Hírvilág

Gyógyszer által kiváltott májkárosodás

2011. AUGUSZTUS 15.

Eddig úgy tudtuk, hogy a gyógyszerek által kiváltott, idioszinkráziás májkárosodás nem dózisfüggő jelenség. Már korábban is felfigyeltek azonban arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a hepatotoxicitásra figyelmeztető felirattal ellátott, valamint a májkárosító hatás miatt a forgalomból kivont gyógyszerek többségének a napi adagja 50 mg fölött van.

Most egy amerikai-svéd kutatócsoport tanulmányozta az összefüggést a gyógyszerek per os adagja és hepaticus nemkívánatos hatásai között. Azonosítottak 230 gyakran rendelt gyógyszert, és három csoportba sorolták őket a szerint, hogy a szokásos napi dózisuk legfeljebb 10 mg, 11–49 mg vagy legalább 50 mg. Ezután azt vizsgálták, hogy az Amerikai Egyesült Államokban az egyes gyógyszerekkel kapcsolatban jelentettek-e hepaticus nemkívánatos hatást (több mint háromszoros ALT-emelkedés, cholestaticus icterus, májelégtelenség, májtranszplantáció, illetve májkárosodás által okozott halál). Ugyanilyen mellékhatásokat azonosítottak egy hasonló svédországi nyilvántartásból is.

Az amerikai adatok alapján szignifikáns összefüggés állt fenn az egyes gyógyszerek napi adagja és a májelégtelenségről szóló beszámolók között: a <=10 mg-os csoportba sorolt gyógyszerekkel kapcsolatban történt a jelentések 17%-a, míg a >=50 mg-os csoportba tartozó gyógyszerek voltak a felelősek az ilyen beszámolók 32%-áért. Hasonló eloszlást mutatott a májtranszplantációk és a gyógyszer okozta májkárosodás miatti halálesetek gyakorisága is. A svédországi adatbázis alapján megállapították, hogy a nagyobb dózisú gyógyszerek szignifikánsan gyakrabban okoztak súlyosabb májkárosodást (májtranszplantációt vagy halált): a <=10 mg-os, a 11–49 mg-os és a >=50 mg-os napi dózisú gyógyszerek által okozott májkárosodás súlyosnak bizonyult rendre az esetek 2%-ában, 9%-ában, illetve 13%-ában.

E vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a gyógyszer okozta májkárosodás igenis dózisfüggő jelenség. Ez azt a feltételezést valószínűsíti, hogy a patogenezisében valószínűleg metabolikus idioszinkrázia játszik szerepet, szemben az eddig uralkodó nézettel, amely immunológiai reakciónak tulajdonítja a gyógyszer okozta májkárosodást.

Idézet: Hepatology 2008;47:2003

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.