Hírvilág

Havi nettó 200 ezer forintos támogatás

2012. NOVEMBER 10.Idén a szakorvosjelölteknek szóló Markusovszky és a szakgyógyszerész-jelölteknek szóló Than Károly ösztöndíjprogramok mellett a gyermekorvos-jelöltek számára meghirdeti a Méhes Károly ösztöndíjprogramot az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Ezt Balog Zoltán, a tárca vezetője és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár jelentette be sajtótájékoztatón Budapesten, a Szent Imre Kórházban, amely ebben az évben nyerte el az "Oktató kórház" címet. Balog Zoltán kiemelte: a jövő évben több mint 50 milliárd forintnyi új forrást szeretnének teremteni, ami elsősorban az orvosok, illetve a gyógyítószemélyzet itthon maradását, illetve fizetésemelését szolgálja. Ezen belül "apró kezdeményezésnek" tűnik, de idén is folytatják a fiatal orvosjelöltek anyagi körülményeinek javítását és itthon maradását szolgáló eddig meghirdetett támogatási programokat, sőt az idén a házi gyermekorvosok számára egy új ösztöndíjprogramot hirdetnek meg.

A miniszter azt mondta: a három program összesen 624 millió forintból valósulhat meg. Ebből a Markusovszky Lajos ösztöndíjra 558 millió, a Than Károlyra 18 millió jut, a Méhes Károly ösztöndíjprogramban 48 millió forintos keretből támogatják az orvosjelölteket. Balog Zoltán elmondta: a programban résztvevő szakorvos-, illetve szakgyógyszerész-jelöltek havi nettó 100 ezer, míg a gyermekorvos-jelöltek havi nettó 200 ezer forintos támogatásban részesülnek, amennyiben vállalják, hogy a program végeztével is legalább annyi ideig ugyanott dolgoznak majd, ameddig a támogatást kapták, továbbá vállalják, hogy nem fogadnak el hálapénzt.

Balog Zoltán azt mondta: a házi gyermekorvosok dupla díjazásának célja, hogy azokba a körzetekbe vonzzák őket, amelyek már régóta betöltetlenek.
Szócska Miklós ugyanis elmondta: jelenleg az országban 36 betöltetlen házi gyermekorvosi praxis van, melyekből 24 tartósan betöltetlen. A házi gyermekorvosok átlagéletkora 57 év, ezért kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az utánpótlásra. Azt remélik, hogy a 20 fős létszámú programnak komoly hatása lesz.

Az államtitkár arra is kitért, hogy mint mindig, most is igyekeznek "több legyet ütni egy csapásra". Ezekkel a hozzájárulásokkal egyrészt igyekeznek betöltetni a házi gyermekorvosi körzeteket, továbbá nem utolsó sorban megpróbálják az egészségügy egy másik komoly problémáját, a paraszolvenciát is felszámolni. Megjegyezte továbbá, hogy a mentori díjazás megemelt forrása is ott van az intézményekben, vagyis nemcsak a rezidensekre, hanem az őket oktató orvoskollégákra is odafigyelnek.
Szócska Miklós kiemelte: a tavalyi ösztöndíjakra túljelentkezés volt, 207-en már nem fértek be a programokba.

Az államtitkár szólt arról is, hogy idén jó eséllyel a Magyar Rezidens Szövetséggel együtt fogják toborozni a jelölteket, ez is jelzi, hogy az ágazatvezetés és a rezidensek között már béke van.
A pályázati felhívások péntektől olvashatók az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) honlapján, az www.eekh.hu oldalon. A pályázatokat folyamatosan, 2012. december 15-ig lehet benyújtani.MTI 2012. november 10., szombat

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

COVID-19

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Hírvilág

Hol a szakma?

Zacher Gábor méregtelenítésről, varázslatokról és kuruzslókról