Hírvilág

Méhnyakrák elleni védőoltás jótékonyságból

2013. JANUÁR 22.Idén kétszáz, nehéz körülmények között élő lány és édesanya számára ajánlott fel méhnyakrák elleni védőoltást az Ökumenikus Segélyszervezet a méhnyakrák elleni küzdelem európai hetén.

Azokat a lányokat és anyákat választották ki, akik a gondozási folyamat részként a segélyszervezettel kapcsolatban állnak, megfelelnek az orvosi feltételeknek, és felelősséggel vállalták, hogy mindhárom oltáson részt vesznek - közölte Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója kedden, az GlaxoSmithKline Kft. által felajánlott adomány-védőoltás átvételekor.

Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa a méhnyakrák elleni védőoltás, a felvilágosítás és a rákszűréseken való részvétel fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a 15 és 45 év közötti nőknél a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. Európában évente körülbelül 33 ezer új méhnyakrákos esetet fedeznek fel, a betegek fele életét veszíti. Magyarországon 2011-ben 414, 2010-ben 510 beteget vesztettek el a méhnyakrák miatt.

Mint a főorvos kiemelte, az eredmények javíthatók lennének, ha többen mennének el a hagyományos rákszűrésekre. Az adatok szerint jelenleg 33 százalék az átszűrtség - tette hozzá a főorvos.

Leitner Györgynek, a védőoltást gyártó GlaxoSmithKline Kft. ügyvezető igazgatójának a tájékoztatása szerint Magyarországon eddig körülbelül 110-115 ezer lány és nő vette fel a védőoltást, holott mintegy 1,5-2 milliónak lenne fontos megkapnia.
A január 20. és 26. között megrendezett európai méhnyakrák-megelőzési hét célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy a méhnyakrák védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

A megelőzési héthez szervesen kapcsolódik a Pearl of Wisdom elnevezésű civil kezdeményezés, amelynek szintén kiemelt célja felhívni a lakosság figyelmét a méhnyakrák megelőzésének a jelentőségére. A kampány globális szimbóluma az "odafigyelés gyöngye" bross, amelynek viselője a méhnyakrák elleni küzdelem melletti elköteleződését fejezi ki.MTI 2013. január 22., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.