Hírvilág

Éjszakai gastrooesophagealis reflux és nappali következményei

2011. AUGUSZTUS 15.

Az nem újdonság, hogy az ismerten gastrooesophagealis reflux betegségben (GERD) szenvedők, ha éjszaka sem kíméli őket a reflux, rosszabbul alszanak, annak összes nappali következményével (álmosság, koncentrációs nehézségek, memóriazavarok stb.) együtt.

Nem ilyen egyszerű a helyzet akkor, ha a reflux alig okoz tüneteket. Mivel a nyelőcső gyomorsav-expozíciójával járó fájdalom nem feltétlenül okoz felébredést, de legalábbis erre nem feltétlenül emlékszünk reggelre, ez is állhat az ismeretlen okú alvási problémák hátterében.

Amerikai és svéd kutatók most 81 kivizsgálatlan alvászavarban szenvedő, de refluxos tüneteket nem mutató beteget vizsgáltak poliszomnográfiával és oesophagealis pH-monitorozással a reflux és az alvászavar közötti összefüggések feltárására. Bevontak 39 tünetmentes, jól alvó kontrollszemélyt is.

Az alvászavarról panaszkodó betegek 27%-ában és a jól alvó csoport 33%-ában mutattak ki legalább egy refluxos eseményt az éjszaka folyamán. Szóval nem a reflux gyakorisága különbözik a jól és a rosszul alvók között, annál inkább a gyakorisága: az alvászavarban szenvedő betegekben az alvás időtartamának majdnem 10%-ában volt jelen sav a nyelőcsőben, míg a jól alvók esetében csak az idő 1,6%-ában. A rosszul alvók teljes alvásideje is szignifikánsan rövidebb volt, és hosszabb volt az elalvásig eltelt idő.

Tehát a rosszul alvók a GERD-tünetek hiányában is éjszaka hosszabb ideig voltak kitéve savas refluxnak, mint akik nem panaszkodtak alvászavarra. Ebben a vizsgálatban nem foglalkoztak a kezeléssel, de más előzetes eredmények szerint a hatásos savcsökkentő kezelés az alvást zavaró savas reflux csökkentésével javíthatja az alvás minőségét.

Az pedig, hogy a jól alvó személyek egyharmadában is kimutattak savas refluxot, rávilágít arra, hogy milyen keveset tudunk eddig a tünetmentes és talán egészen normális jelenségnek tekinthető éjszakai refluxról.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Clin Gastroenterol Hepatol 2008 Oct; 6:1099.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az óraátállítás hatásai

A téli, illetve nyári időszámításra való átállást egész szervezetünk, de még a szívünk is megérzi.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.