Hírvilág

Indiában a maláriás halálozások száma tizenháromszor magasabb, mint becsülték

2011. AUGUSZTUS 15.

A malária több mint 200 ezer ember halálát okozza Indiában, ami a The Lancet szaklapban megjelent tanulmány szerint tizenháromszorosa az ENSZ becsléseinek.

Az ENSZ egészségügyi szerve, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a malária okozta halálozások száma Indiában, a betegséggel járványos méretekben sújtott országok közül a legnépesebb államban, évente körülbelül 15 ezer, köztük 5 ezer gyermek és 10 ezer felnőtt.

Az új tanulmány azonban azt állítja, hogy a WHO számítási módszere hibás, mivel közvetve azoktól a betegektől függ, akiket orvos diagnosztizált. Indiában számos haláleset otthon következik be, nem pedig kórházban, ami azt jelenti, hogy számos malária eredetű halálozás hátterében nem megfelelő kórokot tüntetnek fel.

A kutatók kérdezőbiztosokat küldtek ki 6671 véletlenszerűen kiválasztott indiai helyszínre, hogy 122 ezer 2001. és 2003. között elhunyt személy hozzátartozóit vagy ápolóit. A kérdezők mindegyik esetről féloldalas jelentést készítettek, valamint annak a kérdőívnek a válaszait is visszaküldték, amelyet olyan elhunytak hozzátartozóitól kérdeztek, akik lázas betegségben haltak meg. Ezeket az adatokat aztán külön-külön két orvos is megvizsgálta, akik egymástól független szakvéleményt írtak a halál okáról. A vitás esetekben felülbírálati testület döntött.

Az orvosok úgy ítéltek, hogy az egy hónapostól 70 évig terjedő életkorú emberek 3,6 százaléka esettében malária következtében következett be a halálozás. Ezek kilencven százaléka vidéki területeken fordult elő, és 86 százaléka egészségügyi intézményeken kívül következett be. A halálozási becslések földrajzilag egybe estek az indiai maláriaellenes program által megadott átviteli aránnyal.

Országosan kivetítve a jelentés szerint a malária évente 205 ezer ember halálát okozza 70 éven alul: 55 ezer kisgyermek, 30 ezer öt és tizennégy év közötti, és 120 ezer tizenöt és hatvankilenc év közötti személy. A tanulmány szerzői szerint a WHO más országokban is jelentősen alábecsüli a malária halálos áldozatainak számát, aminek jelentős hatásai lehetnek az egészségpolitikára.

„Ha a WHO maláriás halálozással kapcsolatos becslései súlyosan elmaradnak a valós számoktól, az jelentős mértékben megváltoztathatja az ellenőrzési stratégiákat, különösen a magas maláriateherrel küzdő országok vidéki területein” – írják a szakértők. A WHO weboldalán feltüntetett adatok szerint 2008-ban „közel egymillió” ember halt meg malária következtében, a többségük afrikai gyermek.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.