Hírvilág

Irányelv: Aszpirint mindenkinek! Férfiaknak az infarktus, nőknek a stroke ellen

2011. AUGUSZTUS 15.

A U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) már 2002-ben javasolta az acetilszalicilsav megfontolását az ischaemiás szívbetegség szempontjából veszélyeztetett személyek primer prevenciójára.

Az irányelvek 2009-es frissített változatában már részletes ajánlásokat találunk mindkét nemre vonatkozóan, ugyanis több klinikai vizsgálatban is bizonyították, hogy a nők csoportjában kifejezetten a stroke megelőzésében hasznos az acetilszalicilsav.

Az USPSTF 45–80 éves férfiak és 55–80 éves nők primer cardiovascularis prevenciójára javasolja a kis dózisú acetilszalicilsavat, ha „a potenciális kedvező hatása meghaladja a gastrointestinalis vérzés által jelentett kockázatot”. Utóbbi igen csekély, ha a beteg nem szed egyidejűleg nonszteroid gyulladásgátlót, és az anamnézisében nem szerepel peptikus fekély. A javaslat az USPSTF minősítési kategóriái közül az A kategóriába esik, ami azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint nagy valószínűséggel komoly előnye van az illető beavatkozásnak.

A 80 évesnél idősebb betegek preventív acetilszalicilsav-kezelésével kapcsolatban nem találták elégségesnek a rendelkezésre álló bizonyítékokat sem a prevenció mellett, sem ellene (I kategóriájú állásfoglalás).

A 45 évesnél fiatalabb férfiak és az 55 év alatti nők rutinszerű acetilszalicilsav-kezelését a munkacsoport nem javasolja (D kategóriájú állásfoglalás).

Az irányelveket kísérő táblázatok tartalmazzák azokat a szívinfarktus- és stroke-kockázatokat, amelyek esetében a prevenció előnye valószínűleg meghaladja a gastrointestinalis vérzés kockázatát.

Az A kategóriájú javaslatok gyakorlati megvalósításához meg kell becsülni az egyes betegek cardiovascularis és gastrointestinalis kockázatát. Online kalkulátorok állnak rendelkezésre a szívinfarktus 10 éves kockázata és a stroke 10 éves kockázata becslésére.

Ezzel viszont még nem ér véget a kockázatszámítás, amelyet sokan már így is elég körülményesnek tarthatnak. Ha ugyanis kiszámítottuk az egyes beteg cardiovascularis és gastrointestinalis kockázatát is, mérlegelni kellene, hogy a kétféle szövődmény egyforma súlyosságú lesz-e, különben a két kockázat összehasonlításához a különböző szövődmények különböző veszélyességét is mérlegelni kell. Ehhez pedig még az USPSTF új irányelvei sem nyújtanak segítséget.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Ann Intern Med 2009 Mar 17; 150:405.

Ann Intern Med 2009 Mar 17; 150:396.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

A szív eredetű hirtelen halálozás és a kokainfogyasztás között talált összefüggést egy új spanyol tanulmány.

Hírvilág

Lumbosacralis fájdalom – ne vigyük túlzásba a kivizsgálást és kezelést!

A Journal of Family Practice áprilisi cikkének szerzői szerint ma is aktuálisak az American College of Physicians és az American Pain Society tavalyelőtti ajánlásai a lumbosacralis fájdalom („low back pain”) ellátására.

Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

A gyakori tünetmentes nyitott foramen ovale gyakran szívműtét közben derül ki. Ilyenkor a zárása a paradox embolia és a stroke prevencióját szolgálja vagy a szívsebész túlbuzgóságának a kiélését?

Klinikum

A kis dózisú acetilszalicilsav nem megfelelő alkalmazása a kardiológiai prevencióban

Az acetilszalicilsavval végzett kezelés 32%-kal képes csökkenteni az első szívroham kockázatát és 15%-kal a szívroham, stroke és vascularis eredetű halál kombinált kockázatát.