Hírvilág

Lehetetlen szakvizsgák

2011. AUGUSZTUS 15.Japán több száz délkelet-ázsiai ápolónak engedélyezi, hogy rövid távú szerződéssel munkát vállaljanak az országban, ha azonban az egészségügyi dolgozók tovább szeretnének maradni, olyan vizsgán kell helytállniuk, amelyet szinte lehetetlen teljesíteni.

Az Indonéziából és a Fülöp-szigetekről származó ápolók és gondozók most arra kérik a befogadó országot, hogy enyhítsenek a követelményszinten, amelyhez több ezer japán karaktert és orvosi szakkifejezést kell megtanulniuk szokásos napi teendőik mellett.

„Nagyon nagy kihívás ez az egyetlen egyszer megpróbálható vizsga azután, hogy három éve itt dolgozunk teljes munkaidőben” – mondta kedden a tokiói sajtótájékoztatón a 28 éves indonéz ápolónő, Wahyudin, aki elmondása szerint a Japánban dolgozó külföldi ápolók nevében beszélt. „Véleményem szerint a jelenlegi vizsga inkább a japán nyelvtudást méri, mint az ápoló szaktudását.”

Az elmúlt néhány évben több száz fülöp-szigeteki és indonéz ápolót engedtek belépni a szigorú bevándorlási szabályokkal rendelkező, elöregedőben lévő Japán egészségügyi munkaerőpiacára, hogy ellensúlyozzák az egészségügyi szakdolgozók hiányát. Azoknak, akik az engedélyezett három illetve négy évnél hosszabb ideig szeretnének Japánban maradni, vizsgát kell tenniük – ez azonban tavaly a tesztet író 254 jelentkező közül mindössze három embernek sikerült. Wahyudin a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a múlt hónapban tartott próbavizsgán egyetlen indonéz gondozónak sem sikerült átmennie.

Az ápolónőt a sajtótájékoztatón Hirohiko Nakamura, a felsőház konzervatív ellenzéki képviselője támogatta.

A japán egészségügyi minisztérium februárban készített felmérése szerint az idősek és fogyatékosok több mint 90 százaléka állította azt, hogy elégedett azzal a szolgáltatással, amit az indonéziai gondozójelöltek nyújtottak számukra az egészségügyi intézményekben.


Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Gondolat

Megoszthatatlan belső magány

Börcsök Enikő Nemsenkilény - monológ nemmindegyembereknek címmel hozott létre egy előadást, mely egy autista egy napját dolgozza fel. A magányról, a normális meghatározásáról, a nem figyelés trendjéről, a gondolat megosztásának a képtelenségéről beszélget vele Gyimesi Ágnes Andrea.

Gondolat

Lukrécia öngyilkossága

NÉMETH István

Bizonyos esetekben az öngyilkosságot elkövető személy, mint a körülmények áldozata, egyfajta tragikus hőssé, erkölcsi példaképpé magasztosulhatott az utókor szemében, akinek a tette immár nem emberi gyengeségnek vagy megfutamodásnak, hanem éppen ellenkezőleg, a bátorság, az állhatatosság, a szilárd jellem meggyőző bizonyítékának minősült.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Ökológia

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...