Hírvilág

Legalább ötezren halnak meg az év végéig!

2011. AUGUSZTUS 15.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológusok Társasága minden év szeptemberének utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a megbetegedések gyakoriságára, és a mindennapi életben megvalósítható megelőzési módszerekre.

A Városmajor utcai Kardiológiai Központ professzora, Horkay Ferenc szerint a rendezvénynek legfőképpen a megelőzésben van nagy szerepe. A szív betegségeire mindenképpen fel kell hívni az emberek figyelmét. Különösen most, amikor az egészségügyi rendszerben történő finanszírozási nehézségek szinte lehetetlen helyzetbe hozzák a kórházakat. Mivel a szívbetegségek száma az utóbbi időben drasztikusan emelkedett, félő, hogy a várható újabb megszorítások a Kardiológiai Intézetet is lehetetlen helyzetbe kényszerítik.

"A közelmúltban négy műtétet tudtunk elvégezni naponta, az első megszorítások után már csak hármat. Később az újabb elvonások bevezetésekor már rendszertelenné vált az operációk száma. Mostanra a gyógyító szisztémánk végképp kiszámíthatatlanná vált" - mondja a professzor.

"Nem véletlen, hogy "Élj és tégy a szívedért" a jelmondata az idei évben a Szívünk Napjának. Az orvosok mondanivalójának középpontjában ugyanis a munkahely egészségmegőrző szerepe áll" - mondja a professzor. A kérdésre, miszerint nem álságos-e ilyen gazdasági helyzetben a szívbetegségekről, gyógyításról okítani az embereket, a professzor részletesen válaszol.

"Inkább nagyon is időszerű, hiszen a felvilágosítás és a megelőzés valószínűleg soha nem látott fontossággal bír a közeljövőben" - állítja a professzor.

Elmondása szerint pont most időszerű a megelőzésről előadásokat tartani, hiszen a betegségek száma elképesztően megugrott, miközben az orvosi ellátások száma az intézetben mára már a minimumra csökkent. Elmondása szerint kórházában rosszabbodtak a körülmények, csökkent az operációk száma, egyre kisebb létszámú a személyzet és lassan már az alapszíntű ellátáshoz is kevés pénz áll rendelkezésre.

"Sajnos hanyatlásnak indult az intézmény, a külső körülmények és az állandó elvonás "elolvasztja" az itteni szívgyógyászatot. Tájékoztatása szerint az anyagi megszorítások miatt a várólistára vett betegek ellátása is bizonytalanná vált.

"Szomorú nézni, ahogy sokan egyre hátrébb csúsznak a sorban, de az a legborzasztóbb, hogy sokan csak későn kerülnek a várólistára. Az ilyen mértékű elvonás lehetetlen helyzetbe hoz bennünket, megnehezíti a gyógyítást. Főleg úgy, hogy sajnos a betegek száma egyre emelkedik" - teszi hozzá.

Az emberek életminőségben bekövetkező drasztikus romlás jelei már a gyakorlatban is látszanak. A stressz és a kényszerűségből megélt helytelen életmód miatt kialakuló szív és érrendszeri betegségek következménye jelentkezik a kórházakban is.

"Már nem életkor, vagy férfi-női kérdés az infarktus. Be kell látni, hogy negyven felett már szinte mindenki érintett lehet" - állítja Horkay professzor. Nagyon pontatlan, még lefelé történő, becslő számítás szerint is, legalább húsz százalékos betegszám növekedést okoz a stressz, a szervezettel való kényszerű visszaélés.

A professzor megemlíti, hogy aggasztó a tény, miszerint a várható megszorítások miatt az év hátralévő három hónapjában tizenöt százalékkal kevesebb beteg juthat el orvosi beavatkozási szintre, ugyanis anyagi okokból még a jelenlegi minimum szintről is ennyivel csökken a műtétek száma.

Ez azt jelenti, hogy vagy egyáltalán nem kerülhet sor az operációra, vagy azt, hogy a várólistán ennyivel kerül hátrébb a beteg. Értelemszerűen a meghosszabbodó várólista időpontjai is megváltoznak, tehát elképzelhető, hogy az új betegek is csak késve kerülnek fel rá...

"Az akut betegek ellátása nem ismer lazítási lehetőséget, nincs késedelem vagy tűréshatár, hiszen szó szerint emberéletről van szó. A koronária-szűkület betegséget lehetetlen előre megmondani, de amikor már kiderült, akkor még jósolni sem lehet a kimenetelét. A halált nem érdekli a statisztika, nincs tekintettel a várólistákra, és a pénzügyi gondok sincsenek hatással rá. Ha nem jut időben orvoshoz a beteg, akkor meghal. Amennyiben szerencsés és túléli, akkor is tartós, mindenképpen maradandó károsodást szenved. A munkaképtelenség élete végéig elkíséri, és a betegség-tudattal élő ember újra megbetegszik. Ezekkel a tényekkel nem lehet vitatkozni. A szívhalál a legkegyetlenebb halálok egyike. Kiszámíthatatlan a beteg, család és orvos számára is. Gyakran minden előzmény nélkül veszi le a lábáról a beteget. Az ember vagy túléli az infarktussal történő találkozást, vagy nem... Magyarországon naponta minimum 60 szívhalál fordul elő, de ez a szám is fölfelé kerekedik.

A szív napja nem álságos, hiszen üzenetet hordoz. Az embereknek egyre jobban kell figyelni magukra, mert amikor orvosi beavatkozásra van szükség, rendszerint már késő...

"Amennyiben a jelenlegi elképzelések nem változnak, és az anyagi kondíciók a mostani elképzelések szerint valósulnak meg, előre láthatólag kórházakat kell majd bezárni. Két út lehetséges az egészségügy előtt: sokkal kevesebb kórház - teljes kihasználtsággal - anyagi gondok nélkül, vagy előnyt kell adni az élettel közvetlen kapcsolatban lévő kórházaknak.

Forrás: Stop.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma