Hírvilág

Megalapozatlanul ijesztget a WHO?

2011. AUGUSZTUS 15.

A járvány ugyan még korántsem csengett le, sőt valószínűleg növekvő fázisában van, de a valamivel több mint 2000 fertőzött és félszáz halálos áldozat fényében általános vélekedés szerint túlzás a WHO részéről az ötös fokozatú riasztás. Margaret Chang, a WHO igazgatója hangsúlyozza, hogy a riasztási fokozat emelése "csupán technikai változás", és nem jelenti azt, hogy a világ népessége komoly veszélyben lenne.

A világméretű járvány megjelölés azonban a közvéleményben azt a képzetet kelti, mintha tömeges halálozásokra kellene számítani - ez mindenképpen túlzás. Az elmúlt hét közepe óta sokasodó kritikák hatására a WHO genfi központjában elkezdték vizsgálni a riasztási rendszer módosításának lehetőségét.

A cél: a járvány kiterjedtsége mellett annak veszélyességét is jobban érzékeltessék. A WHO szakértői szerint a "végítélet-forgatókönyv" az lenne, ha az új H1N1 vírus keveredne a H5N1 madárinfluenza-vírussal. Ez ugyanis nagy arányban végez a megfertőzött személyekkel, ám jelenlegi formájában nem tud könnyen emberről emberre terjedni.

Forrás: Világgazdaság

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Sokszor indokolatlan a gyermekeknek felírt antipszichotikum-kezelés

Az Egyesült Államokban egyre több gyermeknek írnak fel második generációs antipszichotikumot, és számos esetben a kezelés jogosultságát nem támasztják alá klinikai vizsgálatok - figyelmeztetnek amerikai kutatók.

Hírvilág

Vége az EHEC-járványnak Németországban

Vége az EHEC-járványnak Németországban. A Robert Koch országos járványügyi intézet csütörtöki nyilatkozata szerint új megbetegedések immár alig vannak, visszaszorult a különleges kóli bélbaktérium okozta, véres hasmenéssel járó kór.