Hírvilág

Minden gyereknek családban a helye

2013. JANUÁR 18.Jövő évtől nem lehet nevelőotthonokba beadni 12 évesnél fiatalabb gyereket. Az a cél, hogy ehelyett nevelőszülőkhöz, családba kerüljenek - mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Kivételek lehetnek, például a súlyosan fogyatékos gyermekek esetében - tette hozzá az államtitkár.
A 2014. január 1-jén már gyermekotthonban élő 12 évesnél fiatalabb gyerekek nevelőszülőknél történő elhelyezését fokozatosan valósítják meg.

A családok megerősítése mellett a kormány kiemelkedő feladata volt, hogy segítse a gyermeket vállalni akarókat. E körbe sorolta az államtitkár a gyes intézményének három évre szóló visszaállítását és a családi adókedvezmény bevezetését. Hozzátette: ugyanilyen fontos az örökbefogadások, a nevelőszülők számának növelése, amit jogszabályi háttérrel, támogatásokkal a jövőben is segítenek.

Az eddigi intézkedésekről szólva azt mondta: az örökbefogadás szabályai egyszerűbbek és átláthatóbbak lettek, bevezették az örökbefogadói gyes intézményét, továbbá kiemelten támogatták az örökbefogadással foglalkozó, valamint a nevelőszülői területen dolgozó civil és egyházi szervezeteket.
Soltész Miklós kitért arra is, hogy jelenleg mintegy 3200 olyan nevelőszülő van, akinek foglalkoztatási jogviszonya nincs, őket abban akarják támogatni, hogy a járulékbefizetés egyben egészségügyi-, illetve nyugdíjjogosultsági biztosítási jogviszonyt is eredményezzen.

Pozitív elmozdulásnak nevezte, hogy 2003 és 2010 között évente 750-800 között volt az örökbefogadások száma, és ez a szám 2012-ben - az előzetes adatok alapján - további 2 százalékkal nőtt. További statisztikai adatokat ismertetve elmondta: 21 500 gyermekről gondoskodik a gyermekvédelem, közülük 8400 él gyermek- vagy lakásotthonban, a nevelőszülőknél élők száma 12 600, ami 59 százalékos arányt jelent, de ennél is magasabb lenne kívánatos.

Soltész Miklós hangsúlyozta: szeretnék a nevelőszülői hivatás társadalmi elfogadottságát növelni. Fontosnak nevezte a megfogant élet védelmét az abortuszokkal szemben, továbbá a megszületett gyermek élete értékének hangsúlyozását.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma annak érdekében, hogy minél több gyerek találhasson örökbefogadó szülőkre, 25 millió forint támogatással országos konferenciasorozatot indított pénteken, amelyet az Ágota alapítvány valósít meg. A májusig tartó kampányban plakátokkal és médiakampánnyal népszerűsítik az örökbefogadást.
Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a kampány arra is kitér, hogy az abortuszokkal szemben az örökbefogadást népszerűsítsék. Hangsúlyozta azt is, hogy felgyorsult az abortuszok csökkenésének üzeme,: míg 2010-ben mintegy 40 ezer abortuszok volt, addig 2012-ben 36 ezer.

Kothencz János, az Állami gondoskodásban élő és veszélyeztetett fiatalok támogatásáért alapítvány (az Ágota) főigazgatója a kampányról azt mondta, a cél az, hogy az ország minden szegletébe eljusson az üzenet: minden gyereknek családban van a legjobb helye.

A konferenciasorozatot húsz helyszínen, a fővárosban és a megyeszékhelyeken rendezik meg. Az alapítvány plakátokon is felhívja a figyelmet a nevelőszülői hivatásra és az örökbefogadásra, megjelölve azokat a honlapokat, amelyeken részletes információkat találhatnak minderről az érdeklődők.
MTI 2013. január 18., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.