Hírvilág

Itthon tartani a fiatal kutatókat

2011. DECEMBER 09.

- A jövőben évente nagyjából egy kisvárosnyi ember szűrését végzik majd el új tantárgyuk teljesítéseként a Semmelweis Egyetem hallgatói - mondta Tulassay Tivadar, az egyetem rektora Budapesten.

A háttérbeszélgetésen Szél Ágoston rektorhelyettes kifejtette: a következő félévtől az egyetem mind a hat karán kötelezően választható tantárgyként vezetik be a "Prevenció az egészségért" kurzust. A két féléves tárgy első féléve az elméleti alapokról szól majd, a második félévben a megelőzés gyakorlatának elsajátításán lesz a hangsúly. Ennek részeként a hallgatóknak legalább tíz embert kell "rávenniük" a szűrővizsgálatra.

A rektorhelyettes megjegyezte: a kurzus indulásához nagy reményeket fűznek. Évente "hatalmas számú" ember szűrését végezhetik el, amelyek eredményei számos kutatásban nyújthatnak segítséget, nem utolsó sorban pedig a magyar népegészségügyi helyzet felmérése, illetve javítása szempontjából is jelentős lehet.
Tulassay Tivadar rektor ennek kapcsán kiemelte: a szűrések nagy száma egyúttal azt is jelenti, hogy ennek a képzésnek komoly anyagi vonzata lesz. Ezzel összefüggésben azt mondta: a kurzust most mindenféle állami támogatás nélkül elindítják, majd amikor annak hatékonyságát igazolni tudják, a finanszírozás támogatásáért "kopogtatni fognak a kormánynál".
A rektor arról is beszélt, hogy a kutatási tevékenységekre fordítható pályázatokból a központi régió gyakorlatilag ki van zárva, holott - véleménye szerint - a fővárosi egyetemek európai szinten is versenyképesek lehetnének. Ennek kapcsán azt is kiemelte, hogy a magyar egészségügyben nemcsak az orvosok, hanem a fiatal kutatók itthon tartása is egyre nehezebb feladat.

Mint kiemelte: a Semmelweis Egyetemen 2011 a "kutatás éve" volt, 2012 a "prevenció éve" lesz. Hozzátette: a primer prevenció a magyar emberek egészségében években, évtizedekben mérhető hasznot jelent, az egészségügyi költségek tekintetében pedig jelentős megtakarítást jelent.

Merkely Béla kardiológus, a Városmajori Klinikai Tömb elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetemen már eddig is kiemelten foglalkoztak a prevencióval. Példaként kiemelte azt a részletes szív- és érrendszeri felmérést, amelyet Budakalász városában indított a Semmelweis Egyetem, a Magyar Kardiológusok Társasága, a TÁRKI és a helyi önkormányzat. Ennek célja a település teljes felnőtt lakosságának, mintegy nyolcezer embernek a szűrővizsgálata és a kardiovaszkuláris megbetegedés és halálozás elemzése több szempontból.

Merkely Béla kiemelte: a halálozási adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a magyar lakosság több mint fele valamilyen szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Arra vonatkozó adat viszont sem országos, sem települési szinten nincs, hogy a szívbetegségek, illetve az ahhoz vezető rizikófaktorok milyen mértékben sújtják a lakosságot. Az eddigi eredmények alapján csak Budakalászon a magas vérnyomás gyakorisága ötven százalék feletti, de a magas koleszterinszint aránya is harminc százalék körüli.
A kardiológus azt mondta, bíznak abban, hogy az általuk elkezdett vizsgálat eredményei adhatják majd az alapokat a következő évek, évtizedek során végrehajtandó hazai népegészségügyi stratégiák meghatározásához.


bkdi \ bri

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.