Intézetben művelnek, így átfogó képet ad" - emelte ki az intézetigazgató, aki érdekességként megemlítette, hogy vannak országok és korok, például a klasszikus görög és római világ, amelyből nagyon sokat lehet tudni a nemi szerepekről.
"Mezopotámia esetében viszont nem állnak a rendelkezésre olyan interpretatív típusú szövegek, mint amilyet a görög, vagy a római történetírók kínálnak. Mindent, amit tudunk a női szerepekről, a néha nagyon unalmas gazdasági szövegekből, öröklődési okmányokból, adminisztratív utasításokból kell kihámozni. Érdekes lesz, hogy a két teljesen különböző forrásanyag mennyire eltérő eredményt fog mutatni" - fejtegette Zólyomi Gábor.
Lesznek átfogóbb előadások, amelyek bemutatják a nemi szerepeket egy-egy korban és országban, valamint szűkebb tematikájúak, amelyek kisebb témákat próbálnak körbejárni. Mint korábban, ezúttal is lesz egy bevezető előadás, amelyet Nemek, szerepek, szociológia címmel Wessely Anna szociológus tart.

"Németh György egyetemi tanár a női szerepekről beszél a görög és római világban, Kalla Gábor docens pedig hasonló megközelítésben beszél Mezopotámiáról" - ismertette Zólyomi Gábor. Ferenczi Attila docens, igazgató-helyettes Nemi szerepek és irodalmi műfajok címmel tart előadást. Bolonyai Gábor docens nőkről férfiszerepben beszél, Dezső Csaba adjunktus pedig Istennők, feleségek, örömlányok: nők a klasszikus indiai kultúrában címmel tart előadást.

Kendeffy Gábor egyetemi docens a nőt, mint "metaforát és valóságot" mutatja be az ókeresztény irodalomban, Buzási Gábor adjunktus Nemek és allegória a hellenisztikus zsidó irodalomban címmel tart előadást. Hasznos Andrea tanársegéd Egyiptomról és a nőkről beszél, míg Esztári Réka PhD-hallgató A sötétség házának gyermekei és az asszonyok, kik gondot viselnek rájuk címmel mutatja be a mezopotámiai templomok szülés körüli rituáléit.
"Nagyon izgalmas előadás lesz, mivel az ókori szövegek alapján követhetők ezek a szertartások, az, hogy mit kellett például tenni a placentával, milyen rítusok kapcsolódtak ehhez" - összegezte Zólyomi Gábor.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

Gondolat

Mélakór, szerotonin és fekete epe

Hippokratész, a Krisztus előtti V. században élt görög orvos azt vallotta, hogy a pszichés megbetegedések alapja nem más, mint a testnedvek egyensúlyában beállott zavar.

Gondolat

Lukrécia öngyilkossága

NÉMETH István

Bizonyos esetekben az öngyilkosságot elkövető személy, mint a körülmények áldozata, egyfajta tragikus hőssé, erkölcsi példaképpé magasztosulhatott az utókor szemében, akinek a tette immár nem emberi gyengeségnek vagy megfutamodásnak, hanem éppen ellenkezőleg, a bátorság, az állhatatosság, a szilárd jellem meggyőző bizonyítékának minősült.