Hírvilág

Májsejtek bőr őssejtből

2011. AUGUSZTUS 15.

Brit kutatók májsejteket állítottak elő emberi bőr őssejtekből, ami újabb reményt ad arra, hogy egészséges sejtek beültetésével helyreállíthatók lesznek a májzsugorodás vagy a rák okozta károsodások.

A Cambridge Egyetem kutatói hét, különféle örökletes májbetegségekben szenvedő betegen és három egészséges emberen végeztek bőrbiopsziát, és a bőrszövetminták „átprogramozásával” őssejteket hoztak létre, amelyek a szervezet bármely szövetévé képesek továbbfejlődni.

A Journal of Clinical Investigation szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői arról számoltak be, hogy első alkalommal sikerült ilyen sejtekkel leutánozni többféle májbetegséget. A májsejtek laboratóriumi tenyésztése különösen nehéz.

A beteg májban lévő ilyen sejtek lemásolásával, valamint a kontroll csoport tagjaiból származó egészséges sejtek másolásával a kutatók nem csak azt tudják pontosan meghatározni, mi zajlik a beteg sejtben, hanem a betegségek kezelésére szolgáló új terápiák hatékonyságát is tesztelhetik.

A kutatást vezető Ludovic Vallier szerint az eredmény fontos lépésnek számít az őssejtek klinikai alkalmazásának megvalósulása felé.

Az ilyen típusú genetikai mérnökség célzott és személyre szabott terápiák kifejlesztéséhez vezethet, és miután a beteg sejteket kezelik, végül lehetővé teheti azt is, hogy egészséges májsejteket ültessenek a betegek károsodott májába. A tanulmány szerzői szerint az eljárás révén hasonló modelleket lehet létrehozni, amelyeket más szervekben is fel lehet használni, ehhez azonban további kutatásokra lesz szükség.

Nem sokkal a brit sikert megelőzően az Egyesült Államokban heves vitát váltott ki a bíróság hétfői ítélete, amely felfüggesztette az embrionális őssejtkutatás szövetségi pénzügyi támogatását. A keresztény szervezetek szerint a szövetségi támogatást olyan kutatásokra fordítják, amelyek az emberi embrió elpusztításával járnak, ami megszegi az 1996-ban meghozott hatályos törvényt.

Ezzel szemben sok kutató úgy véli, hogy az embrionális őssejtek kulcsfontosságúak az orvoskutatásban, mert egyedi képességgel rendelkeznek arra, hogy a szervezet szinte bármely sejtjévé átalakuljanak.

„A donorszervek – ez esetben a máj – hiányát figyelembe véve sürgető valamilyen alternatíva kifejlesztése” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Tamir Rashid. „Kutatásunk az ilyen alternatívák kidolgozásának lehetőségét veti fel azzal, hogy új kezelések, vagy egy sejtterápiás megközelítés kifejlesztéséhez vezet”.

A kutatás háttérinformációi között az olvasható, hogy a májbetegség az ötödik leggyakoribb haláloknak számít a fejlett országokban.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó link: Journal of Clinical Investigation

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;2

SZABÓ Brigitta

A betegelőjegyzést végző szakdolgozó felelőssége nagy, mivel a beteg, illetve a szülő elmondása alapján kell döntenie az ellátandó eset sürgősségéről. A bemutatott célzott kérdésekkel nagy biztonsággal eldönthető, hogy melyik beteg igényel soron kívüli ellátást és ki az, aki kivárhatja a szokásos előjegyzési időt.

Hírvilág

Nem jutnak át a bőrön a kollagén krémek molekulái

A kollagén molekulák olyan nagyok, hogy csak nagyon kevés részük tud átjutni a bőrön, ehelyett a bőr felületén maradnak, amíg le nem mossák, ezért a drága kollagén kenőcsök megvásárlása egyszerű pénzkidobás – állítják a tudósok.

COVID-19

Táplálkozási ajánlások a CoVID-19 miatti karantén idején

A karanténhoz társuló stressz alvászavarokat is okozhat, ami tovább fokozhatja a stresszt és ezáltal a táplálékbevitelt, ami egy ördögi kör kialakulásához vezethet. Fontos, hogy vacsorára olyan ételeket fogyasszunk, amelyek szerotonint vagy melatonint tartalmaznak vagy elősegítik ezeknek a szintézisét.

Klinikum

A biológiai terápia 15 éve - A Figyelő 2015;2

HOLLÓ Péter

Mintegy 15 évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a gyógyszergyártásban: megjelentek az első olyan szerek, melyekkel egy adott betegség patomechanizmusába célzottan tudunk a kulcsfontosságú molekulák gátlása révén beavatkozni. Legfőbb jellemzőjük, hogy biotechnológiai úton előállított, fehérjetermészetű molekulák, a gátolni tervezett molekulák vagy receptoraik antitestjei.