Hírvilág

Lépések az intelligens egészségügy irányába - eHealth Week 2011.

2011. AUGUSZTUS 15.


Az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége, az Európai Bizottság és a HIMSS Europe május 10-12 között Budapesten rendezi meg Európa legnagyobb e-egészségügyi rendezvényét, az eHealth Week 2011-et, amely magában foglalja az „Health 2011 Miniszteri Konferenciát” valamint „Az egészségügyi IT világa” konferenciát és kiállítást.

Az esemény részleteiről Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára és H. Stephen Lieber, a HIMSS (Healthcare Information Management Systems Society) elnöke tartottak sajtótájékoztatót az érintett szakembereknek.

A nagyszabású esemény beharangozóján Szócska Miklós elmondta, hogy Magyarország nyilvántartási és informatikai rendszerei révén nagy potenciállal rendelkezik az elektronikus egészségügy területén, azonban ezt sem a döntéshozatalban, sem az ellátórendszer hatékonyságának fejlesztésében, sem pedig az ellátás minőségének javításában nem használta ki megfelelően, ezért ezen változtatni kell. Az államtitkár kiemelte, hogy a fejlődés első jelei az egészségügy bizonyos területein már mutatkoznak, például fejlesztés alatt áll egy kapacitás-elemző és tervező program (az ún. Katéter és Mónika néven emlegetett program), amely többek között alkalmas lesz arra, hogy az adatok rendszerezése révén nyert információkat digitális térképen ábrázolja. Szócska Miklós hangsúlyozta, hogy az ellátás minőségét, a betegbiztonságot javítani, a gyógyszeres kezelések hatékonyságát és gazdaságosságát növelni kell, amelyhez szintén hozzájárulhatnak az IT alapú megoldások, így például az elektronikus vényírási rendszer bevezetése vagy az adatok elektronikus hozzáférésének biztosítása. Hozzátette: egyre növekvő elvárás az, hogy a betegek kezelési adatai ne csak az ellátó intézményben, hanem szükség esetén bárhol, bárhonnan hozzáférhetőek legyenek, az országhatárokon belül és uniós szinten egyaránt, ezért fontos, hogy a budapesti eHealth Week során határozott lépések és tervek fogalmazódjanak meg az elektronikus adatkezelés ügyének előmozdítására.

H. Stephen Lieber elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi informatika a legtöbb országban a legnagyobb ütemben növekvő ágazat, így a kormányzatok e szektorba történő befektetései a lakosság egészségi állapotának javulását eredményezik. A májusi konferencián a HIMSS és a szervező partnerek fő célkitűzése az lesz, hogy az egészségügyi beszállítókat és a döntéshozókat egy asztalhoz ültesse annak érdekében, hogy tapasztalatot tudjanak cserélni, amit a jövőben a betegek érdekében hasznosíthatnak. Az eHealth Week rendezvényre az EU-n kívülről is érkeznek majd olyan fejlesztők, akik érdeklődnek a magyar egészségügyi informatikai megoldások iránt. Az esemény nem titkolt célja, hogy a nemzetközi szervezetek megtalálják magyar partnereiket.

A magyar elnökség alatt szervezett esemény az elektronikus egészségügyre, mint a jövő egészségügyi rendszereibe való befektetés egyik lehetséges eszközére hívja fel a figyelmet. Emellett azokra az uniós szintű kihívásokra összpontosít, amelyekkel az egészségügyi kormányzatoknak és intézményeknek a következő, szakmai humán erőforrásokban szűkölködő és jelentős demográfiai változásokkal járó évtizedben szembe kell nézniük.

Forrás: Nemzeti Egészségügyi Minisztérium, Egészségügyért Felelős Államtitkárság

Kapcsolódó anyagok: Elektronikus egészségügy CsehországbanDigitális egészségügyi információ a kórházakban - OroszországbanA nemzeti e-egészségügyi rendszer megalapozása SzlovákiábanBiztonságos hozzáférés az egészségügyi adatokhoz - Bulgáriában

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

EESZT - állandó társ a háziorvosi ellátásban

Az EESZT talán a háziorvosok számára nyújtja a legtöbb segítséget, mivel megismerhetik betegük kórelőzményeit, melyek tekintetében eddig a páciensre voltak utalva. A NEAK által ellenőrzött kötelező adatszolgáltatás biztosítja számukra, hogy a szükséges információkat megtalálhassák a rendszerben, azonban részükre is előír kötelezettségeket, amiket a napokban megjelent jogszabály-módosítás alapján az egészségügyi államigazgatási szerv is ellenőrizni fog.

Agykutatás

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

COVID-19

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

COVID-19

Tudományos segítség időseknek Covid-19-járvány idején és azon túl is

Tanácsadás, folyamatos kontroll, amelynek tudományos eredményei is lesznek. Ezzel a célkitűzéssel jött létre egyedüli kezdeményezésként a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet összefogásával, a Richter Gedeon támogatásával egy együttműködés.