Hírvilág

A táplálkozáshoz szinte mindenki ért, pedig csak a dietetikusok!

2021. JÚNIUS 04.

Szöveg nagyítása:

-
+

Hazánkban a főiskolai képzés több mint negyvenöt éves múltra tekint vissza, a dietetikusi végzettséget négy év tanulás után lehet megszerezni a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán vagy a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán. A diploma három területre ad jogosítványt: megelőzés, élelmezésvezetés és klinikai dietetika. A dietetikusok szakmai szervezete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) pedig éppen harminc éve alakult meg azért, hogy képviselje és összefogja a szakmát, továbbá ismereteiket a lakosság szolgálatába állítsa. Az MDOSZ tagja az Európai Dietetikusok Szövetségének (European Federation of the Associations of Dietitians, EFAD) és a Dietetikusok Világszövetségének (International Confederation of Dietetic Associations, ICDA) is. Bizonyított tény, hogy a táplálkozási tanácsadás szorosabb beillesztése az alapellátásba számos gazdasági és közegészségügyi előnyökkel járna. A helyes táplálkozás ugyanis csökkenti az étrenddel összefüggő betegségek kialakulásának kockázatát, ideértve az elhízást, a cukorbetegséget, a szív-ér rendszeri betegségeket, és ezzel mérsékelni lehetne az egészségügyi ellátás költségeit is. Nemzetközi kutatások igazolják, hogy minden egyes táplálkozási tanácsra költött 1 euró 14–63 euró megtakarítást jelent a társadalom számára, nem beszélve az egyén egészségéről, életminőségéről és jó közérzetéről. Mégis gyakran még mindig az edző, életmód-tanácsadó, természetgyógyász vagy netán egy celeb, influencer, barát tanácsaira hallgatunk, pedig táplálkozási ügyekben dietetikushoz kell fordulni, akik akár személyre szabott étrendet is kialakítanak, ha erre van szükség. Az ünnepelt ajándékoz: jubileumi aktivitások az MDOSZ-nál az év végéig Júniustól az év végéig éppen harminc héten át készül különféle aktivitásokkal a szakmai szövetség, hogy még nagyobb ismertségre tegyen szert a hazai lakosság körében. Az eseménysorozat a jövő héten kezdődik a Dietetikusok hetével. Ehhez a nemzetközi kezdeményezéshez második alkalommal csatlakozik a magyar szervezet, ilyenkor minden nap egy hasznos poszttal jelentkeznek a „Terítéken az egészség” Facebook-oldalukon. Ugyancsak júniustól indul a „30 hét 30 recept”. Péntekenként az okostanyer.hu oldalra felkerülő recepteket dietetikusok állítják össze az érvényben lévő táplálkozási ajánlás alapján. Aki követi, hogy milyen, a Szövetség tagjainak egyéni ízlését is tükröző kedvenc ételek kerülnek ki az oldalra, jövőre nem lesz gondban, ha egészségesen és változatosan szeretne étkezni az OKOSTÁNYÉR® szerint. Ha pedig valaki még bizonytalan lenne, hogy a táplálkozással kapcsolatos kérdéseivel kihez menjen, őket bizonyára meggyőzik majd azok a videók és Facebook-posztok, amelyekben orvosok és páciensek, olykor közismert emberek mondják el, miért volt jó döntés, hogy dietetikushoz fordultak, és segítségükkel milyen eredményeket tudtak elérni. Érdemes lesz tehát jövő héttől napi szinten követni a Dietetikusok hetén a Terítéken az egészség Facebook-oldalt, hetente figyelni az okostanyer.hu-ra kikerülő recepteket és legalább havonta egyszer megnézni, hogy az MDOSZ honlapjára és Facebook-oldalára milyen friss hírek, videók és egyéb érdekes tartalmak kerülnek fel egészen az év végéig. Forrás: MDOSZ

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

LAPSZEMLE eLitMed

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus vázolja fel e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Van, ahová hajnali 3-kor érkeztek a revizorok

KUN J Viktória

A blokkolóórák után most már személyesen ellenőrök is figyelik, ki tartózkodik a kórházakban. Ki dolgozik, ki fekszik a kórházi ágyakon, és hogyan használják például a diagnosztikai képalkotókat. Bármely nap és a nap bármely órájában érkezhet a mobilegység. Figyelnek, ellenőrzik, leleplezik, „lógnak”-e az egészségügyben dolgozók.

Egészségpolitika

Alapvetően alakulhat át a gyógyszerhozzáférés - Interjú Molnár Márkkal

KUN J Viktória

„A beteg egyre gyakrabban találkozik majd azzal, hogy amikor a támogatott, és eddig viszonylag olcsó készítményéért bemegy a patikába, a korábbi óriási választékból csak egy-kettő maradt, aztán már egy sem. Az utóbbi egy évben jelentősen megnőtt az ellátási problémák száma és súlyossága, és az is érezhető, hogy a háttérben meghúzódó okok tendenciózusak” – nyilatkozta az eLitMednek Molnár Márk egészségügyi közgazdász, gyógyszerpiaci szakértő, aki beszélt a gyógyszerellátás múltjáról, jelenéről és jövőjéről is.

Idegtudományok

Egymásra ható elmék

SZEMLE eLitMed

Az agyak közötti szinkronitás szintje – ami minél erősebb, annál nagyobb élvezettel jár – szociális állatoknál, így az embernél is, előre jelzi a kapcsolat minőségét, állítja a gyorsan növekvő új kutatási terület, a kollektív idegtudomány.

Idegtudományok

Hogyan csökkenthetnénk a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát?

SZEMLE eLitMed

A magányosság 1,4-szeresre növeli a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, míg számos gyógyszer szedése csökkenti, még több gyógyszer pedig növeli incidenciáját.

Egészségpolitika

Nihil faciendum?

KAPÓCS Gábor

A közelmúltban elképesztő képek jelentek meg a hazai sajtóban egy határszéli szociális otthon ágyipoloska-fertőzöttségét bemutatva. A tudósítások egyöntetűen arról szóltak, hogy az elmúlt időszakban az ágyipoloskák az otthon különböző épületeiben, lakószobáiban általánosan elterjedtek, így a bemutatott jelenség valójában több száz ott élő (és dolgozó) ember életét keseríti meg, és már huzamosabb ideje. Nem csupán megkeseríti mindennapjaikat, hanem egészségüket is veszélyezteti. Mert az ágyi poloska (Cimex lectularius) a vérszívó poloskák családjába tartozva elsősorban emberek vérével táplálkozik, így súlyos betegségek terjesztője is lehet.