Hírvilág

Gyógyszerkoktél szívmegállásra

2011. AUGUSZTUS 15.

A kórházban szívmegállást szenvedett betegek körülbelül 80%-a nem hagyja el élve a kórházat. Görögországi kutatók most azt a feltételezést próbálták igazolni, hogy javítja az ilyen betegek prognózisát, ha a szokásos adrenalin mellett adnak vazopresszint (vasoconstrictiót okozó hatása miatt) és kortikoszteroidot is (a szisztémás gyulladásos állapot ellen).

A véletlen besorolásos, kettős vak, placebokontrollos vizsgálatba 100 beteget vontak be, akik a szerzők kórházának valamelyik osztályán szenvedtek terápiarezisztens szívmegállást. Ilyennek tekintették az asystolét és a szív pulzus nélküli elektromos aktivitását tachycardia vagy kamrafibrilláció miatt, ha az kétszeri defibrillálás után is fennállt.

Mindegyik beteg standard emelt szintű újraélesztésben részesült, defibrillációs ciklusonként 1 mg adrenalinnal. Az intervenciós csoport tagjai ezen kívül az első defibrillációs ciklusban kaptak 40 mg methylprednisolont és az első öt ciklus mindegyikében 20 NE vazopresszint, a resuscitatio után sokkba került betegek napi 300 mg hidrokortizont is kaptak egy hétig. A kontrollcsoport tagjainak a szteroid és a vazopresszin helyett fiziológiás sóoldatot adtak.

Az intervenciós csoport tagjai közül a kontrollszemélyekhez képest nagyobb volt azoknak az aránya, akik túlélték a szívmegállást, és olyan stabil állapotba kerültek, hogy el
lehetett őket bocsátani a kórházból (19%, illetve 4%), és ebben a csoportban gyakrabban állt helyre a spontán keringés legalább 15 percre (81%, illetve 52%). Az intervenciós csoportban ezen kívül magasabb volt az artériás középnyomás és a centralis vénás oxigénszaturáció, és egy héten keresztül alacsonyabbak voltak a gyulladásos markerek szintjei.

Egyik tavalyi vizsgálatban a kórházon kívüli resuscitatio során adtak 40 NE vazopresszint, ami nem javította a betegek prognózisát. Feltételezhető tehát, hogy a szteroidok kedvező hatása a döntő az újraélesztés sikerességének javításában. Mielőtt azonban ez az eredmény bekerülne az újraélesztési protokollokba, még kell várnunk néhány nagyobb bizonyító erejű vizsgálat közlését.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:
Arch Intern Med 2009 Jan 12; 169:15.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Agyhalál felnőttekben: új irányelvek

Az agyhalál megállapításának módjáról felnőttek esetében új irányelveket tett közzé az American Academy of Neurology. Az eredetileg 1995-ben kidolgozott irányelvek új változatát a szerzők a legújabb kutatásokon alapuló részletes gyakorlati instrukciókkal is kiegészítették, amelyek rendkívül hasznosak lehetnek a gyakorló orvosok számára.

Klinikum

Adjunk időben adrenalint!

Ha nincs lehetőség szívmegállás esetén defibrillátor alkalmazására, akkor nagyobb a túlélés valószínűsége, ha korán adrenalint adnak.

Hírvilág

OMSZA: Újraélesztés egyszerűen és gyorsan

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány által készített videó.

Hírvilág

Kórházon kívüli szívmegállás – felesleges az azonnali gyógyszerelés

Az intravénás gyógyszeres kezelés nem javítja a neurológiai prognózist, sem a túlélést kórházon kívüli szívmegállás esetén.