Hírvilág

Egészségpolitika társadalmi közmegegyezés alapján

2011. AUGUSZTUS 15.

Mi valóban egészségpolitikát akarunk csinálni - ugyanis húsz éve nincs egészségpolitikája egyetlen kormánynak sem … A mi programunk attól radikális, hogy valóban elhatározott politikai szándékot képvisel. Tisztességes szakmapolitikát akarunk csinálni, amihez minden eszközt, feltételt biztosítani kell - hangsúlyozta Gyenes Géza a Magyar Orvosi Kamara korábbi főtitkára, a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa.

Az elmúlt húsz év és a közelmúlt egészségpolitikájáról szólva kifejtette:

-Húsz éve nincs egészségpolitikája egyetlen kormánynak sem, azaz nem tudatosan tervezték, hogy mit akarnak elérni az egészségügyben. Ma a legnagyobb eredmény, ha a kórház ki tudja fizetni a villanyszámlát, holott nekünk megbetegedési és a halálozási helyzeten kellene javítanunk. Tehát a népegészségügyi helyzet javítását kell megcélozni az egészségpolitikának, és ennek kell alárendelni az egész ellátási rendszert, a szabályozást, az intézményi szinteket, az összes feltételt, a tárgyi eszközöket.
-Nekünk valóban politikai szándékunk az egészségügy átalakítása. Eddig mindig azt mondták, hogy nincs rá pénz, de valójában pénz annyi van, amennyit egy-egy cél elérése érdekében arra szánni akarunk, de politikai szándék soha nem volt. Olyan legalábbis nem, amelyik a szakmapolitikai célok megvalósítását tűzön-vízen keresztülvitte volna - annak minden feltételt teljesítve. A mi programunk attól radikális, hogy valóban elhatározott politikai szándékot képvisel. Tisztességes szakmapolitikát akarunk csinálni - ami már húsz éve nem volt -, amihez minden eszközt, feltételt biztosítani kell.
Nem csak betegségügyről kellene beszélni, hanem az „egészség ügyéről”, ami az egészségügyi ellátórendszer kereteit messze meghaladja, az egészségmegőrzéshez, a betegségmegelőzéshez széleskörű programokra van szükség.
Mi nem folytatnánk a mostani szisztémát, de azt be kell látnunk, hogy a szükséges „tatarozást”, felújítást csak úgy lehet megcsinálni, hogy közben működnie is kell az egészségügyi ellátásnak.
A párt egészségpolitikai céljainak elérése érdekében az emberek egészségügyi szükségleteinek, korcsoportok szerinti felmérését tervezi, ennek alapján egy nemzeti egészségügyi fejlesztési terv keretében alakítaná ki a megfelelő egészségügyi ellátórendszert. A tervezhetőség, a hatékonyság javításának szempontjából nagyon fontos feladatnak nevezte egy integrált informatikai rendszer létrehozását.

-Haladéktalanul hozzá fogunk látni egy olyan integrált informatikai rendszer kidolgozásához, ami nélkül sem minőségbiztosítás, sem a konkrét betegút figyelemmel kísérése, sem az elkezdett átalakítás - objektív mérőszámok híján - nem mérhető fel. Arra van szükség, hogy minden egyes betegadat - kórházi, háziorvosi, szakrendelői adat - szerepeljen benne, egyrészt hogy a kezelőorvos láthassa ezeket, másrészt, hogy a hatóságok, a társadalombiztosítás - a megfelelő kompetenciaszinteknek megfelelően - ismerhessék a szükséges adatokat a tervezéshez, illetve pontosan figyelemmel kísérhessék, hogy hol tartunk ahhoz képest, amit elterveztünk. Ennek a rendszernek a kialakításához is sürgősen neki kell kezdeni - függetlenül attól, hogy nem kevés pénz egy ilyen rendszer kialakítása. Mi már lemodelleztettük ezt a rendszert, szakértői vélemények szerint másfél-két év alatt - ha van rá pénz, és ha tényleg van politikai szándék -, akkor kivitelezhető.
A párt egészségpolitikájában meghatározó szerepet szán a társadalmi közmegegyezésnek.

-A szakmapolitikai programunkat társadalmi közmegegyezésre akarjuk építeni. Mert ha kitűzünk egy célt és nem tudunk az elején egy lendületet adni - akár anyagilag is -, akkor nem lehet elindítani változásokat. Forrásoldalról mi a járulékfizetői kör kibővítését tartjuk elsődlegesnek, amit természetesen az új munkahelyek teremtésével lehet elérni. A társadalmi közmegegyezésnek pont az lenne a célja, hogy maga a társadalom - és ne egy pénzügyminiszter - mondja meg, hogy akar-e az egészségügyi céloknak elsőbbséget adni, ha igen, akkor milyen anyagilag kifejezhető mértékben. A politikusnak nem az a dolga, hogy ő szabja meg, milyen pénzeket lehet kivenni a rendszerből, hanem a társadalom akaratát kell követnie. Az egészségügy ugyanis az emberek biztonságérzetének az egyik alapja, mert mindenki úgy gondolkodik, hogy legyen egzisztenciám, közbiztonságban éljek, és legyek biztos abban, ha valami bajom van, akkor a társadalombiztosítás keretein belül megfelelően ellátnak.

Az egészségügy legégetőbb problémájának a személyi feltételek biztosítását nevezte, véleménye szerint „még pénzzel sem lehet gyorsan és megfelelően pótolni a hiányzó egészségügyi dolgozókat”.

-A legsürgősebb feladat a humánerő helyzetének javítása, a bérek rendezése, de más feladatok megoldására is azonnal pluszforrást kell biztosítani az egészségügy számára.

Az egészségpolitikai kérdésekben a pártok között konszenzusról szólva elmondta, hogy nem lát esélyt a megállapodásra.

-Az Orvosi Kamara készítette elő és szervezte meg a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztalt, amelyből pont a kormányzó pártok maradtak ki, noha a pártelnökök pozitívan nyilatkoztak a kezdeményezésről. Bár lehet, hogy ma már az MSZP is úgy látja, hogy depolitizálni kell az ágazatot, … az elmúlt nyolc évben is erre lett volna szükség. Azért sem hiszek a pártok közötti konszenzusban, mert a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal munkájában ugyan a Fidesz és az MDF is részt vett, de a kidolgozott irányelveket egyik párt sem emelte be az egészségpolitikai programjába.
-Persze mint szakember én is bizakodom az egészségüggyel kapcsolatban kialakítandó konszenzusban. Azért vagyok kicsit hitetlen, mert húsz éve mondogatjuk, hogy az egészségügyet depolitizálni kell…, de nagyon boldog lennék, ha egyszer mégiscsak megtörténne. Megígérhetem, hogy a Jobbik maximálisan támogatni fogja a szakmailag helyes és jó javaslatokat, azokat az elképzeléseket, amelyek tényleg a betegek érdekeit szolgálják, valóban emberközpontúak és korrupciómentes egészségügy létrehozását segítik elő.

Forrás: eLitMed.hu - JA

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).