Hírvilág

Kórházak a neten

CSERHÁTI Zoltán

2015. MÁJUS 11.

A jövőben a beteg fog állni az egészségügyet jelképező háromszög középpontjában. Erre fel kell készíteni az egészségügy összes szereplőjét: pácienst, orvost, gyógyszercéget, döntéshozót egyaránt.

A jövőben, az egészségügyi ellátás része lesz az is, hogy a kórházak milyen módon és milyen minőségben tájékoztatják honlapjukon vagy éppen a közösségi médiában a pácienseket.

A Kórházak a neten honlapján összegyűjtöttem a magyar egészségügyi intézmények online felületeinek és közösségi média hálózatának listáját, hogy jobb képet kaphassunk a hazai egészségügyi intézmények online világáról. Ezen intézmények online elérhetőségeit (honlap, akadálymentesített honlap, e-mail) és közösségi média felületeiket (Facebook, Youtube, Google+, Twitter, LinkedIn, Foursquare, Pinterest) a honlapon lévő térkép segítségével bárki ingyenesen elérheti. 350 intézmény online elérhetősége szerepel a http://korhazakaneten.hu/:

- Állami fenntartású és országos intézmények, központok (17)
- Magyar Kórházszövetség tagkórházai és a GYEMSZI által fenntartott1 szolgáltatók (125)
- Egyetemi klinikák (119)
- Ambuláns, egynapos és fekvőbeteg ellátást végző intézmények, magánkórházak, magánklinikák (66)
- Budapest Főváros Kerületi Egészségügyi Szolgálatok (23)

Tanulmány

A hazai egészségügyi intézmények online felületeit és közösségi média hálózatát megvizsgálva elmondható, hogy az állami és országos intézetek weboldalai közül mindössze 8 (47%) akadálymentesített. A Facebook – és egyéb ingyenes közösségi csatornák – használata, nem olyan magas (17,6%), mint a Kórházszövetség és a GYEMSZI által fenntartott intézmények esetében. Ezen intézmények közül mindössze 18 (14,4%) esetben akadálymentesített a weboldal, és 22 (17,6%) intézmény van jelen aktívan a legnagyobb közösségi csatornán.

Néhány kórház elkezdte használni a többi közösségi felületet is, amelyek kiválóan kiegészít(het)ik a gyógyító-oktató-kutató munkát is. A 4 orvosi egyetemi klinika közül egyértelműen a Semmelweis Egyetem emelkedik ki 19 (57,6%) akadálymentesített weboldalával, valamint 3 (9%) Facebook profillal is rendelkeznek. A többi egyetem is rendelkezik „központi” közösségi média felületekkel, azonban a klinikai központoknak nincs külön adatlapjuk és nem aktívak a közösségi felületeken. A hazai magánkórházak és magánklinikák esetében azon intézményeket (66) vettem a listába, melyek ambuláns, egynapos és/vagy fekvőbeteg ellátást is végeznek.

Kiugróan sok intézmény – 57 (86,3%) – rendelkezik Facebook profillal, azonban nagyon sok esetben nem aktív profilról van szó, valamint számos esetben nem tüntették fel honlapjukon a közösségi csatornák elérhetőségeit. Elmondható, hogy nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a honlapok akadálymentesítésére (6%). Mindamellett 15,1%-os volt a Youtube és 13,6%-os a Google+ profilok aránya. A magánkórházak felismerték, hogy a megfelelő stratégiával felépített és kezelt weboldalak valamint közösségi média felületek használata mind a pácienseknek, mind az intézménynek időt, energiát és pénzt takaríthatnak meg. Mindössze 4 (17,4%) fővárosi kerületi egészségügyi szolgálat rendelkezik akadálymentesített weboldallal.


Cserháti Zoltán, alapító
Elérhetőség: info@korhazakaneten.hu
Weboldal: http://korhazakaneten.hu/

(x)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Gondolat

A modern kórháztervezés aktuális kérdései

A kórháztervezés kapcsán jogosan felmerülő kérdés; egy épület azon túl, hogy az alapvető funkciókat ellátja, milyen hatással lehet a felhasználókra? Sok kutatás foglalkozik a gyógyító építészet fogalmával; az architektúra milyen befolyással van a gyógyulás folyamatára, és mik azok a tervezési szempontok, amelyek hozzásegíthetnek a mielőbbi felépüléshez?

COVID-19

COVID-19: cseppek helyett tovaszálló aeroszol buborékok a légúti fertőzések átadásában

A SARS-CoV-2 vírus okozta járvány leküzdéséhez bevezetett számos intézkedés egyike a távolságtartás másoktól, különösen fertőző, légutakból cseppeket ürítő betegektől. A WHO és az amerikai járványügyi hivatal (CDC) ajánlásai alapján 1-2 méter távolságot ajánlott tartani a COVID-19 tüneteit mutató, például tüsszögő vagy köhögő betegektől. A JAMA szerzője azt vizsgálta, hogy ez az ajánlás hogyan viszonyul a fertőzés átadásának legújabb modelljéhez.