Hírvilág

Kulcsfontosságú változások - a DSM-5 munkaverziójáról

2011. AUGUSZTUS 15.

A mindenki számára ingyenesen elérhető anyaghoz a szakma 2010 áprilisáig hozzászólhat:
www.dsm5.orgA végső változat megjelenését 2013-ra tervezik. Néhány kulcsfontosságú változás a DSM-5-ben:

1. A multiaxiális rendszert el kívánják törölni, ezzel összhangba hozva a rendszert a BNO-val.

2. Megjelenik egy betegségkategóriák határain átívelő tünettani dimenzionális leírás (cross-cutting dimensional assessment), ahol a hangulati eltérés, a szorongás, az agresszív tendenciák, a pszichotikus-spektrum tünetek, az alvászavar és a pszichoaktív szerhasználat súlyosságát pontozzák.

3. El kívánják törölni a szkizofrénia altípusait. Bevezetik viszont a pszichózis kockázati szindrómát és teljesen külön egységként jelenítik meg a katatoniát (catatonia specifier).

4. A depressziók kapcsán három altípust vezetnének be: depresszió szorongással, pszichoaktív szer abúzussal és szuicidalitással. A bipoláris zavar küszöbét csökkentik.

5. Megjelenik az OCD-spektrum: a kényszerbetegségen kívül ide tartozik a Tourette-szindróma, a testdiszmorfiás zavar, a trichotillománia és a gyűjtögetés (hoarding). Továbbra is kérdéses, hogy ezek a szorongásos zavarok között szerepeljenek-e.

6. Az eddigi 12 személyiségzavar helyett 5 típus lesz: borderline, szkizotípiás, elkerülő, kényszeres és antiszociális/pszichopátiás (a „pszichopátia” kifejezés újra előkerült!). A személyiséget dimenzionálisan is értékelik a szelf-struktúra és az interperszonális kapcsolatok alapján. Meg kell adni, hogy egy-egy személyiségtípus milyen mértékben jellemző az egyénre. A disszociatív tünetek bekerültek a szkizotípia formakörébe (!).

7. Az addiktológiai zavarok kapcsán nem akarják használni a dependencia és az abúzus fogalmát sem. Helyette megjelenik a különböző súlyosságú „használati zavar” (use disorder). Az addiktológiai zavarok közé került a kóros szerencsejáték (gambling disorder) és fontolgatják az internetaddikció bevételét is.

8. A szexuális zavarok között megjelent a hiperszexualitás. A nemi identitászavarokat a viták ellenére egyelőre meghagyták. A szomatizációnál megjelenik egy „szuperkategória”, a „complex somatic symptom disorder”, magában foglalva több eddig különálló zavart.

9. A gyermek- és serdülőkori viselkedészavaroknál egy csökkent bűntudattal és érzelmi reaktivitással járó altípust akarnak bevezetni, amely kifejezetten nagy violenciakockázattal jár. Megjelenne az „indulati diszregulációs zavar diszfóriával” kategória is, amely a gyermekkori bipoláris zavar sokat kritizált megszaporodását ellensúlyozná. Külön kategória lesz a neurodevelopmentális zavarok csoportja, ahol egységes autizmus spektrumról beszélnek, magában foglalva az Asperger-szindrómát. A mentális retardációt az „intellektuális diszabilitás” váltaná fel.

Az új neurokognitív zavarok kategóriában demencia helyett major neurokognitív zavarról beszélnek. Külön megjelölést kap a minor neurokognitív zavar. Külön osztályozzák a zavarokhoz tartozó nem kognitív tüneteket (pl. depresszió, pszichózis).

(Az anyag Kéri Szabolcs összegzésében olvasható )

Forrás: Lelki Egészség Fóruma

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Hírvilág

A szteroid gyorsítja a felépülést tüdőgyulladás esetén

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.