Hírvilág

Károlyi Mihály helyiértéke

2012. DECEMBER 11.


Károlyi Mihály egykori miniszterelnök, az első magyar köztársasági elnök életét írta meg kismonográfiájában Hajdu Tibor történész. A Napvilág Kiadónál megjelent kötet kitér az utókor bűnbakképzésére és a mítoszteremtésre is.

Romsics Ignác történész a Ki volt Károlyi Mihály? című kötet hétfői bemutatóján emlékeztetett arra, hogy Hajdu Tibor 1978-ban nagymonográfiát írt Károlyi Mihályról. Megjegyezte, az akkori kötet "professzionális történetírás" volt, a szerző a "kötelező propagandisztikus szemlélettől mentesen" mutatta be Károlyi Mihály politikai életútját, hogy az egykori elnök elnyerje az őt megillető helyet a politikatörténetben. A történész kiemelte: Hajdu Tibor akkor a néhai politikus rehabilitációját tűzte ki célul, hiszen Károlyi Mihály személyét a két világháború között támadták, majd az 1950-es évektől hallgattak róla.

A történész hangsúlyozta: Hajdu Tibor kötete ugyan terjedelmében kisebb, de tartalmában megegyezik a nagymonográfiával. Különbségként megemlítette, hogy a mű "helyiértéke" megváltozott, szerinte a szerző művén érződik, hogy Károlyi védelmében írta a könyvét. Romsics Ignác emlékeztetett arra, hogy Károlyi Mihályt az utóbbi időben sok támadás éri, például tavasszal elszállították szobrát a Kossuth térről. A történész méltatta a kötet gördülékeny, ironikusan szellemes stílusát, valamint felhívta a figyelmet arra is, hogy a könyv epilógusában a szerző a mítosz- és a bűnbakképzésről ír, sorra veszi az életmű összes olyan momentumát, amelyek miatt támadják a politikust.

Romsics Ignác megjegyezte, a nem tudást lehet enyhíteni tanulással, de szerinte Károlyi támadói nem akarnak tanulni. "Ha pár száz embert meg lehet ingatni a hitében, már eredményes volt a munka" - tette hozzá.

Hajdu Tibor elmondta, hogy a kötet a Napvilág Kiadó "politikus életrajz-sorozatába" illeszkedik, az előző kötet Horthy Miklósról szólt, a következő Gömbös Gyulával foglalkozik majd. "Abban, hogy elvállaltam, szerepet játszik az is, hogy aktuálisnak láttam a témát" - tette hozzá megjegyezve, a kötete a szélesebb olvasóközönségnek szól, ezért kisebb jegyzetanyaggal dolgozott.

A történész kronologikusan követte végig Károlyi Mihály életét. "Röviden reagáltam a mostani vitákra, szoboreltávolításra is" - fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy vajon miért lett ennyire vitatott Károlyi Mihály politikai életútja, azt felelte: a viták ellenére az tény, hogy a gróf az első magyar köztársasági elnök volt, jelentős szerep jutott neki a történelemben. "Rá bűnbakszerepet aggattak, bűnbakra a tragikus helyzetekben mindig szükség van" - fogalmazott a történész, hozzátéve, hogy Görgey Artúrt is rehabilitálta az utókor, Károlyinak néhány évtizeddel többet kell várnia erre.

Hajdu Tibor kitért arra is, hogy a könyvben az 1920-as, 1930-as évekről írt részletesebben, Károlyinak a szociáldemokratákhoz, kommunista párthoz fűződő kapcsolatáról, valamint a párizsi követségéről. "A köztudatban az van, hogy a Rajk-per miatt mondott le, pedig ez nem így történt, ő a Mindszenty-per után adta be lemondását. Rajkkal még az utódjáról is tárgyaltak. Tehát akkor is lemondott volna, ha Rajk maradt volna a székében" - tette hozzá.

"Szerintem nem volt naiv, nem is lelkesedett könnyen. Lehet, hogy nem rendelkezett olyan rálátással, mint kellett volna, de ez nem azonos a naivitással. Már csak azért sem, mert ő egy olyan családban nőtt fel, ahol a reggelinél azt tárgyalták, hogy ki legyen a miniszter" - vélekedett.2012. december 10., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.

Gondolat

Az öngyilkosság és az emberi szabadság

Filó Mihály, AZ ELTE adjunktusa azt gondolja, hogy aligha van még egy emberi magatartás, amit annyi morális kétely övezne, mint az öngyilkosságot. 'Az öngyilkosság betegség, a legritkább esetben, nem az. Az öngyilkosság ugyanolyan kór, tuberkolózis és csak akkor harcolhatunk ellene eredményesen, ha ezt a tényt elismerjük' -- idézi egy neves bécsi pszichiáter szavait.

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

PharmaPraxis

Húsz éve Magyarország stratégiai partnere a Servier Hungária

Kitartás - elkötelezettség, emberi kötődés a magyar kutatók iránt, folyamatos megújuló befektetés: ezek a gondolatok jellemezték a Servier elmúlt 20 évét hazánkban