Hírvilág

Körvonalazódó megállapodás a kormány és a kórházak között

2011. AUGUSZTUS 15.

Sokan nem számítottak megegyezésre, mégis áttörés történt kedden a kormány és az egészségügyi intézmények képviselői között zajló tárgyalásokon. A megállapodás-tervezet lényege, hogy az intézmények három lépcsőben juthatnak pluszforráshoz. Októberben megkapják a kormányzat által már korábban felajánlott 4,5 milliárdot. Bár a pontos összeg egyelőre nem ismert, decemberben – a jövő évi költségvetés terhére – várhatóan további hatmilliárd forintot osztanak szét közöttük, januárra pedig 13. havi finanszírozásra kaptak ígéretet az egészségügyi és a pénzügyminisztertől. A csomag egyik eleme, hogy a gyógyszolgáltatásért járó, jelenleg három hónappal később megkapott finanszírozási összegekhez már két hónap múlva hozzájuthatnak az intézmények, ám a megállapodás-tervezet részeként novembertől újra bevezetik az ellátásnak gátat szabó teljesítményvolumen-korlátot.

Bár a tárgyalásokon részt vevő érdekvédő szervezeteknek még be kell szerezniük az őket delegálók egyetértését, képviselőik szerint minden bizonnyal el tudják fogadtatni a körvonalazódó megállapodást, így annak részeként elmaradnak a korábban kilátásba helyezett nyomásgyakorló akciók.

Az eredetileg tervbe vett akciósorozatban az egészségügyi intézményekre zöld zászlót tűztek, a dolgozók zöld szalagot viseltek. Amennyiben szeptember 30-ig nem állapodtak volna meg, a kórházigazgatók először azt jelentették volna be, hogy nem tudják teljesíteni a rendeletbe foglalt szakmai minimumfeltételeket, majd éhségsztrájkba kezdtek volna. Végső lépésként, október közepétől korlátozni tervezték az egészségügyi szolgáltatásokat, amelynek eredményeként lényegében csak a sürgős eseteket látták volna el.

A kormány és a kórházakat képviselő szervezetek között a megállapodást a tervek szerint október 7-én írják alá.

Köbli Anikó

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.