Hírvilág

Jótanácsok emlékezetgyengülésre

2011. AUGUSZTUS 15.


Előfordul, hogy nem jutnak eszébe a nevek? Belép egy szobába, és nem tudja, miért is ment oda? Elfelejt egy szót a mondat közepén? Idősebb korban ezek az események egyre gyakrabban következhetnek be, és sokan azt hiszik, hogy ezek az Alzheimer-kór jelei. Pedig az esetek többségében csupán az öregedéssel együtt járó emlékezetgyengülés természetes részei.

Annak ellenére azonban, hogy ezek a kognitív változások természetesek, a kognitív hanyatlás nem elkerülhetetlen. A jó hír az, hogy a hanyatlás hátterében álló agyi változások többségét egészséges életmóddal meg lehet előzni. Az egyik legfontosabb információ pedig az, hogy a magas vércukorszint hozzájárul a kognitív hanyatláshoz.
Régóta tudjuk, hogy a rövid távú memória zavarai a hippokampusz nevű agyi rész egyik területének csökkent vérellátásával függ össze. A Columbia Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói nemrég azt is kimutatták, hogy a hippokampusz csökkent vérátáramlása a megnövekedett vércukorszintnek tudható be. A szakértők szerint a hatás már akkor is érzékelhető, ha a vércukor szintje csak enyhén magas. Ez a felfedezés megmagyarázza az öregedéssel járó kognitív hanyatlást is, mivel a vércukor szabályozásának képessége a kor előrehaladtával romlik.

Mit tehetünk azonban a vércukorszint egyensúlyban tartása, a cukoréhség leküzdése és kognitív képességeink megőrzése érdekében? Íme, néhány jó tanács:

Csökkentsük minimálisra a cukorbevitelünket, főként a finomított szénhidrátok fogyasztását, amelyeket a szervezet gyorsan cukorrá alakít át. Kerüljük a feldolgozott szénhidrátokat, például a süteményeket és kekszeket.

Fogyasszunk egészséges szénhidrátokat fehérjével, amelyek még inkább elősegítik a vércukorszint szabályozását.

Fogyasszunk egészséges zsírokat, például omega-3 zsírsavakat, amelyek szintén segítenek a vércukorszint szabályozásában.

Végezzünk rendszeres aerob testmozgást. Ezzel növelhetjük a legjobban az inzulinérzékenységet és fokozhatjuk az egészséges glükózanyagcserét.

Ügyeljünk az egészséges vércukorszintre. Ha idősebb korban felfelé mozdul, beszéljünk orvosunkkal a szinten tartás megfelelő stratégiáiról. Egészséges életmóddal megelőzhetjük a 2-es típusú diabéteszt és ennek előjelét, az inzulinrezisztenciát.

Megfelelő stresszkezelés. A hosszan tartó, szélsőséges stressz károsíthatja a hippokampusz működését. Lassú légzőgyakorlatokkal és meditációval megnyugtathatjuk elménket, ellazíthatjuk a testünket, és csökkenthetjük a stressz káros hatásait.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Ideggyógyászati Szemle - 2011; 64(1-2) Kognitív zavarok vizsgálata EEG-vel



A mérsékelt borfogyasztás javíthatja a kognitív funkciókat



Frisseszű matuzsálemek



A zene hatása a kognitív képességekre



Négy dolog, amelytől az idős elme éles maradhat




HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok