Hírvilág

Hazánkban megoldott az oltás, időben kell jelentkezni

2013. DECEMBER 05.

Időszakos hiánnyal kell számolni sárgaláz elleni oltóanyagból Európa szerte. A probléma azokat érinti, akik egyes afrikai, illetve dél-amerikai országokba szeretnének utazni. Az ÁNTSZ az oltóanyag hiányt belső átszervezéssel áthidalja, így aki igényli, megkaphatja a vakcinát, de ehhez előzetesen telefonon be kell jelentkezni, lehetőség szerint néhány héttel az utazás előtt - áll az ÁNTSZ közleményében.

A sárgaláz elleni oltóanyagból időszakos hiány alakult ki Európában, amely Magyarországot is érinti, hiszen most kezdődik az afrikai, dél-amerikai utazások szezonja. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Oltóközpontjában ebben az időszakban hetente 30-40 ember jelentkezik sárgaláz elleni védőoltásra.

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek vidéki oltópontjai közül már csak Kaposváron, Székesfehérváron, Miskolcon és Nyíregyházán van sárgaláz elleni vakcina. Budapesten azonban az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (BFKH NSZSZ) Nemzetközi Oltóhelye folyamatosan biztosítja a védőoltást. Ehhez azonban előzetesen be kell jelentkezni, így aki sárgaláz által veszélyeztetett területre utazik, előzetesen telefonon érdeklődjön, hogy hol kaphatja meg az oltást. Az oltóanyag hatásossága közel százszázalékos. A védettséget egyetlen oltás biztosítja, amely a beadástól számított 10 nap múlva alakul ki és 10 évig biztosít védelmet.

Egyes országok esetében a beutazás feltétele az oltás igazolása, de vannak olyan országok is, ahol a betegség nem fordul elő, de terjedésének a feltételei adottak, emiatt sárgalázzal fertőzött országból beutazva kérik az igazolást. A valós kockázat megítélésében és az oltás szükségességében az orvosi konzultáció nyújt segítséget. Az Afrikába és Dél-Amerikába utazóktól kérik, hogy előzetesen érdeklődjenek az oltóközpontokban.

eLitMed.hu, ÁNTSZ

2013-12-05

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Több ezer jelentést vár az OTH

Az kórházak, szakrendelők, háziorvosi praxisok és gyógyszertárak közhiteles nyilvántartásait az OTH működteti. Július 1-ig kell közölniük a dolgozók adatait az egészségügyi szolgáltatóknak

Hírvilág

Markánsan az oltásokról

A felelősségteljes döntés joga a polgár kezében lenne

Hírvilág

Magyarország fehér folt Európa térképén

Az Európai Unió országaiban gyakorta jelennek meg olyan, hazánkban már elfeledettnek mondható járványok, mint a kanyaró vagy a szamárköhögés, az EU országokban egyelőre mégsem várható egységes oltási rend kialakítása