Hírvilág

Élet az utolsó pillanatig

2011. AUGUSZTUS 15.

Van az úgy, hogy az orvostudomány már nem segíthet, hiába a tudás, a gyógyításba vetett hit és a csodapirulák. Van az úgy, hogy már nem lehet mást tenni a betegért, csak csillapítani fájdalmát, s megtartani lehető legjobb állapotát. Van az úgy, hogy el kell fogadni, az életútnak vége. S akkor egyetlen teendő marad csupán: megadni az elmúlás méltóságát, segíteni letenni a terheket, hogy a halál ne rideg, félelmetes és magányos legyen.

Különös karácsonyfa áll az óbudai Budapest Hospice Ház kertjében. A szalmacsillagok és a piros szalagok között elbújva, aranyzsinóron üzeneteket tart ágán a fenyő. Üzeneteket feleségektől férjeknek, gyerekektől apáknak, és unokáktól nagyszülőknek. Mindazoknak, akik már nem lehetnek a fa mellett a családdal – csak lélekben.

Több éve már, hogy karácsony hetében nyílt napot tartanak a Budapest Hospice Házban. Ilyenkor eljöhetnek mindazok, akik itt búcsúztak el szeretteiktől, s azok is, akik szeretnének többet tudni a hospice-ról. Gyerekek, felnőttek, idősek. Karácsonyi fűszeres tea, és mézeskalács illata szökik utánunk, amikor Sándor Brigitta, az Alapítvány koordinátora végigvezet a Házon.
– A karácsony nagyon is alkalmas ünnep arra, hogy végiggondoljuk örömeinket, veszteségeinket – mondja, s közben mutatja a nagy termet, ahol fehér, hímzett terítőn tálakban sütemény, a sarokban apró, feldíszített fenyő ragyog, s a nagy asztal körül 10-12 látogató beszélget mosolyogva. Míg körbejárunk, Brigitta arról mesél, mi is az a hospice-filozófia. – A hospice, ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, nem a halálról szól. Sokkal inkább a méltóságról, az egymásra figyelésről, az elfogadásáról, hiszen az élet utolsó pillanatáig élet van. Ezért is szervezünk 30 órás akkreditált képzést pedagógusoknak, s fővárosi, vidéki iskoláknak olyan programokat, ahol a gyerekek megismerhetik ezt az életigenlő szemléletet, s általa fejleszthetőek a szociális készségeik.

A Magyar Hospice Alapítvány nyolc éve a Margit Kórházból költözött a III. kerületi, régi bölcsőde épületébe. Öt éve fekvőbeteg részleg is működik a Házban, ahol olyan, gyógyíthatatlan rákbetegek töltik életük utolsó időszakát, akiknek otthoni ápolása már nem megoldható.
– Első sorban az otthoni hospice szakápolás a feladatunk – mesél munkájukról Brigitta. – Jól képzett orvosok, nővérek, pszichológusok, gyógytornászok, dietetikusok, szociális munkások, lelkészek és önkéntesek dolgoznak nálunk. Feladatuk a kínzó tünetek enyhítése, a korszerű fájdalomcsillapítás, lelki támogatás és a jelentkező szociális problémák kezelése.. A legnagyobb szerep a hospice szakápolóknak jut. Az ő akkreditált képzésük megoldott, de egyelőre hospice szakorvosok még nincsenek Magyarországon. A nálunk dolgozó doktorok így csak tanfolyamokon juthatnak szakmai ismeretekhez, de januártól a debreceni egyetemen tervezik ennek a speciális képzésnek a beindítását.

Az Alapítványnál minden ellátás ingyenes a betegeknek. Az otthonápolást a társadalombiztosítás fizeti, de az olyan, az OEP által nem finanszírozott ellátásokért sem kell fizetni itt, mint a pszicho-onkológia, vagy a fájdalomambulancia, amelyeket az alapítvány biztosít. Az adományoknak köszönhetően a fekvőbeteg ellátás is térítésmentes, ami másutt fizetős.

Az otthonápolás országos lefedettsége évről évre javul, de a hospice fekvőrészleg nagyon kevés, a Hospice Házban is van várólista.
– A hospice ápolás hatékony tüneti kezelés gyógyíthatatlan betegeknek, úgy, hogy közben a páciens a számára legjobb környezetben, az otthonában maradhat – folytatja a program koordinátor. – Ha a betegnek már szorosabb felügyeletre van szüksége, vagy a család nem tud segíteni neki, akkor van lehetőség arra, hogy a fekvőbeteg részleg egy-két ágyas szobáinak valamelyikében lássuk el. A hozzátartozók, legyen az felnőtt, vagy gyerek, bármikor bejöhetnek szeretteikhez, velük lehetnek az utolsó pillanatokban, átsegítve őket az élet utolsó pillanatain. Bár a tapasztalataink azt igazolják, mindenkinek az a legjobb, ha szerettei körében, otthonában hagyhatja el ezt a világot.

Nem csak hospice ellátással foglalkoznak az Alapítványnál. Pszicho-onkológusuk a betegség diagnosztizálásától kezdve segíti a hozzájuk fordulókat abban, hogy feldolgozzák a rák okozta lelki megrázkódtatást. Ez a fajta segítségnyújtás független a betegség kimenetelétől, a gyógyítható betegeknek éppen úgy megadjuk, mint azoknak, akik már soha nem épülhetnek fel. A hozzátartozókat a gyász feldolgozásában támogatják a szakemberek, erre a szolgáltatásra nagyon nagy igény van.

Érzésből adni és szeretetből az emberi segítséget a legnehezebb, de mégis szép feladat – így foglalta össze egyetlen, rövid mondatban a Budapest Hospice Ház önkénteseinek koordinátora, Sajgó Istvánné, Irén mindazt, amit a civil segítők tehetnek itt a betegekért.
– Mi, önkéntesek vagyunk azok, akik mindazt nyújtjuk, ami a szakképzett ápolóktól, orvosoktól nem telik, de nem is várható. Palacsintát sütünk a kiskonyhában, ha valamelyik beteg azt kíván, segítünk a mosdatásban, vasalunk, vagy csak beszélgetünk. És vannak közöttünk olyanok is, akik a haldoklók mellett teljesítenek szolgálatot – meséli Irén, akinél korábban rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak, de a hospice felé sodorta az is, hogy nyugdíjazása előtt pszichiátriai betegekkel foglalkozott ápolóként egy szakrendelőben. – Vannak közöttünk egyetemisták, akik főleg a nyári szünetet töltik velünk, de legidősebb önkéntesünk, Csilla néni 77 éves. Ha egyszer valaki önkéntesnek jelentkezik hozzánk, nehezen szakad el tőlünk, van, aki már 14 éve áldozza a Hospice Házra szabadidejét, hétvégéit.

A legtöbben azért jönnek segíteni, mert daganatos beteg van a családban, de lehet, hogy maguk is átestek ilyen betegségen, vagy elvesztettek egy szeretett nagypapát, testvért, férjet. Minden jelentkező mentálhigiénés szakemberrel beszélget először, majd 40 órás képzés következik, ennek befejeztével egy szenior önkéntestől lesheti el a gyakorlatot. A betegek otthonába azok az önkéntesek járhatnak, akik fél évet már az Házban dolgoztak. Betegágy mellett nem lehet önkéntes az, akit a megelőző két évben valamiféle gyász ért. S ez lehet a hozzátartozó halála, válás, vagy akár a munkahely elvesztése. De van, aki ezt nem is vállalja, ám boldogan segít a szervezésben, vagy PR-munkában.

– A halál természetes – mondja Irén nyugodtan, és elmeséli, itt, a Házban nincs hangos halál. Csak szép, és nyugodt. – Itt pontosan abban segítünk, hogy lelkileg felkészülten, megbékélve hagyja itt ezt a világot a beteg. Hogy meg tudjon bocsátani, hogy el tudjon búcsúzni, hogy letehesse a terheit. A haldoklás út, amit a halálig teszünk meg. Itt, nálunk szép utakat látunk – s folytatja még, mert úgy lenne jó szerinte is, ha sokkal több ilyen ház lenne, s senkinek nem kellene egy 15 wattos égővel megvilágított, kopott, rideg csempékkel borított falú krónikus belgyógyászati osztály nyöszörgő vaságyáról elmennie. Egyedül, félelemtől gyötörten.

Míg beszélgetve sétálunk a kijárat felé, Irén azt mondja, milyen érdekes ez, bölcsőde volt egykor az épület, ma meg Hospice Ház: az élet eleje, s az élet vége.
– Megszületünk, élünk, s eltávozunk. Ez így kerek egész, s összetartozik. Aki nem így látja, sokat szoronghat – mondja, s közben mosolyog, arcán nincs szomorúság, csak végtelen derű. Ilyen különös emberek dolgoznak az Alapítvány házában.

Hóban megbúvó, apró mécsesek világítanak a Hospice Ház karácsonyfája mellett. Egy-egy lélekláng a méltósággal eltávozottakért. Mindazokért, akik már nem lehetnek velünk az ünnepen.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.