Hírvilág

A táplálkozáshoz szinte mindenki ért, pedig csak a dietetikusok!

2021. JÚNIUS 04.

Hazánkban a főiskolai képzés több mint negyvenöt éves múltra tekint vissza, a dietetikusi végzettséget négy év tanulás után lehet megszerezni a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán vagy a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán. A diploma három területre ad jogosítványt: megelőzés, élelmezésvezetés és klinikai dietetika. A dietetikusok szakmai szervezete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) pedig éppen harminc éve alakult meg azért, hogy képviselje és összefogja a szakmát, továbbá ismereteiket a lakosság szolgálatába állítsa. Az MDOSZ tagja az Európai Dietetikusok Szövetségének (European Federation of the Associations of Dietitians, EFAD) és a Dietetikusok Világszövetségének (International Confederation of Dietetic Associations, ICDA) is.

Bizonyított tény, hogy a táplálkozási tanácsadás szorosabb beillesztése az alapellátásba számos gazdasági és közegészségügyi előnyökkel járna. A helyes táplálkozás ugyanis csökkenti az étrenddel összefüggő betegségek kialakulásának kockázatát, ideértve az elhízást, a cukorbetegséget, a szív-ér rendszeri betegségeket, és ezzel mérsékelni lehetne az egészségügyi ellátás költségeit is. Nemzetközi kutatások igazolják, hogy minden egyes táplálkozási tanácsra költött 1 euró 14–63 euró megtakarítást jelent a társadalom számára, nem beszélve az egyén egészségéről, életminőségéről és jó közérzetéről. Mégis gyakran még mindig az edző, életmód-tanácsadó, természetgyógyász vagy netán egy celeb, influencer, barát tanácsaira hallgatunk, pedig táplálkozási ügyekben dietetikushoz kell fordulni, akik akár személyre szabott étrendet is kialakítanak, ha erre van szükség.

Az ünnepelt ajándékoz: jubileumi aktivitások az MDOSZ-nál az év végéig

Júniustól az év végéig éppen harminc héten át készül különféle aktivitásokkal a szakmai szövetség, hogy még nagyobb ismertségre tegyen szert a hazai lakosság körében. Az eseménysorozat a jövő héten kezdődik a Dietetikusok hetével. Ehhez a nemzetközi kezdeményezéshez második alkalommal csatlakozik a magyar szervezet, ilyenkor minden nap egy hasznos poszttal jelentkeznek a „Terítéken az egészség” Facebook-oldalukon.

Ugyancsak júniustól indul a „30 hét 30 recept”. Péntekenként az okostanyer.hu oldalra felkerülő recepteket dietetikusok állítják össze az érvényben lévő táplálkozási ajánlás alapján. Aki követi, hogy milyen, a Szövetség tagjainak egyéni ízlését is tükröző kedvenc ételek kerülnek ki az oldalra, jövőre nem lesz gondban, ha egészségesen és változatosan szeretne étkezni az OKOSTÁNYÉR® szerint.

Ha pedig valaki még bizonytalan lenne, hogy a táplálkozással kapcsolatos kérdéseivel kihez menjen, őket bizonyára meggyőzik majd azok a videók és Facebook-posztok, amelyekben orvosok és páciensek, olykor közismert emberek mondják el, miért volt jó döntés, hogy dietetikushoz fordultak, és segítségükkel milyen eredményeket tudtak elérni.

Érdemes lesz tehát jövő héttől napi szinten követni a Dietetikusok hetén a Terítéken az egészség Facebook-oldalt, hetente figyelni az okostanyer.hu-ra kikerülő recepteket és legalább havonta egyszer megnézni, hogy az MDOSZ honlapjára és Facebook-oldalára milyen friss hírek, videók és egyéb érdekes tartalmak kerülnek fel egészen az év végéig.

Forrás: MDOSZ

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.