Hírvilág

Kórházak a neten

CSERHÁTI Zoltán

2015. MÁJUS 11.

A jövőben a beteg fog állni az egészségügyet jelképező háromszög középpontjában. Erre fel kell készíteni az egészségügy összes szereplőjét: pácienst, orvost, gyógyszercéget, döntéshozót egyaránt.

A jövőben, az egészségügyi ellátás része lesz az is, hogy a kórházak milyen módon és milyen minőségben tájékoztatják honlapjukon vagy éppen a közösségi médiában a pácienseket.

A Kórházak a neten honlapján összegyűjtöttem a magyar egészségügyi intézmények online felületeinek és közösségi média hálózatának listáját, hogy jobb képet kaphassunk a hazai egészségügyi intézmények online világáról. Ezen intézmények online elérhetőségeit (honlap, akadálymentesített honlap, e-mail) és közösségi média felületeiket (Facebook, Youtube, Google+, Twitter, LinkedIn, Foursquare, Pinterest) a honlapon lévő térkép segítségével bárki ingyenesen elérheti. 350 intézmény online elérhetősége szerepel a https://korhazakaneten.hu/:

- Állami fenntartású és országos intézmények, központok (17)
- Magyar Kórházszövetség tagkórházai és a GYEMSZI által fenntartott1 szolgáltatók (125)
- Egyetemi klinikák (119)
- Ambuláns, egynapos és fekvőbeteg ellátást végző intézmények, magánkórházak, magánklinikák (66)
- Budapest Főváros Kerületi Egészségügyi Szolgálatok (23)

Tanulmány

A hazai egészségügyi intézmények online felületeit és közösségi média hálózatát megvizsgálva elmondható, hogy az állami és országos intézetek weboldalai közül mindössze 8 (47%) akadálymentesített. A Facebook – és egyéb ingyenes közösségi csatornák – használata, nem olyan magas (17,6%), mint a Kórházszövetség és a GYEMSZI által fenntartott intézmények esetében. Ezen intézmények közül mindössze 18 (14,4%) esetben akadálymentesített a weboldal, és 22 (17,6%) intézmény van jelen aktívan a legnagyobb közösségi csatornán.

Néhány kórház elkezdte használni a többi közösségi felületet is, amelyek kiválóan kiegészít(het)ik a gyógyító-oktató-kutató munkát is. A 4 orvosi egyetemi klinika közül egyértelműen a Semmelweis Egyetem emelkedik ki 19 (57,6%) akadálymentesített weboldalával, valamint 3 (9%) Facebook profillal is rendelkeznek. A többi egyetem is rendelkezik „központi” közösségi média felületekkel, azonban a klinikai központoknak nincs külön adatlapjuk és nem aktívak a közösségi felületeken. A hazai magánkórházak és magánklinikák esetében azon intézményeket (66) vettem a listába, melyek ambuláns, egynapos és/vagy fekvőbeteg ellátást is végeznek.

Kiugróan sok intézmény – 57 (86,3%) – rendelkezik Facebook profillal, azonban nagyon sok esetben nem aktív profilról van szó, valamint számos esetben nem tüntették fel honlapjukon a közösségi csatornák elérhetőségeit. Elmondható, hogy nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a honlapok akadálymentesítésére (6%). Mindamellett 15,1%-os volt a Youtube és 13,6%-os a Google+ profilok aránya. A magánkórházak felismerték, hogy a megfelelő stratégiával felépített és kezelt weboldalak valamint közösségi média felületek használata mind a pácienseknek, mind az intézménynek időt, energiát és pénzt takaríthatnak meg. Mindössze 4 (17,4%) fővárosi kerületi egészségügyi szolgálat rendelkezik akadálymentesített weboldallal.


Cserháti Zoltán, alapító
Elérhetőség: info@korhazakaneten.hu
Weboldal: https://korhazakaneten.hu/

(x)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

COVID-19

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.