Hírvilág

Nagy-Britanniában a legjobb meghalni

2011. AUGUSZTUS 15.

A héten közzétett tanulmány szerint Nagy-Britanniában a legjobb a haldoklók számára nyújtott hospice-ellátás színvonala.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) jelentésében az áll, hogy haldokló betegek ellátásának állami támogatása és a hatékony hospice hálózat következtében Nagy-Britannia a listán szereplő 40 ország közül az első helyre került annak ellenére, hogy egészségügyi ellátása összességében nem a legjobb.

A kutatók többek között a lakossági tudatosság, a rendelkezésre álló képzések, a fájdalomcsillapítók hozzáférhetősége, illetve az orvos-beteg átláthatóság tényezőinek elemzésével alkották meg a „halál minőségének” indexét. A nemzetközi listán Ausztrália került a második helyre, ezt követte Új-Zéland és Írország. Az első 10 helyezett között szerepelt Németország, az Egyesült Államok és Kanada is. A rangsor második felébe került több gazdag ország is, köztük Dánia (22. hely) és Finnország (28. hely). India végzett a legutolsó helyen, de Portugália, Dél-Korea és Oroszország is a legrosszabb tíz közé jutott.

Magyarország a 11.-ik helyen szerepel a felmérésben.

A jelentésből kiderült, hogy a legrosszabb esetekben az ellátás minősége és hozzáférhetősége gyakran elégtelen volt, politikai koordináció pedig egyáltalán nem működött.

A kutatók szerint kevés ország, még az élvonalbeli egészségügyi rendszerrel rendelkező gazdag államok sem foglalják átfogó egészségpolitikájukba a haldokló betegek ellátását. Pedig számos ilyen országban a növekvő élettartam és az elöregedő népesség azt jelenti, hogy a haldokló betegellátás iránti igény meredeken emelkedni fog.

A különösen a fejlett országokra jellemző csökkenő születési arányszám tovább bonyolítja a helyzetet, és a történelem során első alkalommal a 65 éven felüliek száma meg fogja haladni az öt éven aluli gyermekek számát. A jelentés szerint a haldoklók számára ez új és összetett problémákat fog felvetni.

A tanulmány több képzést javasol a leendő otthoni ápolók számára. A palliatív kezelés nem feltétlenül jelent intézményesített ellátást, és egyre több beteg dönt úgy, hogy otthonában kívánja eltölteni utolsó óráit. A jelentés szerint több mint 100 millió páciens és az őket ápoló családtagok szorulnak palliatív támogatásra évente, de alig nyolc százalékuk részesül ténylegesen ilyen támogatásban. A kormányok és az ellátók versenyeznek az idővel, mivel az elöregedés üteme gyorsan felülmúlja az ellátás biztosítására irányuló erőfeszítéseket.

A kutatók a lista elkészítéséhez a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 30 tagállamának, valamint 10 további állam orvosait és szakembereit kérdezték meg.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó link: Economist Intelligence Unit

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.