Hírvilág

Influenzajárvány

2011. AUGUSZTUS 15.

A következő néhány nap sorsdöntő lesz a sertésinfluenza, vagy más néven újfajta influenza európai elterjedésében és annak mértékében. Ezt szombat este jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik vezetője.

Mike Ryan, a WHO riasztásért és védekezésért felelős igazgatója úgy fogalmazott, hogy egyelőre felelőtlenség lenne azzal riogatni, hogy az események úgy felgyorsulnak, hogy kicsúsznak az irányítás alól. Ryan azt mondta, hogy az amerikai földrészről érkezőkkel kapcsolatban eddig hozott intézkedések megfelelőek voltak.

A H1N1-es vírus leginkább az amerikai földrészen okozott fertőzéseket, elsősorban a kiindulási helyként számon tartott Mexikóban, ahol szombat esti adatok szerint bizonyítottan 443 fertőzés történt és 16 ember halt bele a kórba. Az Egyesült Államok 21 államában összesen 160 esetet regisztráltak, de hangsúlyozták, hogy szinte valamennyi fertőzés enyhe lefolyású. Az egyetlen haláleset, ami az USA területén történt, egy mexikói kisfiú volt, aki rokonlátogatásra érkezett Texasba.

Minthogy azonban a fertőzés jelenleg is terjed, a WHO továbbra is fenntartja az ötös fokozatú riasztását, ami azt jelenti, hogy a járvány bármikor világméretűvé válhat, tette hozzá Ryan.

Forrás: Hirszerző.hu

Az Egyesült Államokban 160 embert fertőzött meg az új influenza. Az amerikai egészségügyi hatóságok szerint a legtöbb esetben a betegség lefolyása enyhe, és eddig csak egy amerikai életét követelte a vírus.

Mexikóban helyesbített az egészségügyi miniszter: bizonyítottan csak 16 ember halt bele az új influenzába, bár több áldozat tesztjének eredményére még várnak. A szakember szerint a járvány terjedése lassult, a mexikói helyzet stabilizálódik, mivel az elmúlt 24 órában nem halt meg újabb beteg. Európában már kilenc országban találtak fertőzöttet, itthon azonban továbbra sem.

Forrás. Magyar Rádió

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

H1N1: Eddig 80 millió fertőzött és 16 000 halott az USA-ban

H1N1: a CDC nyilvánosságra hozta a megbetegedettek és a halálos áldozatok számát.

COVID-19

Lehetőségek a COVID-19-járvány mortalitásának és az egészségügyre nehezedő terhelésének csökkentésére

A COVID-19-világjárvány több mint száz éve nem látott kihívás elé állítja az emberiséget. Az az Imperial College COVID-19 munkacsoportja közleményében áttekinti, a reménybeli vakcina kifejlesztéséig milyen nem farmakológiai közegészségügyi intézkedésekkel vehetjük fel a küzdelmet a vírussal.

Hírvilág

Pandémia vagy áljárvány?

Tovább tart a vita az Európai Tanácsban a H1N1-influenzajárvány és a WHO esetleges gyógyszercégek általi befolyásolásáról.