Hírvilág

Gyermekkori sugárkezelés és az emlőrák későbbi kockázata

2011. AUGUSZTUS 15.

A fiatal korban a mellkast érő sugárkezelés növeli az emlőrák kockázatát, a medencét is érő besugárzás pedig gyengíti a petefészek működését.

Eset-kontroll vizsgálatot végeztek a Childhood Cancer Survivor retrospektív kohorszvizsgálat résztvevői körében, akik 1970 és 1986 között részesültek sugárkezelésben. Felmérték a besugárzás dózisát és helyét 120 nő esetében, akik később emlőrákban betegedtek meg, valamint egy kontrollcsoportban.

Az első, a sugárkezelést szükségessé tevő daganat Hodgkin-lymphoma volt az esetek 65%-ában és a kontrollcsoport 40%-ában. Az első daganattól az emlőrákig medián 19 év telt el, a betegek 80%-a invazív primer emlőrákban szenvedett.

A bármilyen sugárkezelés megtörténte összefüggésben állt a emlőrák későbbi nagyobb kockázatával (esélyhányados 2,7), a dózis-hatás összefüggés lineáris volt. Az emlőre lokálisan 40 Gy dózist kapott nők csoportjában 11-szer nagyobb volt az emlőrák esélyhányadosa, mint ha az emlőre nem adtak le irradiációt.

Jóval laposabb volt a sugárkezelés dózis-hatás görbéje azok esetében, akik ≥5 Gy-t kaptak a medencére (erről úgy tartják, hogy megszünteti az ovariumfunkciót). Az emlőrák relatív kockázata nem függött a beteg életkorától a sugárkezelés idején.

A szerzők megjegyezték, ma már a Hodgkin-kór miatti besugárzáskor kisebb dózisokat és kisebb mezőket alkalmaznak, mint ebben a vizsgálatban, sőt a daganatos gyermekek kezelésének jelenlegi protokolljaiban ma már összességében kisebb valószínűséggel szerepel bármilyen sugárkezelés.

Ezért az emlőrák kockázatának a csökkenésére számíthatunk a gyermekkori daganatot túlélt nők esetében. Mindazonáltal a gyermekkori daganatot túlélt nőket sokszor nem szűrik megfelelően az emlőrák szempontjából (JAMA 2009; 301:404). A Children’s Oncology Group évente mammográfiát és az emlő mágnesesrezonancia-vizsgálatát javasolja 25 éves kortól vagy nyolc évvel a sugárkezelés után kezdve (amelyik előbb következik be).


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: J Clin Oncol 2009; 27:3901.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A D-vitamin véd az emlőráktól

A D-vitamin-pótlás védőhatásúnak bizonyult az emlőrákkal szemben, függetlenül az ösztrogén- és a progeszteronreceptor-statustól.

Hírvilág

Csodafegyver a háromszorosan receptornegatív emlőrák kezelésére?

Új gyógyszercsoportot fejlesztettek ki a különösen agresszív, ösztrogén-, progeszteron- és HER2-receptor-negatív emlőrák kezelésére, az előzetes eredmények biztatóak.

Hírvilág

Prostata- és emlőrákszűrés: Sok hűhó semmiért?

A prostatarák és az emlőrák szűrésével rengeteg daganatot azonosítanak, majd ezeket kezelik is, de mégsem csökken igazán az előrehaladott állapotú tumorok gyakorisága…

Hírvilág

Emlőrák: szűrés = túldiagnosztizálás?

A lakosságszintű mammográfiás szűrés együtt jár az emlőrák nagyobb incidenciájával, a túldiagnosztizálás becsült aránya több mint 50%.

Hírvilág

Emlőrák-őssejteket gátló vegyület

A salinomycin a paclitaxelnél 400-szor hatásosabban eradikálta az emlőrák őssejtjeit. Feltehetően ezekből származik az emlődaganat összes többi sejtje, és a relapsusért is ezeket a sejteket tartják felelősnek.