Hírvilág

La Mancha lovagja

2012. AUGUSZTUS 07.La Mancha lovagja, francia mozgásszínház vagy melanéz utcazene - egyetlen nap sem telik el színházi produkció nélkül a jubileumi, 20. Sziget fesztiválon.

A Salamon-szigetektől Indiáig, Angliától Szlovákiáig, Oroszországtól Lengyelországig a világ minden tájáról érkeznek színházi produkciók, így a fesztivál minden napjára akad látnivaló a színházkedvelőknek is.

A La Mancha lovagja című musicallel mutatkozik be a békéscsabai Jókai Színház Porondszínháza a fesztivál keddi nulladik napján. Fekete Péter rendező korábban elmondta, hogy a darab helyszínét egy 1950-es évekbeli gyűjtőtáborba helyezték át. Ide érkezik meg a költő, Cervantes, aki történeteivel, játékával megpróbál újra hitet adni a bebörtönzötteknek. Az előadás eredetileg két óra hosszú, de a Szigeten rövidített változatot adnak elő.

A darabban Cserna Antal és Szomor György mellett többek között Csomós Lajos, Lapis Erika, Jancsik Ferenc, Katkó Ferenc, Veselényi Orsolya és Szabó Lajos tűnik fel a színpadon. A kedden 18:30-tól látható előadást élőzene kíséri; a produkció az Ákos-koncert kezdetére véget ér.

A szervezők tájékoztatása szerint a többi napon is "a show-é lesz a főszerep". A Circo Rum Ba Ba angol cirkuszi társulat mulattatói ókori olimpikonok, Leonidász és Hermogenész bőrébe bújva a történelem első olimpiájára készülnek: fél szemmel mindig egymást figyelik, miközben melegítenek, de még így is jut idejük mesélni ógörög nyelven korábbi győzelmeikről az első és a második napon.
Szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap többnyire a Világzenei Party Nagyszínpad mellett hallgathat bele a közönség a Salamon-szigetekről, kizárólag bambusz hangszerekkel érkezett Narasirato törzsi zenéjébe.

Csütörtöktől jelentkezik az Esik című színdarabbal a British Event Theater, míg a Pickled Image látványos figurákkal mutatja be a Nem félünk a farkastól! (The big bad wolf) című bábjátékát.
A Sziget útjain a francia Compagnie Pipototal két forgó, pörgő, csilingelő, furcsa járgánnyal cikázik majd. Philippe Geffroy őrült szerkezeteit a társulat artistái működtetik, akik minden este hatalmas utcaszínházzal várják a közönséget.
További különlegességgel szolgál az Indiából érkezett Dil Mastana csoport. Az ősi zenei tradíciókat megtartó repertoárjuk az indiai radzsasztáni énekek tekervényes dallamait mutatja be; ezek Ábrahám Judit táncával válnak kerek egésszé. A hétvégén feltűnik egy fúvós zenekar, a Blaas of Glory: a holland csapat a kemény rock lényegét ülteti át fúvósokra, kiegészülve bendzsóval, harmonikával, akusztikus gitárral, pergődobbal és mosótáblával.

A tánc sem maradhat ki a Sziget színházi kínálatából:, a Bloco X nemzetközi szamba projekt Európa 14 országából - köztük Magyarországról - 100 válogatott dobossal áll össze évente csupán háromszor. Ebből az egyik alkalom idén is a Sziget lesz.MTI 2012. augusztus 7., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Bohócnevem dr. Baki

GYIMESI Ágnes Andrea

Az első kórházi "bohóc-terápiás részleget" egy New York-i bohóc, Michael Christensen alapította 1986-ban. Azóta ő és munkatársai számos országban bohócdoktor-viziteket tartanak, legfőbb eszközükkel, a nevetéssel operálva.

Hírvilág

Imádkozzatok, hogy változtasson benneteket szamárrá!

NAGY Zsuzsanna

Hamarosan bepillanthatunk Giordano Bruno inkvizíciós irataiba.

Gondolat

Az idő lovagja

NAGY Zsuzsanna

T. S. Eliot mértéktartó, hűvös és tárgyilagos költő. Szövegei rendkívül bonyolultak, igazi intellektuális kihívást jelentenek.

Hírvilág

Karinthy Márton: Ördöggörcs

Megjelenik Svédországban Karinthy Márton Ördöggörcs című könyve, a családregény első külföldi fordításának bemutatóját november végén tartják Stockholmban.

Gondolat

Lovak és tündérmesék lovagja

1931. május 14.-én született Huszárik Zoltán, a magyar filmművészet páratlan zsenije, a hazai filmnyelv megújítója.