Gondolat

Csilp csalp - Prága újra üzent

SAS Gábor

2015. JÚNIUS 02.

- Elnézem a két utcai lámpák fényében imbolygó árnyékot. Az egyik hosszú a másik rövid lábú, kezében elmaradhatatlan aktatáskájával. Két kétlábút, akik nem túl feltűnő módon élik életüket egy nem túlzottan nagy ország fővárosában a homo sapiens igen sikeres időszakához közeledve – Honza Benes szavai ezek Emil Hakl Szülőkről és gyermekekről című kisregényéből, amit a Typotex világirodalmi sorozatában olvashatunk. A cseh lírai töltésű szatirikus irodalom új gyöngyszemét tarthatja kezében az olvasó.

Hasek és Csapek alapvetése után Hrabalon, Paralon, jórészt Kunderán és másokon keresztül jutunk el a szerzőhöz. Az 1958-ban született író konzervatóriumi tanulmányai során szövegírásra szakosodott. Több foglalkozás kipróbálására kényszerült, végül újságíró lett. Harminc éves korában barátaival megalapította a Modern analfabéták irodalmi egyesületét, a szóban forgó regényével pedig elnyerte a Magnesia Litera díjat. A dramaturgiai megvalósításra könnyen ajánlkozó műből filmadaptáció is készült.

Két férfi, az apa Frantisek és a fiú Honza sétál Prága kertvárosi részeiben, tehát nem a közkedvelt óvárosi környezetben. A séta az apa munkahelyén az állatkertben indul és haladnak helyről helyre, kocsmáról kocsmára.

A cselekmény terepei például a Trója kastély, a Stromovka, a Királyi Vadaskert vendéglő, a Helytartó nyári palota, a Podravka negyed, a Moldva kanyarulat, a Baba hegy stb. Az ábrázolás mindig a természetben gyökerező.

Egy nap történetét adja az író nagyon merész sűrítéssel. Emlékező regény ez, a mélyen átélt valóság keretei közé helyezett párbeszéd formájában.

Az író módszere hogy szereplői megjelenítésére bízva felhalmoz mindent. Tehát a történelem, a társadalmi élet, a politika színét és visszáját, a szerelmi élet, a családi élet megrázkódtatásait, fricskáit és aberrációit, a növény- és állatvilág emberhez fűződő viszonyát és egzotikumait, az ételek és főleg italok ízét és színvilágát és a kocsmai élet auráját. Az út elvileg végtelenített, végcélja nincs, de itt és most nekünk Prága kell.

Az emlékezés időzónája adott. Az apa részéről a második világháború és a követő kelet-európai sors, - ez utóbbiban már fia is osztozik. A szerző családi múltjában feltehetően délszláv élmények adódtak. Az usztasák kegyetlenkedései, de a közeli testvérháború emlékei is megjelennek a cselekményben.

A Szülőkről és gyermekekről kis területre szóló vándorlásregény. A cseh irodalomban a jelenségvilágában egyébként is hasonló Hrabal Bambini di Praga 1947 című kisregényében vándoroltatja hasonlóan hőseit.

Mindkét férfi erősen átitatott az élet dolgait illetően, okos értelmezéssel és a kocsmai szlengek szellemével egyaránt. Úgy tűnik, hogy történetüket, de jelenüket is a világ gazdagságának teljes átélése jellemzi, mintha kortársaik helyett is élnének.

A Szülőkről és gyermekekről egyben szeretetregény is. Turgenyev Apák és fiúk című művében Bazarov mindent szétdúl maga körül, ezzel éles konfliktusokat teremt. Haklnál apa és fiú szelíd civakodása és a viták nem az ellentétet, hanem a szeretetteljes kapcsolat érzetét erősíti a fiú belül néha-néha megszólaló morc énjének dacára is.

Amikor a férfi felteszi a kérdést apjának, hogy miért él Prágában, bizarr választ kap:

-Mert félek rosszabb helyre menni. Prága az egyetlen hely ahol élni tudok…. Itt az élet úgy burjánzik, mintha Martin Frics egyik komédiájának szereplői lennénk, vagy valami megható olasz pornófilm. Mintha az SS-es Reyhard Heydrich elleni merényletet gyerekeknek írták volna.

A leírást sok kedves és groteszk elem kíséri: csilp csalp, csilp csalp csicsergi a domboldalon a csalpfüzike, az orángután eltűnik az állatkertből és beszlopál, a ljubljanai bombanő hátán a szeplők dobókocka-ötöst formálnak, egy pincér merőben kényelmi szempontból női bugyit visel, megtudhatjuk, hogy a nők még a naplementére és az esőre is féltékenyek, egy professzor minden felszólalását egy rövid versikével kezdi és végzi a női nemi szerv és a csengő viszonyáról, ez jelen közlés tárgyilagosságát tekintve nem idézhető.

A Szülőkről és gyermekekről (O rodicsich a détech) cím nem idézi szerencsésen a regény világát. Mintha egy didaktikus pedagógiai mű címe lenne. Ezen a borítón lévő karikatúra segít. Mennyivel jobb az Apák és fiúk cím, de azt már Ivan Szergejevics lefoglalta.

A könyv függeléke egy itallap-kislexikont tartalmaz. Hakl ábrázolásában a sör habzása nem olyan egyetemes jellegű, mint ahogy azt Haseknél vagy Hrabalnál megszoktuk. Töményebb megoldások is érvényesülnek.

Néhány az italok sorából: Cigány a fűben, Farkastorok, Jegesmedve, Lengyel zászló, Motoros bambusz, Ördög a Stromovkán, Tigrisszem, Vissza a jövőbe.

Igen ám, de mi sem természetesebb, mint hogy a különféle elnevezések gyakran ugyanazt a kevercset jelölik. Az elixírek összetétele meglepetés szerzés okán nem ismertethető.

Szülőkről és gyermekekről
Typotex kiadó A/5 162 oldal ISBN 978 963 279 4143
Fordította: Stanek-Csoma Borbála
Könyv leírása a Typotex kiadó oldalán.

Sas Gábor
eLitMed.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Prágában 2018 volt a legmelegebb év 1775 óta

Prágában 2018 volt a legmelegebb esztendő a feljegyzések kezdete óta, az év 12,8 Celsius-fokos átlaghőmérséklete 3,2 fokkal haladta meg az elmúlt csaknem 240 év átlagát - közölte a Cseh Meteorológiai Intézet.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.