Hírvilág

Mi segít a másnaposon?

2014. JANUÁR 01.

A másnaposság tüneteit nem kell különösebben részletezni, a statisztikák szerint ugyanis egyszer az életben mindenki megtapasztalja, hogy mivel jár egy alkoholban „úszó”, átmulatott éjszaka utáni reggel: kínzó fejfájás, gyűszűnyire szűkült gyomor, esetleg heves szívdobogás, émelygés, hányás, izzadás kíséri a nehéz ébredést.

Bár elég hétköznapi jelenség, tudományos szempontból mégis keveset tudunk arról, hogy pontosan milyen tényezők befolyásolják a másnaposság kialakulását, és bizonyos körülmények hatására miért reagál teljesen eltérően a szervezet az alkoholra.

Számít az életkor, és hogy mit ittunk

Az eddigi kutatási eredmények szerint a másnaposság kialakulásában két tényező játszik kiemelt szerepet: az egyik az életkor, a másik pedig az, hogy milyen alkoholos italt fogyasztottunk. Az életkor előrehaladtával a legtöbben lassabban múló, intenzívebb másnapossági tünetekről számolnak be, és ezt kutatások is igazolják: tizenévesek és felnőttek másnapossági- és alkohol elvonási tüneteit összehasonlító tanulmányokból kiderült, hogy fiatalabb korban ritkábban alakulnak ki ilyen jellegű tünetek. Több állatkísérlet is megerősítette, hogy a serdülő korú egyedekre kevésbé jellemző a másnapossági tünetek kialakulása, mint a felnőtt példányokra.

A másik kiemelten fontos kérdés a másnaposság kialakulását illetően az, hogy milyen italt fogyasztottunk. A szeszesitalok gyártásakor az erjedés során úgynevezett kongener vegyületek keletkeznek, amelyek fokozzák a másnaposság tüneteit. A kongenerek nagyobb mennyiségben fordulnak elő a sötétebb színű szeszesitalokban, így a kutatások azt sugallják, hogy ha valaki világos színű, kevesebb kongenert tartalmazó italt (például pálinkát, gint vagy vodkát) iszik, kisebb eséllyel alakul ki nála másnaposság, mint például whyskey, brandy vagy vörös bor fogyasztásakor.

Mi használ?

A másnaposság ellen az egyetlen biztos megoldás, ha egyáltalán nem, vagy csak keveset iszunk. Ha ez szilveszterkor nem ment, akkor a jövőre nézve legalább azt véssük eszünkbe, hogy alkoholfogyasztás közben fogyasszunk vizet, vagy más alkoholmentes italt, így megelőzhető – vagy csökkenthető – a dehidratáció. Az is jó, ha italozás mellé eszünk is valamit.

Ami a közismert másnaposság elleni praktikákat illeti, ezek sajnos kétesélyesek: vagy bejönnek, vagy nem.

Zsírban tocsogó reggeli? Ne!

Bár sokan esküsznek rá, mégsincs tudományos bizonyíték arra, hogy egy szalonnás rántotta, bundás kenyér vagy rántott hús krumplival enyhítené a másnaposság tüneteit. A szakemberek szerint – ha valaki egyáltalán képes másnaposan ébredve enni valamit – inkább könnyű ételeket válasszon, és igyon mellé nagy mennyiségű vizet. A zsíros, nehezen emészthető ételekkel a fő probléma, hogy csak tovább izgatják a háborgó gyomrot.

Nem segít a „kutyaharapást szőrével” gyógymód sem
Bár hívogató lehet egy reggeli „gyógysör” vagy „gyógypálinka”, a szakemberek szerint mégsem jó megoldás alkohollal indítani a másnapot mert csak súlyosbítjuk a problémát. A szervezet éppen igyekszik a méreganyagoktól megszabadulni, ne állítsuk újabb kihívások elé.

Felejtsük el a gyógyszereket
Bár a fejfájást csillapíthatja, igyekezzünk aszpirin vagy egyéb gyógyszerek, pezsgőtabletták nélkül átvészelni a másnapot: ezek különösen ingerlik a gyomrot, támadják a gyomor nyálkahártyáját és az alkohol felerősíti a gyógyszerekben lévő hatóanyagok májkárosító hatását. Ha mindenáron szeretnénk valamit tenni, inkább vegyünk be B6-vitamint vagy valamilyen multivitamin-készítményt, amellyel pótolhatjuk az előző éjjel elvesztett vitaminokat és nyomelemeket.

A kávé sem jó ötlet

Aki egyébként rendszeresen iszik kávét, jobb, ha a másnap reggelén nem ezzel kezdi a napot: a kávé izgatja a gyomor nyálkahártyáját, fokozza a savtermelést, szűkíti az ereket, és vízhajtó hatású is, így ebben másnaposan valójában többet árt, mint használ.

A könnyű testedzés segít, de a szauna tilos
Aki képes rá, végezzen könnyű, nem túl megerőltető testmozgást lehetőleg friss levegőn. A sport fokozza a keringést és gyorsítja a méreganyagok kiürülését, de ne vigyük túlzásba. A szaunázás azonban ellenjavalt: a méreganyagok „kiizzadása” másnaposan veszélyes ötlet, mert a vízhajtó hatású alkohol miatt a szervezett jó eséllyel egyébként is dehidratált.

Sok víz, evés, alvás, vitaminok

Másnaposan leginkább az segít, ha pótoljuk az alkoholfogyasztás következtében elveszített folyadékot. A legjobb folyadék a víz, de ihatunk rostos gyümölcslevet, paradicsomlevet vagy izotóniás sportitalokat is. Ha tudunk, együnk egy könnyű reggelit, és próbáljunk minél többet aludni, így az alváshiány nem fokozza még tovább az amúgy is kellemetlen tüneteket.

Ismert, hogy másnaposan jelentősen csökken a reakcióidő és a koncentráció is, így ilyen állapotban ne vezessünk autót, és ne végezzünk finom mozdulatokat és nagy odafigyelést igénylő munkát sem.

FORRÁS:ORIGO

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Gondolat

A pánik a legtisztább önmagunkkal áll kapcsolatban – interjú Parádi Józseffel

Parádi József neurológus, pszichiáter és pszichoterapeuta sok évvel ezelőtt visszaadta a gyógyszerfelírási engedélyét. Úgy látja, hogy bár bizonyos, súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre, a pszichoterápiás munka az elsődleges számára: a tüneteket elsősorban szerencsésebb fenomenológiai úton megérteni és feldolgozni.

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

PharmaPraxis

A gyógyszerész mint menedzser

Mint minden munkahelyen, ahol emberek dolgoznak együtt, a gyógyszertárban is szükség van arra, hogy valaki ellássa a vezetői szerepkört. De mi tesz egy gyógyszerészt egyben sikeres vezetővé, mai szóval: menedzserré, aki jól koordinálja a vele dolgozó technikusok munkáját, megszervezi, irányítja és kontrollálja a gyógyszertár vagy a klinikai munkacsoport működését?

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2017;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A szülők sokszor a sántítást, reggeli ízületi merevséget vagy kisgyermekeknél fürdetés során a látványos ízületi duzzanatot észlelik, és ezzel viszik a gyermeket orvoshoz.