Hírvilág

Élet és sors kéziratban

2013. JÚLIUS 28.


Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az egykori KGB utódszervezete nyilvánosságra hozta Vaszilij Grosszman (1905-1964) orosz író és haditudósító Élet és sors című regényének eredeti kéziratát, amelyet 1961-ben kobozott el az egykori rettegett kommunista titkosszolgálat.

Tizennégy évvel Grosszman eredeti kéziratának lefoglalása után a regény egy másolatát - amely addig az író egyik barátjánál volt elrejtve - kicsempészték a Szovjetunióból és megjelentették Nyugaton - emlékeztet honlapján a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Grosszmannak, aki a mű elkobzásakor már ismert regényíró volt, és éveket töltött a frontvonalon a második világháborúban a Vörös Hadsereg haditudósítójaként, egy szovjet hivatalnok annak idején azt mondta, hogy a 900 oldalas regény olyan ártalmas a kommunista rezsimre nézve, hogy az \"elkövetkező 200-300 évben\" szóba sem jöhet a kiadása a Szovjetunióban - írta memoárjában Szemjon Lipkin költő, az író egyik barátja.

A regény rövidített változata 1988-ben jelent meg először a Szovjetunióban és a kommunizmus összeomlása után egyre nagyobb népszerűségre tett szert. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) helyettes vezetője, Szergej Szmirnov csütörtökön adta át a kéziratot Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszternek. A kézzel írt szöveget, annak írógépes változatait, a könyvhöz tartozó további több ezer oldallal, köztük szamizdat kiadványokkal és különféle vázlatokkal együtt, az Oroszországi Irodalmi és Művészeti Levéltárban veheti szemügyre a nagyközönség.

A szolgálat rövid közleménye szerint a régi KGB-raktárban porosodó dokumentumok napvilágra hozatalát \"Vaszilij Grosszman kéziratának egyedisége és tudományos jelentősége\" indokolta.

\"Ez a könyv felszabadítása\" - idézte az orosz hírügynökség a néhai író lányát, Jekatyerina Korotkovát. A biztonsági szolgálat nem közölte, hogy a kézirat különbözik-e a kiadott regénytől. A levéltár egyik belső munkatársa szerint a kutatóknak eddig nem volt lehetőségük a kézirat tanulmányozására.

Az Élet és sors című regény a zsidó gyökerekkel rendelkező Saposnyikov család története köré épül. A The Wall Street Journal hasábjain Joseph Epstein 2007-ben azt írta, hogy a mű egyike a 20. század legnagyszerűbb regényeinek. \"A könyvben több mint 150 karakter szerepel, körképszerűen bemutatva a lidércnyomásszerű sztálini évek alatti orosz mindennapok szinte összes gyötrelmét\" - húzta alá Epstein.


2013. július 26., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Gondolat

Gyömrői Edit – pszichoanalízisen innen és túl

Hosszú életútja végigkísérte a 20. századot, pályáját rekordmennyiségű lakóhely-, nyelv-, név- és szakmaváltás kísérte.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.