Hírvilág

Halálos rovarcsípés, új járvány

2011. AUGUSZTUS 15.

Az Egészségügyi Világszervezet szerdán azt tanácsolta a Dél-Afrikába utazóknak, hogy tegyenek meg minden óvintézkedést a rovarcsípések és a nyers hússal való érintkezés elkerülésére, miután a Rift Valley-láz már 18 ember halálát okozta.

„A WHO szerint nincs szükség a Dél-Afrikába tartó nemzetközi utasforgalom korlátozására” – áll a szervezet honlapján olvasható közleményben. „Azt javasoljuk azonban, hogy a Dél-Afrikába látogatók, különösen azok, akik gazdaságokba és vagy vadasparkokba készülnek, kerüljék az állati szövetekkel vagy vérrel való érintkezést, ne fogyasszanak pasztörizálatlan, főtlen illetve nyers húst.

Az utazóknak minden szükséges óvintézkedést meg kell tenniük a szúnyogcsípések és a más vérszívó rovarok csípése ellen.”

A Rift Valley-láz vírusos megbetegedés, amely a szarvasmarhát, a juhot, a tevét és más haszonállatokat támad, de embereket is fertőzhet, ha közvetlen vagy közvetett érintkezésbe kerülnek érintett állati vérrel vagy szervekkel. A WHO azt is hozzátette, hogy az emberi fertőzéseket beteg szúnyogok csípése is okozza.

A figyelmeztetés éppen akkor látott napvilágot, amikor néhány hét múlva futballszurkolók ezreit várják Dél-Afrikába a világbajnokságra.

A WHO adatlapja szerint a főként Kelet- és Észak-Afrikában honos betegség humán eseteinek többsége enyhe lefolyású, de a súlyosabb, vérzéses formájával fertőzött betegek akár egy százaléka esetében halált is okozhat. A közlemény szerint a dél-afrikai kormány május 10-ig a vírusos láz 186 esetéről – köztük 18 halálesetről – számolt be öt tartományban: Free State, Eastern, Western és Northern Cape, valamint North West tartományokban.
Arról nincsenek pontos adatok, mikor kezdődött a járvány.

A WHO arról is beszámolt, hogy a laborvizsgálatok kizárták a betegség gyanúját egy német turistában, aki egy vadaspark és néhány vidéki terület meglátogatása után április 7-én betegedett meg.

„Az utazási betegségekkel foglalkozó orvosoknak és intézményeknek tisztában kell lenniük a dél-afrikai Rift Valley-láz helyzettel, hogy megfelelő tanáccsal és ellátással szolgálhassanak” – írja az ENSZ egészségügyi hivatala.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei